İslama göre kadın ve erkeğin üstünlükleri

LİM10

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
17 Mart 2011
Mesajlar
152
Tepkime puanı
1
KADINLA ERKEĞİN BİRBİRİNDEN ÜSTÜNLÜKLERİ

4/32 : Allah'ın sizi, birbirinizden farklı kıldığı şeylere özlem çekmeyin. Erkeklere kendi kazandıklarından bir pay olduğu gibi, kadınlara da kendi kazandıklarından bir pay vardır. Allah' tan onun lütuf ve ihsanını isteyin.
4/34 : Erkekler, kadınları (kavvâm) gözetip kollayıcıdırlar. Şundan ki Allah, insanların bazılarını bazılarından üstün kılmıştır ve erkekler mallarından bol bol harcamışlardır. İyi ve temiz (saliha) kadınlar saygılıdırlar; Allah'ın kendilerini koruduğu gibi, gizliliği gereken şeyi korurlar...

Yüce Allah, kadın ve erkeği tamamlayıcı olarak ayrı ayrı birbirinden üstün özellikler ile yaratmıştır. Kadının; erkekte bulunmayan anneliğin verdiği yüce bir görev olan çocuğun doğumu ve bakımı ile öncelikli olarak çocukların terbiye edilerek yetiştirilmesi, yuvada huzur ve sükûnun temininde duygusal gayret, aileye içten bağlılık gibi daha birçok üstünlükleri bulunmaktadır. Erkek ise; fizik gücüne, adele kuvvetine sahip, cesur ve mücadelecidir. Fizyolojik bakımdan daha zayıf olan kadınları (kavvâm) gözetip kollayıcıdırlar. Ailenin dış düşmanlardan korunması, geçim ve ekonomik giderlerin temini öncelikli olarak erkeğe ait olduğundan mallarından bol bol harcamaktadırlar.

Kadın ve erkeğin yaratılıştan kaynaklanan farklılık ve üstünlükleri, hak açısından birinin diğerine egemenliği demek değildir. Nisa 4/34 ayetinde geçen ve burada koruyucu, kollayıcı, gözetici anlamında kullanılan kavvâm kelimesi; hizmet eden, hakim, yönetici gibi anlamları da içerir.Kavvâm kelimesinin manasını yanız yönetici, yöneten kabul etmek ve dolayısiyle erkeğe kadının üzerinde bir hak tanımak, Kur'ân'ın ruhuna ve adaletine ters düşer. Bakara 2/228 : «...Erkeklerin kadınlar üzerinde bulunan hakları gibi, kadınların da erkekler üzerinde hakları vardır. Erkeklerin, kadınlar üzerinde bir derece farkı vardır.» Ayeti; ataerkil bir düşünce ile, erkeğin kadına egemenliği ve aile reisliği hakkı olarak yorumlanmıştır. Oysa Erkeklerin, kadınlar üzerinde bir derece farkı vardır. ifadesinin manası, erkeğin özelliği icabı kavvâm oluşu yani kadını kollayıp gözetme yeteneği oluşundandır. Ne kadın erkeğe ve ne de erkek kadına egemenlik kuramaz, her ikisi de birbirini tamamlamak için eşit hak ve sorumluluklar ile Yüce Allah tarafından yaratılmıştır. Rûm 30/21 : «Birbirinizle huzur ve sükûnet bulasanız diye, size kendi cinsinizden eşler yaratıp, aranıza sevgi ve merhamet koyması, Allah'ın ayetlerindendir.»

«İnsanların bazıları bazılarından üstün kılınmıştır.» ayetinin anlamı; gerek kadın ve gerekse erkek, yaratılıştan birbirlerinden üstün özelliklere sahip olmasıdır. Nice kadınlar vardır ki fiziksel güç, iş görme kabiliyeti,bilgi ve akılda birçok erkekten üstündür ve nice erkek de ayni şekilde bu meziyetleri ile birçok kadından daha üstündür. İsra 17/84 :« Herkes varlık yapısına uygun iş görür...» Kadın ve erkek; Yüce Yaratıcı tarafından takdir edilen varlık yapıları gereğince, lütfedilen özelliklerine rıza göstermeli, diğer cinse verilenlere özlem çekmemelidir. Hepsi de Allah katında kararlaştırılmış oluş sırlarıdır. Zaman ve şartlara göre eşler; öncelikli görevlerini değiştirebilecekleri gibi, birbirinin işlerini de üstlenebilirler. Örneğin ihtiyaç halinde erkek, ev işlerine ve evdeki çocuklara bakabileceği gibi, kadın da ailenin geçim ihtiyaçları için dışardaki işlerde çalışabilir.

İyi ve temiz (saliha) kadınlar; aralarında sevgi, saygı ve merhamet olması, kendilerini kollayıp gözetledikleri ve mallarından seve seve harcadıkları için kocalarına saygılıdır. Nasıl Yüce Allah kendilerini koruyorsa, onlar da mal, aile sırları, namus gibi gizliliği gerektiren hususları koruyarak yuvanın devamını ve huzurunu sağlarlar.
 
Üst Alt