Hıçkırık nasıl geçer?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Hıçkırık nasıl geçer?
Hıçkırık, diaframın kasılmalarıdır. Beyin ile mide arasındaki iletişimi sağlayan vagus sinirinin bir şekilde iritasyonu sonucu meydana geliyor ve çoğunlukla kendiliğinden geçer. Gerilimler ve tedirginlikler hıçkırığı arttırabilir. Hıçkırığın yararlı herhangi bir fizyolojik özelliği henüz bulunanmamıştır. Daha ilk belirtide, bilinen şu metodlardan birini uygulayın:

-Bir bardak soğuk suyu duraklamadan için, sert bir ekmek kabuğunu çiğneyin veya 20 saniye için soluğunuzu tutun.
-Bunlar da fayda sağlamazsa, ağzınızı ve burnunuzu sıkıca bir kâğıt torbanın içine sokarak solunum yapın.
-Böylece torbanın içinde karbondioksit yoğunlaşır ve çoğu kez hıçkırık kesilir.
-Limon yemek veya yarım tatlı kaşığı elma sirkesi içmek çoğunlukla hıçkırığı anında keser.
-Bir kaşık bal ve karabiber karışımı yemek de hıçkırığı kesmek için önerilen ve denenmiş bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

İlk etepta uygulanan bu önlemler işe yaramadı mı? Hemen umutsuzluğa kapılmayın! Aşağıdaki yazımızı dikkatle okuyarak altarnatifleri öğrenin ve uygulayın.

1. Tatlı, sinirlerinizi kandırıp hıçkırığa son verebilir. Bunun için bir çay kaşığı dolusu şekeri dilinizin dip kısmına yerleştirin.
2. Parmaklarınızla, kulaklarınızı (nazik bir şekilde) tıkayın. Bu, işitme sistemine de ulaşan vagus sinirinin kollarını uyarmaya yarıyor.
3. Birini korkuttuğunuzda vagus sinirini şaşırtabilirsiniz. Bu yöntemi uygulayabilmek için rol yeteneğinizin de biraz gelişmiş olması gerekiyor elbette.
4. Suya atlayacakmış gibi burnunuzu ve ağzınızı kapatarak dayanabildiğiniz kadar hava almadan durun.
5. Su yudumlamak ya da suyla gargara yapmak sinirleri yatıştırabiliyor.
6. Bir kese kâğıdının içinde nefes alın verin. Burada da vücut yeterince oksijen alamadığında (nefes tutmada olduğu gibi) hıçkırığı unutup daha önemli bir soruna odaklanıyor.
7. Özellikle magnezyum içeren besinler, sinirleri sakinleştirerek hıçkırığın geçmesine yardıma olabiliyor.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi hıçkırık, genellikle kısa sürede kendiliğinden geçer. Sağlıklı kişilerde geçici bir rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Genellikle çok hızlı yemek yiyen ve bu sırada hava yutan kişilerde görülen hıçkırık buna iyi bir örnektir. Aşırı gülme, gıdıklanma, fazla sigara ve alkol kullanılması, histeri, hava yutulması gibi organik bir hastalığa bağlı olmayan durumlarda da geçici hıçkırık ortaya çıkabilir.

Önemli olan hıçkırıktan nasıl korunacağımız.
Çok miktarda biber yemek gibi kimyasal yanmaların, enfeksiyonların ve ülser gibi hastalıkların da hıçkırığı meydana getirebilecekleri ileri sürülüyor. Hıçkırık süresince bir şey yememekte ve içmemekte fayda vardır, çünkü bu sırada tekrar fazla hava alınabilir.

Hıçkırığı önlemek için en iyisi yemeği yavaş yiyin, çok miktarda yemeyin, yemek yerken karbonatlı içki içmeyin, yemeğe konsantre olun, çok konuşmayın ve gülmeyin. Yemeğe saygınız ne kadar artarsa, hıçkırık o kadar azalır.

Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer?
Bebeğinizi emzirdiğiniz için hıçkırması çok normaldir.Korkulacak bi durum teşkil etmez.
Bebeğin hıçkırması hiçde korkulacak bir durum değildir. Hemen hemen bütün bebekler anne sütü emmeye başladıktan sonra mutlaka hıçkırırlar.

Sonuçta bebeğin ilk aylarında sık sık hıçkırma mutlaka görülür. Endişe edecek bir durum asla yoktur. Eğer bebeğinizin hıçkırmasını istemiyorsanız biraz emzirdiğinizde hıçkırık muhtemelen geçecektir.

