İbadete yeni başlayan biri neler yapmalı?

alaca

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
İbadete yeni başlayanlar neler yapmalıdır? İbadete yeni başlayan biri neler yapmalı?
Merhabalar, ben maalesef dini duyguları çok kuvvetli biri olarak büyümedim. Her zaman Allah inancım vardı ama neredeyse hiç ibadet etmemiştim. Ailemin de inancı vardı; ancak ben bulunduğum çevreden kaynaklı olsa gerek kendimi bu konuda geliştiremedim. Gerçi çevrem çok değişmedi ama çok şükür ki Allah sevgisi ve korkusunu daha derinden hissetmeye başladım. Tabi uzun seneler namaz kılmamıştım, yeni başladım sayılır. Daha tamamında oruç tuttuğum bir Ramazan ayı bile geçirmedim. Salavat-ı şerifenin ne olduğunu bile bir iki ay evvel internetten öğrendim. Şimdi sadece namazlarımı kılıp bolca dua edip şükrediyorum bir de günahlarım aklıma düşüp içim sıkıldığında, utançla kalbim sıkıştığında tevbe namazı kılıp tevbe ediyorum, umarım doğru bir şekilde yapıyorumdur; başka da bir şey bilmiyorum açıkçası. Namaz kılmayı bile internetten araştırarak öğrendim, Allah hatalarımı affetsin. Çevremde dini bilgisi çok olan kimse de yok, ben burada okuduğum şeylerin çoğunun ne olduğunu bile bilmiyorum ya da nasıl yapılacağını. Siz bana ne yapmamı tavsiye edersiniz? Allah'ıma çok şükür ki bunca cehaletime rağmen huzuruna kabul ediliyorum, bunun çok kıymetli olduğunu biliyorum; ancak cehaletimden utanıyorum, elimde değil vesveseye de düşebiliyorum. İmanımı nasıl kuvvetlendirebilirim, vakit namazları dışında da kendimce yapabileceğim ibadetler nelerdir? Ilgilenip yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Merhaba kardeşim
" Namaza yeni başladım sayılır "
Hamd olsun doğru yerden başlamışsın. Şimdi ibadette mana aleminin derinliklerini ışığı nuru kalbinde hissettikçe bu sefer ruhun ile
ibadetleri yapıp ,imanınızın kuvvetlendiğini fark edeceksiniz, inşallah

imanını ilim ile daha da fazla kuvvetlendir. İbadet ve zikri artır. Sonuca ulaşırsın. Ama sohbet çok önemli unutma.
Allah'ın Rahmet ,Hidayetti üzerinize olsun. Hay Hayy .

Rabbim kardeşimizin girmek istediği bu güzel yolu ona kolaylaştır!!Sen ki bir adım gelene koşarak gelirsin...
Aldanışlarımız ve hatalarımızla aramızı doğu ile batının arası gibi aç Allahım bizi günahlardan beri kıl amin..

İçimizi dolduran Allah sevgisi, bizi daima güzel işler yapmaya yöneltir...
Allah'ım bizi sev... Sevdiklerini sevdir bize.. Sevdiklerine sevdir bizi..amin Selametle..

duaa..

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Merhaba kardeşim, senin içinde bu istek devam ettiği sürece önün açılacaktır inşAllah.

Bir kimse, Resulullah’a (a.s.m.) geldi. Uzaktan sesi güçlükle işitiliyor, fakat ne söylediği anlaşılmıyordu. Nihayet yaklaştı. Meğer İslâm’ın ne olduğunu soruyormuş...
Resulullah (a.s.m.) ona:

– Bir gün bir gece içinde beş namaz, diye buyurdu. Adamcağız:

– Bu namazlardan başka kılacağım namaz var mı, diye sordu. Resulullah:

– Hayır! Olmayacak. Kendiliğinden nafile olarak namaz kılarsan o ayrı, cevabını verdi. Bundan sonra Resulullah (a.s.m.) ona:

– Bir de ramazan orucu, dedi. Adamcağız yine:

– Bundan başka oruç tutacak mıyım, diye sordu. Resulullah:

– Hayır, olmayacak. Kendiliğinden nafile oruç tutarsan o ayrı, diye buyurdu.

Resulullah (a.s.m.) ona zekâtı da söyledi. Adamcağız yine:

– Üzerimde bundan başka sadaka olacak mı, diye sordu. Resulullah (a.s.m.):

– Hayır, olmayacak. Kendiliğinden sadaka verirsen o ayrı, diye buyurdu.

Bunun üzerine Necidli fakir:

– Vallahi bundan ne fazla ne de eksik bir şey yapacağım, diyerek arkasını dönüp gitti.

