İnsan beşer, kuldur şaşar

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
gunbatimiovo.jpg


Her insan ,hepimiz hata yapabilir ve yapıyoruz da..her İnsan gaflet sonucu unutarak ya da yanılarak hata yapmaya yatkın bir varlıktır.
Bazen bizlerde bir insan olarak bir hata yaptığımızda bunu kabul etmek istemeyiz!!
Oysa Hatanın sorumluluğunu başka kimselere ya da olaylara yüklemeye çalışmak ne kadar dürüst ve doğrudur ki..?
Hatamızı kabul edersek, bu kez uzun süre kendi kendimizi affedemez, sıkıntılı bir ruh haline bürünürüz en iyisi alıngan, kırılgan olup o hata ve insani orada bırakıp gideriz bu olandan bir ders almadan hayat yolumuza devam ederiz..ve ders almadığımız için hata ve tarih tekkerür eder...İnsan düştüğü yerden kalkar,fakat, ancak düşünerek. Düşünmedikçe, nerde ve neden düştüğünün farkına varmazsa insan hep yanlız ve huzursuz olur...

müminler bir hata yaptıklarında bunu sahiplenmez, hatayı yaptıranın da Allah olduğunu ve bunda mutlaka öğrenmeleri gereken bir ders olduğunu kendilerinde var olan bir eksikliği bilirler. ..

Üstadım! dolmamış çilemiz var ise;Allahu alem,Hâl-Ene imtihan ,eksiğimiz yada bir fazlalığımız var demektir...!

İnsanın ihmallerinden ve içine düştüğü hatalardan kurtulmasının yolu, zaman zaman kendini sorgulamasından geçer. İnsana hatalarını göstermemek, nefis ve şeytanın en büyük hilesidir. Davranış ve düşüncelerini kusursuz kabul eden bir insan hatasını göremez; hatasını göremeyen de, Allah’ın himayesine sığınmaz. Zîrâ, kusurunu anlayan istiğfar eder ve Allah’a sığınıp şeytanın şerrinden kurtulur.

Hata yapmışsanız ve bunun hata olduğunu anladığınız anda özür dilemekten çekinmeyin.Küçülmezsiniz bilakis büyürsünüz.
Her özür dileyiş, hayat merdivenlerinde bir basamak daha yükselmektir. "Kişi hatasını bilmek gibi erdem olmaz." demiş büyükler. İnsan hata yapmamalı demiyoruz, insan hata yapabilir ama hatasını anladığı zaman, bilerek veya bilmeyerek kırmış olduğu insanlardan özür,helalik dileyebilmelidir.

Bu kimseler sizden büyük olabildiği gibi, yaş, makam-mevki ve maddiyat olarak sizden aşağı bir durumda olsalar da özür dilemekten çekinmeyin. İnsanlardan özür dileyemeyen bir fert Allah (c.c.)'tan da dileyemez. İnsanlara karşı hatasını kabul ede-meyenler, Allah(c.c.)'a yönelmekte, tövbe ve istiğfar etmekte çok zorlanırlar.
Çünkü nefis, ok gibi dimdik ayaktadır ve eğilmek istemez.

Bugün içinde bulunduğumuz toplumda bilhassa gençler patlamaya hazır bir bomba gibidirler. En ufak bir hareket fazlasıyla karşılık görecektir.
hic kimse imse hatasını göremeyecek kadar kör olmamalı,yaptıkları hataların da arkasında durmamalı, hatalarını kabul etmeli,.hatalasından ders almak,Hatayı Kabul Etmek, Erdemdir
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Nefis taşıyan ve dahi "haram" ve "helal" hususunda imtihan edilen "insan" nasıl hata etmez ki! Hata değil yanlış da yapar insan, yanlış değil günah da işleyebilir insan hatta öyle bir noktaya gelir ki insan Allah'ı bile inkar eder, haşa..!
Hz Adem ve Hz Havva, imtihan edilen iki insandı, cennetteki bir ağaç hususunda, dikkat ettiler ama gene de günaha sürüklendiler.
Onun için, insanın kusur ve hata işlemesinden çok, hata ve kusurda devam etmemesidir önemli olan. Ki Kur'an'ın ve Hadis'in vurgusu da burayadır..! İncelik buradadır.
Hata yapabilirsiniz, kendinizi ortamdan soyutlamayınız, bilakis ortamın içersinde daha bariz bir şekilde yer alınız, ki örnekliğiniz görülsün ve sizden örnek alınabilsin. Değil mi?
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
cicek.jpg


Bir kimse gözünün önünde bir hata işledikten sonra kaybolup gitse,O'nun hatasından tövbe etmiş olabileceğini düşünüp,Hakkında kötü zanda bulunma!
Ebu Abdullan İbnü'l Cellâ (k.s)
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Hatada ısrarcı olmayın, önemli olan budur..!
 

Firariyim

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Şubat 2012
Mesajlar
705
Tepkime puanı
2
Efendimiz Hz.Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki :
“Canım, kudret elinde olan Allah’a yemin olsun ki, siz hiç günah işlememiş olsaydınız, Allah sizi yok eder, yerinize günah işleyip Allah’dan bağışlanma dileyecek bir millet getirir de onları bağışlardı.” (Müslim, Tevbe 9)
“Eğer siz hiç günah işlemeseydiniz, Allah, günah işleyen ve günahlarından tövbe ve istiğfar eden bir topluluk yaratır da onları bağışlardı.” (Müslim, Tevbe 9)
 

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
14 Şubat 2015
Mesajlar
1,512
Tepkime puanı
10
Dua, tövbe ve temenniler de Allah ile beraberliğin bir ifadesidir. Dolayısıyla, hatalardan elbet sakınmak gerek lakin hatalar da bizlere Allah ile beraber olmayı öğretiyor.
 
Üst Alt