Gusul abdesti nasıl alınır

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
gusul boy abdesti nasıl alınır, gusul nedir, gusul abdesti anlatım, gusul kısa anlatım, gusül abdesti nasıl alınır video, gusül abdesti nasıl alınır görüntülü, gusül abdesti nasıl alınır izle, gusül abdesti nasıl alınır diyanet, bayanlarda gusül abdesti nasıl alınır, gusül abdesti nasıl alınır resimli anlatım, gusül abdesti nasıl alınır resimli
Gusül abdesti nasıl alınır

Gusul abdesti (Boy abdesti) hakkında, aşağıdaki geniş ve ayrıntılı açıklamlardan önce en basit haliyle nasıl gusledilir onu anlatalım; (Bayan ve erkekler için aynı şekildedir)


Boy abdesti alacak olan kişi önce lavobaya gider ihtiyaçlarını temin eder, ondan sonra banyoya girer pislik bulaşma ihtimali olan veya bulaşmış bulunan yerlerini yıkar. Bunları yıkadıktan sonra içinden niyet eder.Niyet ettim Allah Rızası için boy abdesti almaya veya Niyet ettim cünüplükten temizlenmek için gusul abdesti almaya der(NOT:Gusule başlamadan önce, niyet etmeyi unutmuş olabilirsiniz. Böyle durumlarda yinede almış olduğunuz gusül abdesti geçerlidir. Çünkü gusül abdesti almak için yıkanma niyetiniz zaten niyet yerine geçerlidir.) ve ellerini 3 defa güzelce yıkar, 3 defa ağzına su verir ve ağzını çalkalar, 3 defada burnuna su verir, sümkürüp temizledikden sonra bütün vücudunu tepeden tırnağa, bir iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde yıkar (üzerine su değmemesi gereken yara v.s varsa bunların üstüne sadece mesh eder.)ve boy abdesti bitmiş olur.
gusul-abdesti.jpg


Not: Normal olarak yıkanıp temizlendikden sonra, 1′er defa ağzı ve burnu temizleyerek de gusül yapmış olunur Veya elinizi yıkayın, ağzınızı ve burnunuza su alıp temizleyin ondan sonra bütün vucudunuzu hiç kuru yer kalmayacak şekilde yıkayın. Her iki şekilde de en basit anlamda gusul abdesti almış oluyoruz. Cünüplükten kurtuluyoruz. Tabi sünnetlerine uyarak gusül almak daha faziletlidir. Yeriniz ve zamanınız müsaitse, sünnetlerine de uygun olaral gusül abdesti almanızı tavsiye ederiz. Yazımızın devamında, sünnetlerine uyarak gusul abdesti almak hakkında bilgileri bulabilirsiniz.


Artık günümüzde duş alma kolaylaştı, hertürlü imkana sahibiz Elhamdülillah, Normal olarak yıkanmayı tamamlayıp gusül abdesimizi alıp öylede de çıkabiliriz

Ayrıca gusül gereksin veya gerekmesin, her banyo yapılışında gusül abdesti alarak çıkmak çok yerinde bir hareket olurYani gusul abdesti almak için cünüp olmayı, kirlenmeyi beklemeyelim. Her duş alışımızda niyet edip gusul abdestimizi de alalım.

Gusul abdestinden önce veya gusul bitince, namaz abdesti alarak banyodan çıkmak şart değildir, ancak yapılsa daha iyidir. Aldığımız gusul abdestiyle Namaz kılabilir, Kuran Okuyabilir yani normal abdestle yapılabilecek herşeyi yapabiliriz.

Aynı şekilde gusul abdesi almadan önce yani cünüpken , herhangi birşey yiyip içmek, günah değildir. Yenir ve içilebilir. Ancak takva açısından bu gibi ihtiyaçları gusul sonrasına bırakmak daha iyidir.

Gusül abdesti alırken , tamamen çıplak olarak yıkanmanın mahsuru varmı? Yıkandığımız alan büyük ve geniş biryer ise, şort,mayo veya peştemal benzeri şeylerle avret yerlerinin kapatılması, daha iyi olur

Ancak günümüzde malum
, çoğumuzun evinde banyoların içinde ayrı yıkanma kabinleri var. O nedenle buralarda yıkanırken tamamen çıplak olarak yıkanılabilir

Burada ölçü olarak
, kollarımızı iki yana açtığımızdaki genişlik ölçüsünü kullanabiliriz

GUSUL ABDESTİ NASIL ALINIR VİDEO ANİMASYON İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN


Bu kısa bilgiden sonra aşağıda gusül hakkında geniş ve ayrıntılı bilgileri okuyabilirsiniz.
Guslün Farzları:
1. Ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak.
2. Burna su çekip yıkamak.
3. Bütün vücudu ıslanmayan yer kalmayacak şekilde yıkamak.