Resulullah da (a.s.m.):

– Eğer doğru söylüyorsa kurtuldu gitti! Cennetlik bir adam görmek isteyen şu adama baksın, buyurdu.

Herşeyi birden yapmaya, bütün bilmediklerini bir anda öğrenmeye çalışma istersen. Bunu zamana yayman acele etmemen lazım. Okudukça, araştırdıkça önün açılır inşAllah. Burada okuyup anlamadığın veya merak ettiğin konular olursa çekinmeden sorabilirsin. Ayrıca internette birçok sohbet videoları var, madem çevrende sohbet ortamları yok bu videolardan faydalanabilirsin. Bunun yanında bol bol okuman ve araştırman lazım. İslam hayatımızı düzenlemeyi amaçlayan, dünya ve ahirette mutlu olmamız için Rabbimizin bize lütfettiği bir din. Aslında hiç bir zorluğu yok, aksine hep kolaylık getiriyor ama en büyük engel nefsimiz. O nedenle yavaş yavaş okudukça, sohbet videolarını izledikçe kendi yolunu bulursun inşAllah.

alaca

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Allah sizden razı olsun. Gerçekten çok mutlu ettiniz beni cevap verip ilgilenerek. Sanıyorum buradan da çok şey öğreneceğim birkaç şey öğrendim bile. :) Tekrar Allah razı olsun.

mhmt51

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Çok uzun olacak ama okumanı öneririm güzel bir derleme yaptım hece hece yazacağım senin için.Takıldığın yerleri konu altına ya da özel mesaj ile sorabilirsin :)

Zamanla öğreneceksin.Önce farz olan namazlarını kıl,onın dışında sürekli sabit kalma gönlünce ibadet et.Misalen birgün ALLAH C.C isimlerini şükret,ertesi gün Peygamberimize salavat et,perşembeyi cumaya bağlayan gece yani perşembe gecesi Yasin suresini okumanı öneririm öyle bir iç rahatlığı veriyor ki adama,yasin suresinin faziletini araştıraraktan bu perşembe günün gecesi okuyabilirsin harika bir manevi lezzettir :)

Okuduğu surelerin manasını öğren,namazda okurken manalarını da getir aklına.

Sünnetleri araştır.Misalen peygamberimiz suyu 3 nefeste içmeyi ve ayakta su içmemeyi yani oturarak su içmeyi tavsiye eder.Yemeklerden önce muhakkak besmele(yemekten önce unutursan aklına geldiği anda (bismillah vel evveli, vel ahiri) demek,yedikten sonra Elhamdülillah demek,kazayı ve belayı def etmesi için küçük miktarda da olsa sadaka(camilerdeki yardım kutuları bence uygundur),en önemlisi de normal hayatını tamamen kısıtlamamak.Yani yemeye,gezmeye,usulünce eğlenmeye de vakit ayır ki ibadetinden usanmayasın.

Hepimizin dinimiz konusunda öğreneceği çok şey vardır.Örneği sen benim yanımda bilgisiz kalabilirsin,ben başka bir arkadaş yanında bilgisiz kalabilirim.Ya da sen hadisler konusunda çok şey bilirken,bir diğer kimse ayetlerin meali(türkçe karşığı) ve tefsiri(geniş açıklaması)konusunda daha çok bilgi sahibi olabilir.Sana öneri olarak:

1-)Namazı ve abdesti bozan durumlar,namaz ve abdestin mekruhları(uygun görülmeyenleri) konularını araştır.

2-)Namazını dosdoğru kılmaya çalış.Şeytan muhakkak aklına kötü şeyler getirecek,rekatlarını ya da okuduklarını karıştıracaksın.Öyle bir durumda sehiv(yanılma secdesi) yapmayı öğren.Hatta işini kolaylaştırayım ben yazayım:

>>>Son oturuşta Tehıyyât okunduktan sonra, imam olan kimse sadece sağ tarafına, yalnız kılan ise iki tarafına da selâm verir ve hemen ardından Allahü Ekber diyerek 2 defa secdeye varır. İkinci secdeden sonra doğrulup oturur ve yeniden Tehıyyâtı, salâvat(salli-barik) ve rabbena duaları okuyarak selâm verir.

3-)Tesbihatın manasını öğren.Yani tesbih çekerken,söylemiş olduklarının manasını da öğnerecek ve düşünerek çek :)

"Subhanallah" Anlamı: Allah noksan sıfatlardan münezzehtir.

"Elhamdulillah" Anlamı: Hamd Allah'adır.

Allahu Ekber Anlamı : Allah en büyüktür.

Ve cemaatle namaza gidersen,tesbihatın bitişinde duyarsın:

"Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mulku ve lehu'l hamdu ve huve alâ kulli şey'in kadîr" Anlamı: Eşsiz olan ve ortağı olmayan Allah'tan başka ilah yoktur. Hükümranlık Onundur, hamd Onadır ve O her şeye güç yetirendir.

