"Yalnızca bir türlü aşk vardır; ama görüntüleri binlerce türlüdür” der bir bilge.
Üç çeşidini söyleyelim: Aşk beşeridir; şakayla baslar sorumluluk getirir. Gözden girergönülde yasar. Surete meyledenler ziyandadır.
Aşk platoniktir; sohbetle baslarzahmet getirir. Zihinden girergönülde yaşar. Siretini süslemeyenler yol şaşırır.
Aşk İlahidir; imanla başlarvahdete götürür. Gönülde doğargönülde yasar. Sırrı saklamayanlarbaşını verir. "
Aşığın kalbi mi, ilk bakıştan sonra suda titreyen bir mehtap
Göz… Savaşı başlatan haberci
Bakış… Elde olmayan kader; ilahi kaza
Ve aşk… Kalp ile göz arasındaki kutlu bir hadise
Çok sonraları kalp göze diyecektir ki, “Ben bu onulmaz derde iten sensin Safayı sen sürdün, acıyı ben çektim Nimet senin, zahmet benim oldu Sen sevinirken, kaygılanan ben oldum Bakışlarını arttırdıkça sen, dertlerimi çoğalttın benim Zafere eren sen, hezimete uğrayan ben Sen emirlere itaat edilen hükümdar oldun, ben senin peşinde koşan tebaan Sen emir ben esir Sonra devam eder:
- Ey göz! Sen ikisin ben birim İki kişinin bir ferde saldırıp onu öldürmesi zulüm değil de nedir?… Şimdi ağla o halde; etiğin zulmün cezasını çek bakalım
Göz buna karşılık ayet-i kerime ile cevap verir: “Gerçek şu ki; gözler kör olmaz, ancak sinelerdeki kalpler kör olur” (Hacc 46)
Göz görünce bir kez geriye ne kalır?
.........Bir bütün idim ben Leylâ ile. Sense Leylâ'yım diyorsun. Sen Leylâ isen eğer; beni yakmaya hayalin yetertakatim yok sana kavuşmaya. Varlığı olmayan bir zerreye aynadan ne fayda? Canım gideli hayli zamandırcismindeki bir başka candır; bir özge candır. Sensin beni benden ayıranuzaklaştıran. Ben yokumsenin tecellin var. Vuslatının ağır yükünü kaldıramam ki. Önceleri sen vardınşimdi ben yok oldum. Manevî dünyamda dostum daima sensin. Dış görünüşe değer verme bahsi ortadan kalktı artık. Gönül çok önceleri sana koştucanım seninle gitti. Şimdiki canım Leylâ'ya değilMevlâ'ya yönelik. Bir'lik yolunda seninle olamamyanarım. Şimdigözümün nurugönlümün aydınlığı!.. Ben maskaralığa nam salmışımbari sen bu yola girme. İçinden çıkma namus perdesinin. Mecnun olan benim; bana yaraşır delilikkınanmışlık. Şimdi gitaşk töresiniâşıklık geleneğinimaşuk gidişatını bozma. Git şimdiey vefalı! Açtırma kötü söz arayanların dudaklarını; sakız verme dedikodu arayanların ağızlarına. Beni aramaya çıktığını âleme bildirip deliliğine ferman yazdırma. Kimse seni burada görmeden git. Ben ki varım; sen içimdesinbunu bil!..
Alıntı...