İnternet konuşmalarınızı nasıl şifrelersiniz?

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81


MSN, Gtalk veya e-mail’lerinizdeki yazışmaların üçüncü şahıslar tarafından ele geçirildiğinden mi şüpheleniyorsunuz? Size, davetsiz misafirleri aradan çıkaracak yazılımı anlatıyoruz!

İş hayatımızdaki iletişim trafiğinin çoğunu internet üzerinden sağlamaktayız. E-posta yazışmaları, anlık görüşmeler, sanal konferanslar veya şirket içerisindeki haberleşmeye kadar birçok etken bulunmaktadır.

Peki, bu iletişim sahamıza 3. kişilerin legal olmayarak dâhil olmasını nasıl engelleyebiliriz? Diğer bir deyişle, hedef alıcı ve gönderici arasındaki bilginin şifrelenmesini nasıl sağlayabiliriz? Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net, bu konuda iddialı bir makale hazırladı.

Yazışmalarımızın Okunmasını Nasıl Engelleriz?
Bu noktada WireShark’tan bahsetmeliyiz. WireShark’ın en önemli özelliklerinden biri, standartlarının aksine, ağ üzerindeki paketlerdeki ikili veri şeklindeki bilgileri, okunabilir bir şekle dönüştürüyor.

Bilindiği üzere Windows Live Messenger, Windows Messenger gibi anlık mesajlaşma servisleri MSNP (Mobile Status Notification Protocol) kullanmaktadır. WireShark yazılımı, WinPcap yardımıyla ağ trafiğinizdeki iletişim protokollerini takip ederek, anlık olarak sizlere sunmaktadır.



Çoğu bilgisayar kullanıcısı yukarıdaki grafikteki gibi bir iletişim ağı içerisindedir. Dolayısıyla hedef veri alıcısıyla tamamen güvenlikli bir protokol üzerinden haberleştiği söylenemez.

Güvende Değiliz
Mantıken bakıldığında, güvenli veri iletiminin aslında bilgisayarımızdan çıkmadan önce şifrelenip ağ üzerinde şifrelenmiş bir biçimde hareket etmesi gerekmektedir. Aynı şekilde de alıcı bilgisayarda gönderilen şifreli veriler çözülmelidir.

İşte tam bu noktada Fransız iki bilişim uzmanı tarafından üretilen SimpLite yazılımı devreye giriyor. Bu yazılım MSN, Yahoo, ICQ/AIM, Jabber/GTalk gibi mesajlaşma servislerinde kullanılabiliyor.



Program, verilerinizi ağ trafiğini çıkmadan şifreliyor ve ağınızda şifreli halde karşı hedefe yani alıcıya gönderiyor. Alıcı bilgisayarında da kurulan SimpLite, gelen veriyi tekrar çözerek güvenli iletişimi sağlıyor.

AES 128 Şifreleme Yöntemi Kullanılıyor
SimpLite yazılımı sizin mesajlaşma trafiğinizi, ismini son aylarda sıkça duyduğumuz AES (Advanced Encryption Standard – Gelişmiş Şifreleme Standardı) ile korumaktadır.

Wikileaks belgelerinin şifrelenmesini Julian Assange, ABD ve başka birkaç ülke hükümetine hitaben, “eğer beni tutuklar veya Wikileaks operasyonunu engellemeye çalışırsanız, insurance.aes256 isimli dosyanın şifreleme anahtarını bıraktığım arkadaşlarım bu anahtarı yayınlayacaklar ve sizi çok daha fazla mutsuz edecek birtakım dosyalar ortaya çıkacak”, diye bir bildiri yayınlamıştı.

Tüm dünyanın konuştuğu bu dosyanın şifrelenmesi de AES ile sağlanmıştı. Aynı zamanda bu şifreleme yöntemi 128, 256, 512 bit’lik key’leri de desteklemektedir.

 
Üst Alt