4-)Sübhânallahi ve bi-hamdihî :)Ben Allah’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih eder ve O’na hamdederim) zikrinin ALLAH C.C tarafından çok değer gördüğü rivayet edilmekte.Dilinden düşürme.

5-)Esmaül Hüsna Yani ALLAH C.C'ün 99 ismini ve manalarını oku.Google'dan esmaül hüsna sırları diye arattır ve hangisine daha çok ihtiyacın varsa o zikir ile yap.

6-)Özellikle gece yatmadan önce,ezberinde değilse Kur'an dan da okursun; Ayet-i el kursi,Amenerrasulü(bakara suresinin son iki ayetidir) ve haşr suresi son 3 ayetini oku.

7-)En ufak bir sıkıntın dahi olsa,önce Rabbine derdini anlat(O zaten bilir) ama sen misalen Rabbim şu sıkıntım,şu ihtiyacım var yardım et de.(Allah katında, duadan daha kıymetli bir şey yoktur.” (Tirmizî, Deavât, 1/3370)

“Bütün ihtiyaçlarınızı Allah’tan isteyin, hatta ayakkabı bağınızı bile!.. Çünkü Allah kolaylaştırmazsa, ayakkabı bağını elde etmeniz bile kolay olmaz!” (Beyhakî, Şuab, II, 41/1118)

:cool:Tuvalete girdiğin zaman,katip melekler içeri girmez ve seni kapının önünde beklerlermiş.İçeride işleyeceğin bir günah da,onlara bildirilirmiş.Tuvaletler necis mekanlardır.Tuvalete girmeden önce besmele çek ve sol ayağın ile gir.Besmele mühürdür denilir.Eşyalarını koyarken de besmele çek.

9-)Gece yatağına yattığında da ibadetine devam edebilirsin.Tavsiyem 3 ihlas,bir fatiha,felak,nas,Ayet-i El kursi okuyup bütün korkularından uzaklaşarak uyuyabilirsin.

10-)Sabah namazlarına uyanmak oldukça zordur.Yatmadan önce;ALLAH'ım sabah namazına beni muhakkak uyandır,uyku nefsime tatlı gelirse;SEN sevgini daha tatlı kıl ki uyanabileyim şeklinde dua et.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar :)

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün aleyküm alaca kardeşim hoşgeldin hoşumuza geldin ;ne mutlu ettin bizi inşallah Allah cc seni dünya ve ahiret hayatında daim mutlu etsin .Hiç düşündün mü?İslam herkese verilen bir nimet değil dünyanın büyük bölümü Allah cc şirk koşanlarla hatta ondan uzak onsuz yaşayanlarla dolu,Rabbül alemin ''Ben bilinmek istedim ve insanlarla cinleri yarattım ''diyor.Dikkat edersen bilinmek istiyor yüce Mevla ve sana da bu güzel hediyeyi vermiş ne mutlu sana yani sen dinini öğrenmek isterken dolayısıyla dinin kaynağını Allah cc bilmiş olacaksın onun kulu olduğunu,her şeyin sahibi o olduğunu ,onun sevgisinin yüceliğini,onun yarenliğin başka hiç kimse ile yapılan dostluğa benzemediğini,adaletini,merhametini ve daha sonsuz biz kullarının bile saymaya gücü yetmeyeceği güzelliklerini aciz olan bu bedenle görüp duyamasak ta var olduğunu öğreneceksin inşallah...
Burada olmana bizlere ulaşmana çok sevindik kardeşim forum ailem olarak tüm kardeşlerimle yanındayız inşallah sen takıldığın yerde sor bilen bildiğini paylaşır bilmeyen araştırır hepimiz senin vesilenle öğrenmiş oluruz.
mhmt kardeşimin yazdığı satırlarla senin bize böyle dinini sorman bana efendimiz sav ayet inmesine sebeb olan hadiseyi hatırlattı;''Efendimiz sav Kureyş kabilesinin kafirlerine dinimizi anlatmak için toplanan kalabalığa dinimizi tebliğ ederken Hatice annemizin yakını olan gözleri ama bir zat yanına gelip bana dinimi öğret diye bir kaç kez tekrarlayınca efendimizin yüzünü değişir biraz huzursuz olur ve Allah cc ona ayet indirir.''ve onu uyarır(abese suresi nüzul yani inme sebebi) peygamber efendimizin bile kalpleri çevirmeye gücü yetmeyeceğini dine bile Allah cc kendi hidayet vermeyince kulların kalbinin dine ısınamayacağını bildiriyor.Hidayeti ancak ben veririm diyor ve sen öğrenmek isteyenle ilgilen diyor.''Bizlerde burda Allah cc emrine uyarak senin dinini öğrenmek istemene canı gönülden kucak açıyoruz kardeşim:) Sana ne mutlu ki kalbine bu nimet verilmiş bu kul için tarifsiz bir mutluluktur. Sana başlangıç yollardan biride kendine bir mealli Kur'an'ı Kerim edin anlamlarını okurken çok daha haz duyacaksın.Tekrar aramıza hoşgeldin Rabbim bu güzel niyetinle başladığın yolunu rızası ile yürüyüp rızası ile tamamlamayı nasip etsin selametle Allah cc emanet ol güzel kardeşim.