Bebeklerdeki hıçkırığın nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
Eğer beslenme sonrası hıçkırmışsa bu bebeğin yeterince doyduğunun bir göstergesidir.
Bebeğin özellikle mide gelişiminnde bebeklerde ara ara hıçkırık görülür. Bu midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir.
Bebeğin kalp ve akciğerinin gelişminin bir göstergesidir.

Bebek Hıçkırığı Nasıl Geçer
Bebeklerde hıçkırık bebek emdikten sonra görülebileceği gibi aniden de tutabilir. Bu durumlarda ikisinde de endişeye gerek yoktur. Bebeğin hıçkırığının geçmesi için bebeğe herhangi bir şey vermek çok doğru değildir. Çünkü verdiğiniz şey soluk borusuna kaçma riski taşır.

Bu sebeple eğer bebek uzun süre hıçkırırsa yapabileceğiniz en iyi şey bebeği bir miktar emzirmek olabilir.

Bunun yanında, hıçkırığın geçmesi için bebeğin yutkunma yapması faydalı olabilir. 1 tatlı kaşığı anne sütü veya su içirilince hıçkırık geçer.

Bununla beraber, çok çabuk yemek yiyen bebekleri daha sık hıçkırık tutar, üstelik böyleleri bir hayli de hava yutarlar. Hıçkırığını geçirmek için bebeği dik tutup sırtını sıvazlamak yararlı olur.

Yüzükoyun yatık durumda tutuyorsanız, sırtını okşayarak hafifçe sallamak veya içine birkaç damla limon damlatılmış bir kaşık su içirmek hemen her zaman etkili olur.

Özet olarak bebeğin hıçkırması endişe edilecek bir durum değil aksine olumlu bir durumdur. Herhangi bir müdahele gerekmez.

Sürekli Hıçkırık Tutarsa Dikkat!
İnatçı hıçkırık kilo kaybı ve yutkunma güçlüğü gibi belirtilerle birlikte yemek borusu kanseri belirtisi olabilir. 48 saati aşan ve geçmeyen hıçkırıkların altında, akciğer ve beyin tümörü ile kalp zarında enfeksiyon oluşması, beyin damarlarında tıkanma gibi ciddi hastalıklar yatıyor olabilir. Sürekli tekrar eden ve geçmeyen hıçkırık şu hastalıklarında belirtisi olabir: Gastrointestinal sistem hastalıkları; reflü, gastrit, ülser, apandisit, bağırsak tıkanıklığı, inflamatuar bağırsak hastalığı, safra kesesi iltihabı, karaciğer apseleri. Metabolik hastalıklar; şeker hastalığı, gut, serum tuz ve potasyum düzeyinde değişiklikler. Akciğer hastalıkları; akciğer enfeksiyonları, akciğer tümörü, astım, sarkoidoz hastalığı. Kalp hastalıkları; kalp krizi, kalp zarında enfeksiyon oluşması. Merkezi sinir sistemi hastalıkları; beyin damarlarında tıkanma, beyin travması, beyin tümörleri, enfeksiyonları.

Hıçkırığın sebepleri
Psikolojik nedenler: Heyecan, korku, stres

Toksik ve metabolik sebepler: Alkol, ilaçlar, diyabet, üremi

Ameliyat sonrası sebepler: Genel anestezi Santral sinir sistemi (beyin)’ne bağlı sebepler: Tümörler, travma, menenjit, damarsal sebepler.

Diyaframın uyarılması: Mide distansiyonu (şişmesi), mide fıtığı, karaciğer büyümesi, dalak büyümesi

Ayrıca; çeşitli ilaçlar (steroidler, benzodiazepinler), glokom (göz tansiyonu), kulakta yabancı cisim, kıl, farenjit, guatr, zatürre, perikardit (kalp zarı iltihabı), kalp krizi, astım, tümörler gibi pek çok etken vagal siniri uyararak hıçkırık sebebi olabilir.

Hıçkırığın sebebi araştırılırken sıklığı, süresi, hastanın kullandığı ilaçlar, alkol ve sigara kullanımı, bilinen bir hastalığın varlığı, geçirilmiş ameliyatları, hıçkırığın uyku ve stresle ilişkisi sorgulanıp ayrıntılı bir fizik muayene ve detaylı bir tetkikle araştırmak gerekir.

Kısa süreli hıçkırık atakları çoğu zaman kendiliğinden geçmektedir.
 
Üst Alt