Guslün Beden Sağlığı Üzerindeki Olumlu Etkileri

elifgibi

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Mart 2011
Mesajlar
2,125
Tepkime puanı
26
Guslün Beden Sağlığı Üzerindeki Olumlu Etkileri
a) Haftada bir iki defa bütün bedeni yıkama imkânını hazır lar. İbâdet kasdiyle yapıldığı için:
b) Sinir sistemini düzeltir. Asab bozukluğunu hafifletip kalbe huzur havası estirir.
c) Yorgunluğu giderir. Vücudun dinlenmesini sağlar.
d) Derideki gözeneklerin açılmasını, vücudun rahat hava almasını kolaylaştırır.
Kur’ân’da : «Eğer cünüp iseniz iyice yıkanıp temizlenin.» mealindeki âyete dikkat ettiğimizde, iyice yıkanıp temizlenmemiz emrediliyor. Demek gusülden maksad sadece vücudun her tarafına su dokundurmak değildir, gerçi böyle yapmakla cünüplüğü kaldırmış oluruz, ama âyette «iyice temizlenin» emrinden asıl maksadı tamamen yerine getirmiş sayılmayız.
Nitekim Resûlüllah (A.S.) Efendimizin bu konudaki fiilinden de bu husus anlaşılmaktadır. Bize kadar gelen sahih rivayetlerde Re-sûlüllah’ın şöyle guslettiği belirtiliyor :
«önce iki elini iyice yıkar ve bunu üç defa tekrarladıktan sonra avret yerini iyice yıkar, eliyle ovup iyice temizlenmesini sağlar. Sonra namaz için aldığı abdest gibi tastamam bir abdest alır, ancak ayaklarını yıkamayı en sona bırakırdı. Bu da kullanılıp kirlenen suyun dokunması dikkate alınarak geciktirilirdi. Tabii bu, büyükçe bir kap içinde veya hamamda yüksekçe bir yer üzerinde durulmıyarak ayaklar yerde olduğu halde gusledüdiğinde uygulamıştır.
Sonra başına üç defa su döker, saçlarını iyice ovup suyun nüfuz etmesini sağlardı. Sonra bedeninin her tarafını iyice yıkamak için önce sağ tarafına üç defa su döker ve eliyle o kısmı ovardı. Sonra sol tarafını ayni biçimde yıkar ve sonunda ayaklarını yıkıyarak guslünü tamamlamış olurdu. Tabii ağız ve burnuna su verip gerekli temizliği yapmayı hiç ihmal etmez, bu arada kulak deliklerine, göbek çukuruna ve koltuk altlarına çok dikkat eder, parmaklarıyla imkân ölçüsünde temizliği yerine getirmeye çalışırdı.»
Bütün bunları bize Hazreti Âişe Validemiz nakletmektedir.
 
Üst Alt