Guslün sünnetleri:
1. Gusle niyet etmek.
2. Besmele ile başlamak.
3. Bedenin bir tarafında pislik varsa onu önceden güzelce temizlemek.
4. Avret yerini yıkamak
5. Gusülden evvel abdest almak.
6. Bedenine üç defa su dökmek ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak.
7. Su dökünmeye baştan başlamak, sonra sağ omzuna, sonra sol omzuna dökmek ilk defa döktüğü zaman bedeni ovmak ve suyu bedenin her tarafına ulaştırmak.
8. Ayağının olduğu yere su birikirse, abdest aldığı zaman ayak yıkamasını sonraya bırakmak.

Guslü dar ve geniş zamanda olmak üzere iki türlü almak mümkündür:
1 Suyun azlığı, soğukluğu, vaktin müsaadesizliği gibi hallerde, acele olarak yapılan gusülde evvelâ ön ve arka taraftaki kirler giderilir. Sonra üç defa ağıza, üç defa buruna su çekilerek içlerinde kuru yer kalmaması temin edilir. Bundan sonra da baştan, sağ ve sol omuzlardan dökülen su ile bedenin tamamı yıkanıp ıslatılır. Kuru yer kalmadığı anda, gusül yapılmış olur. Bu, dar ve sıkışık anlarda ve sadece guslün farzları yerine getirilerek yapılan gusüldür.

2 Müsait zaman ve mekânda yapılan gusülde ise, yine edeb yerleri yıkandıktan sonra, evvelâ, namaz abdesti gibi güzelce bir abdest alınır. Önce baştan, daha sonra ise sağ ve sol omuzlardan sıra ile üçer defa su dökülür. Her döküşte bedenin tamamı bir güzel ovalanır, mânevî kirlerin yanında maddî kirlerden de temizlenmeye çalışılır. Bu arada vücutta iğne ucu kadar kuru yer kalmamasına itina gösterilir. En sonunda da, kirli suların döküldüğü yere basan ayaklar, son olarak tekrar yıkanıp çıkılır. Guslün her iki halinde de, şart ve farz olanı ağız ve burun içi ile bedenin tamamında kuru yer kalmamasıdır. Bu yapıldıktan sonra, gusül yerine getirilmiş, mânevî ve maddî temizliğe kavuşulmuş olunur.

Gusul abdesti olmayanların, yapmaması gerekenler Cünüb bir kimsenin veya hayız ve nifas halindeki bir kadının bu durumdayken yapması haram olan hususlar, şunlardır:

1 Namaz kılmak
2 Kuran niyetiyle Kurandan bir parça okumak (ancak dua niyetiyle okumak caizdir. Ayrıca Kuran ayetlerini çocuklara kelime kelime öğretmek, Kelime-i Şehadet getirmek, tesbih ve tekbirde bulunmakta da sakınca yoktur).
3 Kuran-ı Kerîme ve onun en ufak bir parçasına dokunmak ya da tutmak (fakat bitişik olmayan bir kılıf veya kutu içerisinde ise tutmak caizdir)
4 Kabe-i Muazzamayı tavaf etmek ve zaruret olmadığı halde bir mescide girmek ve içinden geçmek 5 Üzerinde ayet yazılı olan bir levhayı veya buna benzer bir şeyi tutmak.

