İnsanlar neden derin mana arayışına girdiler?

dazz

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Merhabalar,

Allah'ın selamı üzerinize olsun.

Dünyanın içinden geçtiği süreçten midir nedir tam bilinmez ama bir takım uyanışlar ve hassasiyetler oluşmaya başladı bazı insanlarda. Bir örnekle tanımlamak gerekirse, sanki sihirli bir değnek değdide gözler ve gönüller açıldı.

Ne dersiniz ? Kıyamet mi yaklaştı, insanlar islamın gerçek amacını mı kesfetti? Ne oldu da bazı insanlar daha derin "mânâ" arayışlarına girdiler ?

Baktığını farklı görebilen, duyduğunu farklı anlayabilen, konuştuğuna artık farklı anlam katabilen tüm kalplerden gelecek yorum ve yazıları duymak isterim.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Merhaba Allah'ın selamı üzerimize olsun. Dünya hayatı bizler için boyutsal bir imkanlar denizi ve içindeki cezbedici bütün unsurları ile bir var oluş ve yokoluş alanıdır.
İnsan'ın yaradılışından bügüne kadar adına imtihan mı dersiniz yoksa olgunlaşma süreci mi ? devam etmekte..bu olgunlaşma sürecinde de uyanıyoruz herhalde...

İlim,arayış, insanın, gerçeği kavrama ve anlama gayretinden doğar..
Bence ilim, bilgi, teknoloji çoğaldikca insanlar, okumaya,anlamaya, idrak etmeye başladilar artik her kes bir çok şeyi biliyor derken ,fazla bilgi yalan yanliş....maddî, sosyal, psikolojik hastalıklar, tatminsizlikler ve sapkınlıklar üreti !Niçin, neden ve nereden nereye soruları yerine, sadece nasıl üretirim, nasıl kazanırım ,kimin sırtından gecinebilirim sorularına dayanan insanlik , çökmeye mahkûm olurken insanlar kendilerini ruhsal, psikolojik, duygusal olarak kurtarabilmek için derin mana arayışına girdiler?

herkes kendini tatmin etmeli bir şekilde hem maddi anlamda hem manevi anlamda ,önemli olan bu ikisinin de çalışmasını yapmak en azından bu bilince sahip olmalıyız
yoksa parçalanıyoruz,parçalıyoruz bölünüyor kişiliğimiz ve kendimizi kaybediyoruz...
bir takım uyanışlar ve hassasiyetler oluşmaya başlamalı idi...

ilim ve bilgi çokluğu için başvurulan bir nazariye" oldu ve bununla da öğünülür oldu.
İlmin gereği olan onu yaşama, içselleştirme, hayatında tatbik etme artık yaşanmaz kılındı ve bu da cehaleti üretti.

Baktığını farklı görebilen, duyduğunu farklı anlayabilen, konuştuğuna artık farklı anlam katabilen farklı Bakış Açıları ,fikirler,ve Anlatıcı beyinler var her kes bildiğini ulu orta her yerde paylaşıyor ,her şey kendi haal dilli ile konuşuyor..İletişim,Vasıtalar, araçlar ,Basın, medya ...

dazz

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Belkide imtihanın belli adımlarını bugüne kadarki vermiş oldukları kararları ile geçenler (belkide yazgı geregi) olgunlaştıkça uyanmaya başladı.
Bence gerçeği arama pesine dusen insanlara ilimden baska ve ilimle açıklanamayacak ilhamlar bahşedildi. Bu nedenle artık para, maddiyat, zina, sosyal ve psikolojik nedenlere dayalı nefsi tatmin etme isteğinin aslında sınavın bir adımı olduğunun idrakine varıldı ki böylece sadece kendini kurtarma değil, kendimle beraber "başkasını da nasıl kurtarırım" ın yolu açıldı.
Mânânın derinine indikçe parçalnamk yerine, insan tek olmadığını, bütüne ait bir parça olduğunu farketti belkide.
Belkide bu durumda olanın tek kendi olmadığını farketti.

Bu farkındalığa sahip olupta gözü açılan her kim olursa olsun, bakan ama göremeyen gözlere kılavuz olmak için, kendi gibi dünyayı ve hayatı artık farklı yorumlayabilen canlara ulaşmak için ve o kelimelerle ifade edilemeyen Aşk'a ulaşmak için derin bir heyecan duyuyor artık.

Bence zaman, maddiyattan uzaklaşma ve maneviyattaki maddiyatı ,kendimizi bulma ve bilme, nefsin sonu gelmez arzu ve ihtiraslarına dur deme ve onlardan uzaklaşma zamanı...

