Hastalık sebebiyle orucu bozmak

Kaanfert

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
12 Temmuz 2014
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Merhaba abilerim ablalarim, ben 13 yasindayim gece sahur yapmadan uyuyakaldim. Sabah mi, oglen mi bilmiyorum niyetlendim fakat aksamustune dogru karnima siddetli bir agri geldi dayanamadim su ictim. Sonrasinda bu icimde kaldi, kahir cekiyorum 61 gun tutmalimiyim? ergenlik olarak sivilcelenme ve kil cikmasi oldu.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Yolculuk, hastalık, ileri derecede yaşlılık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kaza edilmesi gerekir.

Oruç tutmamayı veya tuttuktan sonra bozmayı mubah kılan şer’i mazeretler sekizdir :

1- Hastalık,

2- Yolculuk,

3- Mecburluk,

4- Gebelik,

5- Emziklilik,

6- Şiddetli açlık,

7- Şiddetli susuzluk,

8- Düşkün ihtiyarlık,

Merhaba kardeşim, gerçekten bir hastalık sebebiyle orucunu bozmak zorunda kaldıysan ki; bunun cevabını kendi vicdanında en iyi sen verebilirsin. 1. Maddedeki hastalık mazeret olarak kabul ediliyor.Bu durumda tutmadığın günü kaza edersin.

Oruç kefareti ne demektir? Hangi durumlarda gerekir?

Oruç kefareti, Ramazan orucunun, mazeretsiz olarak bozulması sebebi ile bir ceza olarak,Ramazan dışında peş peşe iki kameri ay veya altmış gün oruç tutmak demektir.
Meşru bir mazeret bulunmaksızın yemek, içmek, cinsel ilişkide bulunmak ya da bu anlama gelecek fiillerden birini yapmakla oruç bozulur ve bozulan orucun kaza edilmesi gerekir. Eğer bu şekilde bozulan oruç Ramazan orucu ise ayrıca kefaret orucu tutmak gerekir. Oruç kefaretini oruç tutma yolu ile ödeme sağlığı elvermeyen kimse 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Âdet hâlinde bulunan kadınlar, bu günlerinde kefaret oruçlarına ara verirler. Bu durumlarından çıkar çıkmaz ara vermeden kefaret orucuna devam ederek 60 günü tamamlarlar.

Şafii mezhebine göre mazaretsiz olarak Ramazan orucunun yeme-içme ile bozulması durumunda kefaret değil sadece kaza gerekir.
 
Üst Alt