Guslü gerektirmeyen haller:
Halk arasında guslü gerektirdiği sanılan bazı haller, guslü gerektirmez. Bunlardan bazıları şunlardır:

1- Bir erkek, kendi hanımını veya başka bir kadını yâhut bir erkeği çıplak görmekle, gusül gerekmez. Bir kadın, kendi kocasını veya başka bir erkeği veya bir kadını çıplak görmekle gusül gerekmez.
2- Kadına dokunmakla, çıplak resme bakmakla veya düşünmekle mezi gelse, fakat menî gelmese gusül gerekmez.
3- İdrar yaptıktan sonra gelen yapışkan prostat sıvısı ve vedi guslü gerektirmez. Ağır birşey kaldırmak veya bir yerden düşmek gibi sebeplerle menî çıkarsa, yine gusül gerekmez.
4- İhtilâm olduğunu hatırlayanın, menî görmezse gusletmesi gerekmez.
5- Spiral guslü gerektirmez.
6- Kıl koparmak, etek tıraşı olmak, makattan muayene olmak veya fitil kullanmak, guslü gerektirmez.
7- Kadınların ön ve arkadan muayene olması ve fitil kullanması guslü gerektirmez. Doktora muayene olurken lezzet duyarsa gusleder. Gusül (Boy Abdesti) Gasl, yıkamak demektir. Gusül ve iğtisal da, yıkanma anlamını taşır. Din deyiminde gusül: Bütün bedenin yıkanmasıdır, boy abdesti alınmasıdır. Buna taharet-i kübra (büyük temizlik) denir. Böyle bir temizliği gerektiren hal cünüplüktür. Ayrıca kadınların hayız ve nifas kanlarının sona ermesidir. Cünüplük hali ise, aşağıda açıklanacağı üzere, şehvetle meninin atılmasından ve cinsel ilişkiden meydana gelir.

Aşağıda ilmihal kitaplarında yazılmış, hangi hallerde gusul alınması gerektiğini anlatan bilgiler yeralmaktadır. Bu bilgileri okumak size zor geliyor ve anlatılanlar karışık geliyorsa; O zaman en küçük bir şüphe duyan erkekler hemen gusul alıp bu şüpheden kurtulabilir.

Bayanların bilmesi gereken hususlarda bayanlar da dikkatli ve titiz davranmalı gusul ile alakalı konuları iyice öğrenmelidir.

Sonuç olarak gusul abdesti
, Bayan ve erkek için hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Şartları ve uygulamsı çok kolay olan bu temizlik şeklini öğrenmeyi ve uygulamayı kesinlikle ihmal etmeyelim, bu konuda zayıflık göstermeyelim.

Guslü Gerektiren Haller:
a. Cünüplük: Cinsî münasebet, ihtilam ve ne şekilde olursa olsun meninin vücut dışına çıkması boy abdestini gerektirir.
b. Hayız ve Nifas (Lohusalık): Hayız ve nifas hali sona erince gusül farz olur.

Şehvetle yerinden ayrılan ve şehvetle dışarıya atılan bir meniden dolayı gusletmek gerekir. Şehvetle yerinden aynlıp, şehvet kesildikten sonra dışarıya atılan meniden dolayı da, İmamı Azam ile İmam Muhammede göre, gusletmek gerekir. Fakat İmam Ebu Yusufa göre gusül gerekmez. Rüyada şehvetle ayrılan bir meninin, şehvet kesildikten sonra dışarıya akıtılmasını sağlamak için tenasül organını tutmak ve sonra dışarıya akıtmakta, misafir ve soğukta bulunanlar için İmam Ebu Yusuf görüşünü seçmekte kolaylık vardır. Bu yönden bu görüşün tercih edilmesini uygun görenler vardır.

Bakmak ve dokunmak suretiyle şehvetle gelen meniden dolayı da gusletmek gerekir. Cinsel ilişki halinde sünnet yerinin veya o kadar bir kısmın duhulü ile, buluğ çağına ermiş erkek ve kadının gusletmeleri gerekir. Meninin gelip gelmemesine bakılmaz. Bunlardan yalnız biri buluğ çağına ermiş ise sadece ona gusül gerekir, diğerine gerekmez. Ancak buluğ çağına yaklaşmış bir devrede ise, yıkanmadan namaz kılmasına izin verilmez. Namaza devam için taharette tedbirli olmak lazımdır. Bu ve buna benzer hangi haller olursa olsun ihtiyat olan yol gusletmek suretiyle şüpheli hallerden sakınmaktır.

Uykudan uyanan kimse, yatağında, çamaşırında veya bedeninde bir yaşlık görünce bakılır: Eğer rüyada cinsel ilişkide bulunduğunu hatırlıyorsa, gusletmesi gerekir. Yaşlığın meni olup olmamasında şüpheye düşmesi bir önem taşımaz. Ancak ihtilam olduğunu hatırlamadığı takdirde, yaşlığın mahiyetinin ne olduğu üzerinde durulmaz ve gusül gerekmez. Çünkü akıntının şehvetle geldiği bilinmemektedir.

