Inzal

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Yukarıdan birşeyi indirme ve indirilme. Bu kelime Kur'an-ı Kerim'de daha çok Allah Teâlâ'nın nimet ve azabını indirmesi anlamında kullanılır.

İndirilen şey; ya bir nimet, ya insanın bizzat kendisi veya "Demiri indirdik"(el-Hadîd, 57/25) ve "Ayıp yerlerinizi örtecek giyimlikle sizi süsleyecek elbiseler indirdik" (el-A'râf, 7/27) ayetlerinde olduğu gibi nimetin sebebi ve ona götürecek şeyler olabilir.

İnzal, aşağıdaki ayette de gökten azabın indirilmesi anlamında kullanılmıştır: "Bu kasaba halkına yaptıkları yolsuzluklardan ötürü gökten elbette bir azap indireceğiz" (el-Ankebût, 29/34).

Kur'an-ı Kerîm'in indirilmesi anlamında bazen"inzal" bazen de "tenzîl" terimleri kullanılır. Bunlardan tenzîl; Kur'an'ın peyderpey, bölüm bölüm indirilmesini ifade eder. "İnzal " ise daha genel bir anlam taşır.

Kur'an-ı Kerim yeryüzüne 22 yılda parça parça, bölüm bölüm indirilmeden önce dünya semasına toptan bir defada indirilmiştir. İşte bu anlamda "inzal" ifadesi kullanılmıştır (el-Bakara 2/185, ed-Duhân, 44/3; el-Kadr, 97/1).

İnzâl kelimesi ayrıca hadis ve fıkıh dilinde insanın menisinin gelmesi anlamında kullanılır. Her ne suretle olursu olsun menisi gelen kimse cünüp olur; yani ister rüyasında olsun, ister vücudunun her hangi bir yerinin kadına dokunmasıyla olsun, isterse daha başka şekillerde olsun şehvetle meni akınca insan cünüp sayılır. Bu takdirde gusül* yapmak farz olur. Kur'an-ı Kerîm'de "Eğer cünüp iseniz, tertemiz yıkanınız" (el-Mâide, 5/6) buyurulur.

Abdullah YÜCEL
 
Üst Alt