İlkyardımın ABC si

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
İLKYARDIMIN A,B,C'Sİ
GÖZLEM
EMİN BİR YER ARA:Amaç kendimizin ve hasta veya yaralının biran önce tehlikeli bölgeden uzaklaştırılmasıdır.İlk yardıma başlayabileceğimiz güvenli bir yere taşınır.Taşıma yapılırken sakin davranılmalı,mümkünse sağlam tarafından tutularak taşınmalıdır.

SORULARINIZA YANIT VERİYORMU?Sorulan sorulara yanıt veriyorsa hastayı yan yatırın.Hava yolu,solunum,nabızı gözlemleyin,kanama varmı kontrol edin.
Yanıt vermiyorsa:

A .(AİRWAY) HAVA YOLUNU AÇ


Ağızdaki tıkanıklığı temizleyin,açın.

Hastayı sırt üstü yatırın.

Hava yolunu açmak için alını geriye,çeneyi öne çekin.

Çeneyi destekleyin.

Profosyonel yardım çağırın.(112 veya 155 no'lu telefondan)

B.(BREATHİNG) SOLUNUM
Hasta soluyorsa uygun pozisyonda yatırın.

Hasta solumuyorsa ağızdan ağıza iki yavaş ve tam soluk verin.Verdiğiniz soluk rahatça gidiyorsa hastanın solunumunun dönüp dönmediğini kontrol edin.Solunum geriye dönmediyse suni solunuma devam edin.


C.(CIRCULATION) DOLAŞIM
Nabzı kontrol edin.Nabzı atıyorsa solunum desteğine devam edin;kendiliğinden solunum başlarsa uygun pozisyonda yatırın.

Nabız atmıyorsa yetkili bir kurstan kalp masajı eğitimi almış iseniz kalp masajı yapın.Tek kişi iseniz 15 kalp masajı/2 soluk;İki kişi iseniz 5 kalp masajı/1 soluk olmak üzere profosyonel yardım gelinceye kadar masaja devam edin. Her 1 dakikada bir kalp atımının dönüp dönmediğini kontrol edin.

Not:Kalp masajı canlı insanlarda kesinlikle uygulanamaz.
 

HemsireAhmet

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Ekim 2015
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Merhabalar ,
En son yayinlanin ilk yardim klavuzuna göre. CBA olarak değiştirmiştir. Ve ABC olarak degerlendirip müdahale eden bir ilkyardimci insan hayatina kastetmekten yargilanmaktadir. Bu çok önemli bir konu olduğu için yanlış paylaşımı CBA siralamasina göre duzeltir misiniz.ve daha onemli birşey daha kalp masaji orani ne olursa olursa 30 kalp masaji 2 suni solunumdur yetiskin cocuk farketmez kalp masaji ile başlar 1 dakikada en az 100 basi yapmaniz lazim ve diyelim ki siz Aids Hepatit b,c hastasisinuz tada hastada var suni solunum yapmadan sadece dakikada 100-110 defa kalp masaji yapmak bile hayat kurtaricidir... 100-110 sayisi cocuklarda 120 bebeklerde 140-160 diye degismektedir.
Sağlıcakla..
 
Üst Alt