alaca

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Gerçekten o kadar güzel yazmışsınız ki mhmt, Allah razı olsun işimi çok, çok kolaylaştırdınız; her fırsatta her birinizin söylediklerini yapmaya çalışacağım çok teşekkür ederim... :) Bir de anlıyorum ki doğru yerlerden başlamışım çok şükür yazdıklarınızın bir kısmını araştırıp öğrenmiştim, yapmaya çalışıyordum kendimce. :)

Aslında ben de farkındayım hep de şükrediyorum bu nimete erişebildiğim için Hümeyra, çok mutlu oldum sizin de mesajınızı görünce :) Allah razı olsun. Bir akrabamla bu konuyla ilgili konuşmaya gitmiştim, sabah ezanlarıyla uyanıp namaza başladığımı, hissettiklerimi anlatmıştım Allah razı olsun uzun uzun anlattı bana, bir de Kur'an-ı Kerim hediye etti, okumaya başladım böylece mealini.

O halde aklıma bir şeyler takıldığında sizlere soracağım izninizle. :)

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
ELBETTE soracaksın kardeşim biz elimizden geleni yapmaya hazırız,bu bizim için çok güzel bir görev azda olsa öğrendiklerimizin sadakasını da sana anlatarak vermiş oluruz inşallah:)Daha önce dediğim gibi bilmediğimiz çok şey var ve bizde senin gibi din kardeşlerimiz aracılığı ile öğreniyoruz çünkü ilim tükenmez bir hazinedir öğreneceğim sonunda bitecek diye düşünme!Seninle tanışmak bizi mutlu etti inşallah güzel paylaşımlarla uzun zamanlarda birlikte olmak birbirimize ilim yolunda ,din kardeşliği yolunda yoldaş olabilmek duası ile Allah cc emanet ol kardeşim.

mhmt51

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Gerçekten o kadar güzel yazmışsınız ki mhmt, Allah razı olsun işimi çok, çok kolaylaştırdınız; her fırsatta her birinizin söylediklerini yapmaya çalışacağım çok teşekkür ederim... :) Bir de anlıyorum ki doğru yerlerden başlamışım çok şükür yazdıklarınızın bir kısmını araştırıp öğrenmiştim, yapmaya çalışıyordum kendimce. :)

Aslında ben de farkındayım hep de şükrediyorum bu nimete erişebildiğim için Hümeyra, çok mutlu oldum sizin de mesajınızı görünce :) Allah razı olsun. Bir akrabamla bu konuyla ilgili konuşmaya gitmiştim, sabah ezanlarıyla uyanıp namaza başladığımı, hissettiklerimi anlatmıştım Allah razı olsun uzun uzun anlattı bana, bir de Kur'an-ı Kerim hediye etti, okumaya başladım böylece mealini.

O halde aklıma bir şeyler takıldığında sizlere soracağım izninizle. :)

Yararlı olduysam ne mutlu bana :)

Tabiki soracaksın,biz de bir konuda takılırsak sana danışabiliriz senin fikrine ihtiyacımız olabilir :)

simge1989

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
“Oku! Yaradan Rabbinin adı ile! O, insanı bir kan pıhtısından yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini belleten, kalemle yazmayı öğreten Rabbin en büyük kerem sahibidir.” (Alak,96:1-5)
Hz.Peygamberimize Hira Mağarasında gelen Oku ! vahyini bir düşünelim. ne kadar çok bilgi öğrenmek o kadar çok biz müslümanları İslam dinine yakınlaştırmaya vesile eder kardeşim. daima ''Oku'' emrini unutmamalıyız ve daima hakikati araştırma yolunda bilgiler öğrenmeliyiz, yeter ki kalbimizde ,ruhumuzda ALLAH AŞKI besleyelim ve dinimizi sevgiyle anlatalım yeni ibadete başlayan her mümine korkutarak anlatmayalım kardeşim senin için hayırlara vesile olsun Tüm müslümanların kalbinden ALLAH AŞKI eksik olmasın İnşALLAH .

Üst Alt