Bu mesele İmam Ebû Yusufa göredir, İmamı Azam ile İmam Muhammede göre, gelen akıntının mezi olduğunu anlıyorsa, gusl etmesi gerekmez. Fakat meni olduğunu biliyor veya şübheye kapılıyorsa, gusletmesi gerekir.

İhtiyata uygun olan da budur. Onun için fetva buna göredir. Yatağından uyanıp kalkan kimse, ihtilam olduğunu hatırladığı halde, tenasül organında bir yaşlık görse gusletmesi gerekir. Ayakta veya oturduğu yerde uyuyan kimse, uyanıp da bu organında bir yaşlık görse, bakılır: Eğer bu yaşlığın meni olduğuna kanaati varsa veya uyumadan önce bu organı hareketsiz bir halde idi ise, gusletmesi gerekir. Fakat böyle bir kanaati yoksa ve tenasül organı da önceden uyanık durumda idi ise, gusletmesi gerekmez. Bulunan yaşlığın mezi olduğuna hükmedilir. Çünkü organın uyanık olması, mezinin çıkmasına sebeb olur. Sarhoş veya bayılmış olan bir kimse uykusundan uyanıp da, kendisinde meni bulacak olsa, gusletmesi gerekir. Mezi bulacak olsa yıkanması gerekmez. İdrarını yaparken, tenasül organı uyanık olduğu halde meni gelse, yıkanması gerekir. Organ uyanık olmayınca; gusletmek gerekmez, çünkü uyanıklık şehvetin bulunmasına delildir.

Bir erkek veya bir kadın rüyada ihtilam olsa da, meni dışarıya çıkmış olmasa, yıkanmak gerekmez. İmam Muhammede göre, böyle bir kadının ihtiyat olarak yıkanması gerekir. Çünkü kadından çıkacak bir sıvının yine ona dönmesi ihtimali vardır. İhtilam olan veya cinsel ilişkide bulunan bir kimse, idrarını yapmadan veya çokça yürümeden veya yatıp uyumadan yıkansa da, sonra kendisinden meninin arta kalan kısmı çıkacak olsa, ikinci kez yıkanması gerekir. Fakat idrarını yaptıktan veya epeyce yürüdükten veya uyuduktan sonra şehvetsiz olarak gelecek meni guslü gerektirmez. Çünkü bu durumda o meni, yerinden, şehvet olmaksızın ayrılmış bulunur. Yine bir kadından, yıkandıktan sonra, kocasının menisi çıkacak olsa, tekrar gusletmesi gerekmez.

Bir yatakta yatıp uyuyan iki kimse, uyandıkları zaman ihtilam olduklarını hatırlamayarak yatakta meni gibi bir yaşlık görseler veya kurumuş meni görüp de o yatakta kendilerinden önce başka bir kimse yatmış olsa bu durumda meninin kime ait olduğu bilinmese, her ikisinin de ihtiyaten yıkanması gerekir. Şehvet olmayıp da döğülmeden, ağır bir yük kaldırmadan ve yüksek bir yerden düşmeden dolayı meni gelmesiyle gusül gerekmez. (İmam Şafîye göre bu hallerde de gusül gerekir.) Yerinden şehvetle ayrılan bir meni, bedenin dışına veya dış hükmünde olan yere çıkmadıkça gusül gerekmez. Bakire bir kızın bekaretini yok etmemek sureti ile yapılan bir ilişkide meni gelmeyince gusül gerekmez; çünkü bekaret, sünnet yerine kadar duhule engel olmuş demektir. Cünüplük, hayız veya nefselik (loğusalık) halinde iken, gayrimüslim bir kadın veya gayrimüslim bir erkek ihtida etse, gusletmesi farz olur. Hayız veya nefseliği son bulmuş olsa da, yıkanmamış bulunsa, yine gusül gerekir. Fakat yıkanmış bulunan veya henüz cünüplük, hayız ve nefselik haline düşmemiş olan erkek veya kadın gayrimüslim ihtida etse, yıkanması mendub olur.


GUSUL ABDESTİ NASIL ALINIR VİDEO ANİMASYON İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
 
Üst Alt