'Güzel bakan güzel görür güzel gören hayatından lezzet alır' ne de güzel ifade etmiş mevlana...
Yüce kudret her insana görmesi için göz vermiş.ınsanın aklına göz olduktan sonra herkesin kolaylıkla görebileceği geliyor.Evet göz olduktan sonra herkes görebilir elbette.Fakat görmek için sadece bakmak yetmez.Herkes herşeyi göremeyebilir.Herkesin gözünde perde vardır ancak kimileri de var ki öyle güzel şeyler görürler ki hayretler içinde kalırsınız.Görmek için bakmaya gerek yok.Gönül gözü dediğimiz şey bu noktada cümlemizin taa içine kadar gelip oturuyor başköşeye.
Peki gönül gözü nasıl oluyor?
Adamın biri ilk defa gittiği küçük bir kasabada şaşkın şaşkın dolaşırken yol kenarında duran bir arabanın yanına sokulmuş ve arka koltukta tek başına oturan kız çocuğuna;ben buraların yabancısıyım demiş.Parkın hemen yanı başındaki fırını arıyorum yakınlarda olduğunu söylediler demiş.Küçük kız arabanın penceresini iyice açtıktan sonra:
-Ben de buraya ilk defa geliyorum demiş...
Ama sağ tarafa gitmeniz gerekiyor herhalde.Adam küçük kızın da yabancı olmasına rağmen bunu nasıl anladığını sormuş ister istemez.Kız ıhlamur çiçeklerinin kokusunu almıyor musunuz?diye gülümsemiş.Kuş cıvıltıları da oradan geliyor zaten.
-ıyi ama demiş adam.Bunların tek bir ağaçtan değil de parktan gelmediği ne malum demiş.
-Tek bir ağaçtan bu kadar yoğun koku gelmez diye atılmış kız.Hem biraz derin nefes alırsanız fırından yeni çıkmış ekmeklerin kokusunuda alacaksınız.
Adam gözlerini hafifçe kısarak denileni yaptıktan sonra cebinden bir kağıt para çıkartıp teşekkür ederken farketmiş kızın aslında kör olduğunu.Küçük kız ise konuşurken sözlerini bir anda yarıda kesmesinden anlamış adamın kendisini farkettiğini.Işığa hasret gözlerini ondan saklamaya çalışırken
-Geçen yıl bir kaza geçirdim görmeyi o kadar çok özledim ki demiş.Sizinkiler sağlam öyle değil mi?
Adam küçük kızın tarif ettiği fırına doğru yönelirken:
-Artık emin değilim demiş.Emin olduğum birşey var.O da benden iyi gördüğündür...
Alıntıdır..