Fırında Domates Dolması

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
Dolmalık olgun 4 domates,
100 gram pirinç,
zeytinyağına yatırılmış 2 sardalye balığı,
kıyılmış 1 çorba kaşığı maydanoz,
1 çay kaşığı merzengûş otu,
2 yaprak fesleğen,
1 limon,
yeteri kadar zeytinyağıyla tuz ve karabiber.

Yapımı: Pirinci darılarından ve taşlarından temizleyip yıkadıktan sonra küçük bir kaba konacak kaynar tuzlu suda diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlamalı.
Pirinç haşlanınca, suyunu süzüp bir kaba boşaltmalı. Tuzlayıp biberlemeli. Domateslerin sap taraflarından birer kapak çıkarmalı. İçlerini hafifçe oymalı ve çıkanları pirinçlerin üstüne boşaltmalı. Domateslerin içlerini tuzlayıp bir tabağa baş. aşağı ederek yerleştirmeli. Pirinçli domates karışımına kıyılmış maydanozla merzengûş otunu, fesleğeni ve yeteri kadar zeytinyağını da kattıktan sonra karışımı iyice karıştırmak Zeytinyağına yatırılmış iki sardalye balığını havanda döverek macun durumuna getirmeli (isteyenler sardalyelerin kılçıklarını çıkardıktan sonra bunları kıyarcasına ince de doğrayabilirler). Sardalye ezmesine birkaç damla limon suyu katıp bunları iyice karıştırdıktan sonra bu ezmeyi pirinçli karışımın içine atmalı. Tekrar karıştırarak hepsini birbirine yedirmeli ve hazırlanan bu harçla domatesleri doldurmalı. Pyrex bir kaba bir çorba kaşığı zeytinyağıyle iki çorba kaşığı su koymalı. Doldurulmuş domatesleri de bu kaba yanyana yerleştirmeli ve pyrex kabı orta ısılı bir fırına koymalı.
Domates dolmasını 40 dakika kadar pişirdikten sonra pyrex kabı fırından çıkarmalı ve domatesleri delikli tevzi küreğiyle kaptan alıp servis tabağına yerleştirmeli, sıcak sıcak sofraya götürüp servis yapmalı
 
Üst Alt