Firariyim

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Neden teffekkür etmesin mi insan,

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Allah'u alemin sonsuzluğunun ve Rahmetinin birer parçası yazdıklarınız o öyle yüce ki dazz kardeşimin yazdıkları da,gönül sızımın yazdıkları da rahmet fazılının birer parçası hepside o yüce Rahmetin içine sığıyor ve her farklı fıtrata göre yeri zamanı gelince bu farklı yollardan Allah cc rızasına erişilebiliyor.Allah cc Rahmet denizi içinde insan bir hiç ise o rahmetten üzerimize görsek de görmesek de,duysak duymasak ta sağanak sağanak yağıyor ise tek bir zerrenin bile bizim için faydası ve hayrımıza vesilesi var ise ki var insanların bu anlattıklarınızı tümüyle farklı ortamlarda zamanlarda yaşanması,yine bize inen nimet döngüsünün birer parçasıdır.

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Merhabalar,

Allah'ın selamı üzerinize olsun.

Dünyanın içinden geçtiği süreçten midir nedir tam bilinmez ama bir takım uyanışlar ve hassasiyetler oluşmaya başladı bazı insanlarda. Bir örnekle tanımlamak gerekirse, sanki sihirli bir değnek değdide gözler ve gönüller açıldı.

Ne dersiniz ? Kıyamet mi yaklaştı, insanlar islamın gerçek amacını mı kesfetti? Ne oldu da bazı insanlar daha derin "mânâ" arayışlarına girdiler ?

Baktığını farklı görebilen, duyduğunu farklı anlayabilen, konuştuğuna artık farklı anlam katabilen tüm kalplerden gelecek yorum ve yazıları duymak isterim.

Selamun aleyküm kardeşim; güzel bir konu ele almışsın....:tamam:. Ben kendi adıma söyliyim;
İnsan büyüdükçe; aklı, idraki, en nemlisi de;FARKINDALIK gelişiyor...

Yazana değil, YAZDIRANA,
Söyleyene değil, SÖYLETENE,
Fark edene değil! FARKETTİRENE!
Bakmak lazım....acilangul1

Kendine doğru bir yolculuğa çıkarsan; Allah gönül gözüyle, tefekkürle, bakmayı nasip ediyor... bence bu sebepten...mrhbba..

dazz

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
merhaba arkadaslar,

@firariyim, sanırım yazarak anlatmaya calısınca yanlıs anlasıldım. elbetteki tefekkur etsinler.

@humeyra @emos_25, cok guzel soylemişsiniz... birde kendine dogru yolculuga cıkabilmeyi basarabilmekmi sır bilmem ama, kendi adıma konusmam gerekirse normal bir gunde, digerlerinden farklı olmayan birgunde, birden bire başıima gelen bir olay (ki bazen bir musubet te bin hayra sebep olabiliyor) herseyi gozlerimin onune serdi. benim anlamlandıramadıgım olay, etrafta bunca ibretlik olay, bunca ispat ve bunca gercek varken insanların gözü nasıl hala kapalı kalıyor? onu anlayamıyorum. Râb sevgisinden, aşktan, teslimiyetten, hiçlikten ve birlikten uzak o kadar cok insan varki bazen bunları konusamamak beni yanlız hissettiriyor. insanlar bakıyor ama görmüyor. şükürki derin mana arayışına girenlerin sayısıda gün geçtikçe artıyor...

Firariyim

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
sel.jpg

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
''birde kendine doğru yolculuğa çıkabilmeyi başarabilmekmi sır bilmem ama, kendi adıma konuşmam gerekirse normal bir günde, diğerlerinden farklı olmayan bir günde, birden bire başıma gelen bir olay (ki bazen bir müsibet de bin hayra sebep olabiliyor) her şeyi gözlerimin önüne serdi, benim anlamlandıramadığım olay, etrafta bunca ibretlik olay, bunca ispat ve bunca gerçek varken insanların gözü nasıl hala kapalı kalıyor? Onu anlayamıyorum. Râb sevgisinden, aşktan, teslimiyetten, hiçlikten ve birlikten uzak o kadar çok insan var ki bazen bunları konuşamamak beni yalnız hissettiriyor. İnsanlar bakıyor ama görmüyor,şükür ki derin mana arayışına girenlerin sayısı da gün geçtikçe artıyor...''

