• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

isten cikmak kader mi yoksa kendi tercihim sonucu mu?

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Kayıtsız
Misafir
Selamünaleyküm, isten cikmak kader mi yoksa kendi tercihim mi? ben isten ciktim patronla tatristik ve ikimiz de yollari ayirma karari aldik ama biz hep tartisip bu noktaya geliyorduk, sonrasinda duzeliyorduk. 10 gun boyunca Allah'a dua ettim patron benden ozur dilesin barisalim diye ama olmadi, isten ayrilmak zorunda kaldim. cikisim yapilana kadar cagirsin hayirliysa diye yine dua ettim olmadi.

Tartistigimiz icin ve onun adim atmasini bekleyip ben neden adim atmadim diye cok pismanlik duyuyorum cunku ben konussaydim duzelebilirdi. Sizce isten cikmam kader midir yoksa benim terchim sonucunda mi bu hale gelmistir. Hani derler ya kaderinizi sizin yaptiklariniz da etkiliyor. Lutfen Allah rizasi icin beni aydinlatin bu pismanlik bitiriyor beni.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Aleykümselam kardeşim, işten çıkmak kader mi yoksa kendi tercihimiz sonucu mu olur... anlaşılan sen işten çıktığın için oldukça üzülmüşsün. Bazen insanın basireti bağlanır, bildiğini söyleyemezi yapmak istediğini yapamaz. Böyle durumlarda nasip değilmiş, demek ki Allah c.c böyle olmasını murad etmiş, vardır bir hayır deriz. Müslüman için geçmişe bakıp pişmanlıkla üzülmek doğru olmaz. Bir olayın olmasında bizim cüzi irademiz vardır, yani kendimiz karar verir ve yaparız. Ancak o işte Rabbimizin kesin bir hükmü varsa, yani o işin başka şekilde sonuçlanmasını dilemişse bir şekilde ya basiretimiz bağlanır ya dilimiz tutulur ya da gözümüz görmez sonuç olarak o iş Rabbimizin dilediği şekilde sonuçlanır. Bunun önüne geçemeyiz.İşte buna kader diyebiliriz. O nedenle olmuş bir işe çok fazla üzülmemek gerekir. Belki de kapanan bir kapı açılacak nice hayırlı kapıların başlangıcı olabilir!
 
K

Kayıtsız Üye

Kayıtsız
Misafir
Sorumu cevapladiginiz icin cok tesekkur ederim, Allah razi olsun. Hani diyorsunuz ya cuzi irade, iste ben etkilemis oluyormuyum. Kaderi mi kendimi mi suclamalimiyim yoksa tamamem Allah boyle mi nasaip etmis oluyor. Cunku patronum da sen bu hale getirdin olayi dedi bana
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Birşey değil. Yanlız anladığım kadarı ile sen kader böyle imiş, bu işte benim suçum yok, kaderin önüne geçilmez diyebilmek ve kendi kendini teselli etmek istiyorsun. Bu işler öyle olmaz. Kader Rabbimizin sırrıdır. Sen-ben ne kadar konuşsak boştur. Allah c.c bu sırrı çözecek ilim, kudret ve idraki insana vermemiştir. En iyisi her işte bir hayır olabileceğini düşünmek, elinden gelen, gücünün yettiği, yapılabilecek bir şey varsa onu yapmak, gerisini ise Yüce Mevlanın takdirine bırakıp tevekkül etmek lazım.

Peygamber Efendimiz (asv) hadislerinde şöyle buyurmuştur:

"Kader hakkında konuşmayın, zira kader Allahâ'ın sırrıdır. Allahâ'ın sırrını açıklamaya kalkmayın."1

"Kader hakkında fazla konuşmayın, çünkü sizden evvelkilerin çoğu ondan kaybetmiştir."2

Ancak bu gibi hadis-i şerifler bizi kader meselesini konuşmaktan ve bu meseleyi anlamaya çalışmaktan men etmemektedir. Zira bu hadiste anlatılmak istenen farklı bir şeydir. Şöyle ki; kader ikiye ayrılır:

1. İnsanın kendi iradesiyle ilgili olan kısım,

2. İnsanın iradesinin karışmadığı, onun irade ve kuvveti dışında meydana gelen hadiseler Bir insanın erkek veya kadın olması, dünyaya geldiği zaman dilimi, doğduğu ve yaşadığı belde, anne ve babasının kim olacağı, güzel veya çirkin olması gibi hususlar, bu ikinci kısma misal olarak verilebilir. Bu ve benzeri meselelerdeki ilahi takdirin sırrını anlamaya çalışmak,

"Niçin Allah bunu böyle yapmış?" diye düşünmek; insan için hem manasız bir kayıptır, hem de onu helake götürebilecek bir sebeptir. Zira bunun neticesinde, kadere yani ilahi takdire, ilahi hikmet ve rahmete isyan gelebilir. Bu sırlar ahirette, adalet gününde bütün incelikleri ile görünecektir. İşte Peygamber Efendimiz (asv)in

"Kader hakkında konuşmayın, zira kader Allah'ın sırrıdır. Allah'ın sırrını açıklamaya kalkmayın."

hadisiyle bizi uğraşmaktan menettiği kader; insan iradesinin karışmadığı bu kısım kaderdir. Yoksa kaderin birinci kısmı üzerinde ehil olanların düşünce ve fikirleri hem güzeldir hem de tefekkürî bir ibadettir. Akaid âlimleri de kaderin bu kısmına büyük mesai sarfetmişler ve eserler yazmışlardır.

1) Alâuddin Aliyyül İbn-i Hüsameddin el-Hindi, Kenzül Ummâl, 1.cilt, s,132
2) Tirmizî, Kader, 1
 
Üst Alt