Grip ve Soğuk Algınlığı

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,344
Tepkime puanı
25
Soguk alginligi genelde burnu tutan bir hastaliktir ve bu hastaliga neden olan mikroplarin önemli bir kismi rhinovirus adi verilen gruba dahildir. Rhino Yunanca burun anlamina gelmektedir.
Belirtiler genelde vürusle karsilasildiktan 2 günsonra ortaya çikar. En karsilasilan yakinmalar nezle burun tikanikligi ve hapsirmadir. Ates genelde görülmezken bogaz agrisi ya da hasassiyet olabilir ancak muayenede bogazda kizarikliga nadiren rastlanir. Sinüslerde agri ve kulak agrisi görülür.
Virüsün tipine bagli olarak gözlerde sulanma öksürük geniz akintisi istahsizlik halsizlik gibi yakinmalar da olaya eslik edebilir ancak yine de sorunun merkezi burundur.

ilk basta daha sivi olan burun akintisi birkaç gün içinde koyulasarak kivam degistirebilir ve rengi sari-yesile dönebilir.
Belirtiler 7-10 gün içinde azalarak kendiliginen kaybolur.

Grip
Influenza viruslerinin neden oldugu grip hastaligi ise her yil yaygin salginlara neden olabilen ciddi bir hastaliktir. Geçtigimiz yüzyilin basinda meydana gelen ve tüm dünyayi etkileyen grip salgini 20 milyondan fazla insanin ölümüne neden olmustur.

Amerikan Hastalik Kontrol Merkezinin verilerine göre her yil nüfusun %10-20'si gibe yakalanmakta ve ortalama 114.000 kisi grip nedeni ile hastanede tedavi edilmek zorunda kalmakta ve 20.000'den fazla kisi hayatini kaybetmektedir. Hayatini kaybeden hastalarin önemli bir kismi ya ciddi sagli sorunu olan kronik hastalar ya da ileri yastaki düskün kisilerdir. Bu nedenle grip çok ciddi bir hastaliktir.

Hastaliga neden olan virüs çok araliklarla form degistirdigi için yaygin salginlara neden olur. Daha seyrek araliklarla ise virüsün yapisinda büyük degisimler meydana gelir ve tüm dünyayi etkileyen salginlar görülür.
Hastalik genelde vücut sicakliginda yükselme yani ates ile baslar. Yüzde kizariklik ve halsizlik tabloya eslik eder. Bazi kisilerde basdönmesi bulanti ve kusma görülebilir. Ates genelde 2-3 gün devam ederken nadiren 5 güne kadar uzayabilir. Atesten sonra genel vücut bulgulari ortaya çikar ve solunum sistemi yakinmalari artar. En önemli bulgulardan birisi kuru öksürüktür. Bununla birlikte bogaz agrisi bogazda kizariklik soguk alginligi belirtileri yaygin ks ve eklem agrilari görülür.

Grip virüsü solunum sistemi içinde burun bogaz soluk borusu hatta akcigerlere bile yerlesebilir ve zaatürreye neden olabilir. Soguk alginligina neden olan virüslerden farkli olarak solunum sistemini döseyen epitel tabakasina zarar vererek bakterilerin de olaya karismasina neden olabilir.
Öksürük disindaki belirtiler genelde 1 hafta içinde kendiliginden kaybolurken öksürük birkaçhafta daha devam edebilir.

Bulasma yollari
Her iki hastalik da damlacik enfeksiyonu seklinde havadan bulasir. Virüsü tasiyan kisi hapsirdiginda milyonlarca virus havaya karisir ve kisinin göz burun ve agizindan girerek enfeksiyona neden olur. Virüsu alan kisi bundan sonraki ilk 2 gün civarinda en fazla bulastiriciliga sahiptir. Yani belirtilerin ilk görüldügü dönem bulasiciligin da en fazla oldugu dönemdir.

Öte yandan eller de bulasmada rol oynayabilir. Hasta olan bir kisi eli ile burnunu sildikten sonra örnegin bir baskasi ile el istiginda ve elini tigi kisi daha sonra gözünü kasidiginda hastaligi alabilir.
Grip ve soguk alginligi arasindaki farklar nelerdir?
Bu iki hastaligin ayrimini yapmak her zaman kolay degildir ancak kural olmamakla birlikte bazi farkliliklar yardimci olabilir. Soguk alginligi genelde burunu etkilerken grip tüm vücudu etkiler.

Gribin belirtileri

* Kas agrisi
* Kuru öksürük
* Burun tikanikligi soluk almada güçlük
* Burun akintisi
* Ates
* Titreme
* siddetli olabilen bas agrisi
* istahsizlik
* Halsizlik
* Yorgunluk

Soguk alginliginin belirtileri

* Burun akintisi
* Hapsirma
* Öksürük
* Hafif basagrisi
* Hafif ates
* Gözlerde sulanma
* Kulak agrisi

Her iki hastalik da kopmlikasyonlara neden olabilirken zaatürre gibi ciddi durumlar soguk alginliginda görülmez.
Grip ile soguk alginligi arasindaki temel farklardan birisi de gribin asi ile önlenebilir bir hastalik olmasidir.


Dr. Alper Mumcu

alıntı
 
Üst Alt