Selamün aleyküm kardeşim bu konuyu aynı şekilde 2 saat önce tevafuktur ki ben de düşündüm bakıp da göremeyen insanların aklına dinin sadece hayatın belli parçalarında olmasına dair fikirler empoze edilmiş (ölümde,dini özel günlerde)hayatın kalan kısmı insanlar için dinin konusu değil insanlar nefislerine uyarak yaşayacakları bir düz mantıkla hareket etmek istiyorlar.
Burada konuya parantez açıp DİN Allah cc insanoğluna yaşamını kolaylaştıracak tüm konuları içine alan tüm hayata yayılması gereken rehber diyebiliriz ,kitabı,peygamberi,ve diğer tüm unsurlar ile...
Şimdi her yaşadığımızı Allah cc varlığını yok sayarak ki( dini dışlayarak yaşamış oluyoruz bu kritik noktada) nefsi ağır gelip dini hayatlarında kısıtlayarak yaşamaya başlayınca insanın hakikati olan kullukta kısıtlanıyor ''KENDİNİ BİLEN Allah'ı ve doğru yaşamayı da bilir,bilmiyor ise öğrenmeye çalışır''
Başka arayışların içine girmeye gerek duymaz çünkü onun için her şey mevcuttur dini kaidelerin içinde... Allah cc ona hayatın kolaylığını sunmuştur. Bir müsibetle insan uyanıyor demiş siniz Allah cc dilediği için sizi nasiplendirmiş bunun şükrünü eda etmeye çalışın nedenini biz bilemeyiz Allah cc irade ettiğiniz bir şey hoşuna gitmiş olabilir onun merhameti azabını geçmiştir nedensiz de size o lütfu yapmaya Kadir dir.Ne güzel dir ki sizde nasiplenenlerden olmuşsunuz.Bunun tam tersini yaşayanlar sizin bunları konuşamadığınız insanlar grubuna giriyor.Sizin uyanışınız ile görüp duyduklarınızı onlar görüp duyamadıklarından gözleri,kalpleri,kulakları perdeli olduğundan hissettiklerinizi yaşadıklarınızı bilginizi paylaşacak kimseyi bulamıyorsunuz.Ben de sizdenim ama bunun çözümünü çevremi değiştirerek buldum çünkü tamamıyla karamsar değiliz bizim yaşadığımızı yaşayıp paylaşacak insanları arayıp bulunca konu çözülüyor diğerleri için ancak dua edebiliyoruz çünkü hidayeti veren ancak Allah cc olduğunu biliyoruz.

Asıl dikkatinizi çekmek istediğim konu şu derin mana arayışına girenler bu derin manayı nerede nasıl arıyorlar yine nefislerine uyarak nefsin istediğinde mi?Allah cc kulundan istediği ve öğrettiği doğrularda ve doğrultuda mı arıyorlar?
Gönül sızım kardeşimin söylediği bir nasihat vardır''Biz değişmedikçe şikayet ettiklerimiz de değişmiyor.'' Onlarda nefislerinin ardından dönüp Allah cc yönelmedikçe hiç bir şey değişmeyecektir,saplandıkları çukurda çırpınır durur insanoğlu...

dazz

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Selamın aleyküm,
Ne güzel yazmışsınız. Ellerinize sağlık. Hani sözler yetersiz kalır da sadece iç çekersiniz ya şimdi aynen o haldeyim.

İnsanlar dine doğru açıdan bakabilmeyi ve bunu hayatlarına uygulayabilmeyi bir başarsalar, çözülmedik dert kalmayacak diyeceğim neredeyse ama dediğiniz gibi görünürde empoze edilen din o kadar farklı ki.... Üzülmemek elde değil başkaları için dua etmekten başka çare yok demişsiniz,haklısınız... Sadece Allah'ın nasip ettikleri hissediyor bunu çok garip...! Bir yandan da suçlusu bizleriz bir şekilde eskiden öğretilen gelenekleri ananeleri günümüzde yaşatmayan ve hayatından silen bizler, geleneklerin ve inançların neden yaşatılması gerektiği ve yapılması gerektiği öğretilmediğinden, bir bilinmezlik denizinde savrulup gitmeye basladık.

Çok şükür ki bu nasibi veren Allah, bir başkasını gözüne baktığınızda onunda nasiplenip nasiplenmediğini anlamanızı sağlıyor. Çevremi değiştirdim demişsiniz. Allah kötülerle karşılaştırmasın inşallah.

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Amin kardeşim Allah razı olsun,kötüler ile karşılaşmamak gibi bir durum olmuyor hele ki bu zamanda çevremi değiştirsem bile bana en çok kötülüğü yapan her daim benimle gezdikçe ben onu ıslah etmeyi başaramadıkçakzgnn.. başkalarının bana yaptığı kötülük devede kulak kalıyor.
Topluma zarar verenlerin onları toplu halde içinde çırpındıkları şerlerin içine sürükleyenler ve sürüklenenlerin meselesi çok derin ve uzun geniş çaplı bir konu benim bile ancak ucundan bucağından vakıf olduğum konu o yüzden kalem kalem işlesek forumu tamamen bu konuya ayırmamız bile gerekebilirhhım

İşte bu noktada bilgimizi, ilgimizi, kuvvetimizi kendimize toplumun çekirdeği olan bireye çevirip oradan başlamamız gerekiyor eğrilerimizi doğrultmaya ve şu hakikati tekrarlıyorum''Kendini bilen Rabbini bilir.''
Rahman ve Rahim olan Allah cc emanet olun .

Üst Alt