Evliyaların Dilek Duası

HayalCAH

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
dilekduasi.jpg

(Bismillâhirrahmânirrahîm* Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm* Allahümme innî es'elüke yâ kadîmü* yâ dâimü* yâ vitru* yâ ehadü* yâ samedü* yâ hayyü* yâ kayyûmü* yâ zel celâli vel ikram* fein tevellev fekul hasbiyallahü lâ ilahe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm.*)

İsa (A.S.) bu mübarek duayı okur, ölüleri diriltirdi.

Haceti veya bir dileği olan sabah namazını kıldıktan sonra kıbleye karşı oturur da bu duayı yüz defa okursa dileği gerçekleşir.

Cenabı Hakkın velî kullarından olan Süleyman bin Mukatil hazretleri şöyle buyurmaktadır;

"Kim yukarıdaki duayı sabah namazından sonra yüz kez okuyup Cenabı Haktan dilekte bulunur da Allah onun

dileğini vermezse ben Süleyman bin MukatiPe lanet eylesin."

Öyle ise bu duayı hiç tereddüt etmeden içten, samimiyetle okuyup Cenabı Hakka tevekkül etmeliyiz.

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Deylem’nin rivayet ettiği bir hadise göre, peygamber efendimizin: “Ya Ali! Sıkıntıya düştüğün zaman, ‘Bismillâhirrahmânirrahîm Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm’ duasını oku!” (Deylemi, 5/324) şeklinde kısa bir ifadesi vardır.

Kaynağı bulunan, Hz. İsa Allah'ın izniyle ölüleri diriltme mucizesi gösterirken okuduğu dualar şöyledir:

"Ya Hayy, ya Kayyûm!.." (bk. Razi, Al-i İmran 49. ayetin tefsiri; Sâlebî, Arais s.394)

"Ey Allah'ım! Semâ'da İlâh, Sen'sin! Yer'de İlâh, Sen'sin!

İkisinde de, Sen'den gayrı İlâh, yoktur!

Göklerde Cebbar olan, Sen'sin! Yer'de Cebbar olan Sen'sin!

İkisinde de, Sen'den gayrı Cebbar olan, yoktur!

Göklerde Hükümdar olan, Sensin! Yer'de Hükümdar olan, Sen'sin!

İkisinde de, Sen'den gayrı Hükümdar yoktur!

Göklerde hüküm, Senindir! Yerde hüküm, Senindir!

İkisinde de, Senin hükmünden gayrı hüküm yoktur!

Senin, yer yüzündeki Kudretin, semâdaki Kudretin gibidir!

Senin, yer yüzündeki Saltanatın, semâdaki Saltanatın gibidir!

Ben, Senin Şerefli İsimlerinle, Sen'den dilekte bulunuyorum!

Hiç şüphe yok ki, Sen, her şeye Kadirsin, Senin, her şeye gücün yeter!" (Sâlebî-Arais s. 390)

safir

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Selamun aleykum. Bence bu 100 defa okuyana, 200 defa okuyana su mukafat var dilegi kabul olur bu gibi vaadler rabbimin huzurunda daha fazla kalinsin diye tesvik icin soyleniyor olabilir. Rabbimin hosuna gider, kulum benim huzurumda diye. Hangi dua oldugu degil huzurda oldugu icin kazanir, kabul olur duasi belki bilemeyiz. Hem boyle denilince insan gercekten tesvik ediliyor. Mesela bende ramazanda gittigim mukabele ortaminda secde ayetleriyle dua yapildigini ogrendim dort cuma ust uste yapanin duasi kabul olur dedi hocamiz. Ben birkac hafta ust uste yaptim dilegim oldu yada olmadi onu rabbim bilir ama ben bir vesileyle haftalarca cuma vakti secde ayetlerini okuyarak dua ederek, dileyerek yalvararak rabbimin huzuruna dikilmiş oldum. İyiki duymusum, iyki yapmisim rabbim kabul etsin demem o ki bu rakamlar bir yandan kendimizi sartlandirmamiza sebep ouyor umarim yanlis dusunmuyorumdur yanlisim varsa affola...

safir

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Evet sizde haklisiniz, biz insanlar istedigimiz seyler olmayinca hemen umudumuzu, ümidimizi kaybediyoruz. Bu tarz dualar da bize umut oluyor psikolojik bir durum anlayacagınız. Ahir zaman insanlariyız o kadar eksildik ki ruhen ve manen ne tarafa cekilirsek o tarafa gidiyoruz. Allah cumlemizin yardimcisi olsun imanımızı muhafaza etsin Amin ...

K

Kayıtsız Üye

Kayıtsız
Misafir
Evet sizde haklisiniz, biz insanlar istedigimiz seyler olmayinca hemen umudumuzu, ümidimizi kaybediyoruz. Bu tarz dualar da bize umut oluyor psikolojik bir durum anlayacagınız. Ahir zaman insanlariyız o kadar eksildik ki ruhen ve manen ne tarafa cekilirsek o tarafa gidiyoruz. Allah cumlemizin yardimcisi olsun imanımızı muhafaza etsin Amin ...
Selamun aleyküm bu sayılara ben hep takılırım ama dua adetlerini de yok sayamam dua etmek ayrı birsey hacet ayrıdır... namazdaki vakitlerdeki farzlar sunnetler hepsi adetlidir.. surelerin hepsi adetlidir... bir kapiyi zorlayarak acmak var cilingir ile acmak var ve elindeki anahtar ile acmak var o kapi hep açılır ama onemli olan nasıl actigin... 46 kromozom ile insan normalken 47 ile downsendromlu olduguna inanmak kolay geliyorda surelerin esmalarin adetlerini bu kadar red neden ????

osisko

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
İsa (A.S.) bu mübarek duayı okur, ölüleri diriltirdi.

Ölüleri dirilten İsa a.s değil, Hz. Allah 'tı ve İsa a.s 'ı buna vesile kılmıştı. Sebeplere, vesilelere takılı kalmamak gerek. Açlık, yemek yemeye, uykusuzluk, uyumaya, susuzluk, su içmeye vesiledir. Neticede sebepleri yaratan da, güç kuvvetin tek sahibi Hz. Allah 'tır.

"Kim yukarıdaki duayı sabah namazından sonra yüz kez okuyup Cenabı Haktan dilekte bulunur da Allah onun dileğini vermezse ben, Süleyman bin Mukatipe lanet eylesin."

Hiç bir Evliya bu şekilde bir sorumluluk altına girmez. Hem kendisini, hem de haşa Allah 'ı, edilen duaya karşılık istenilen şey her ne ise, verilmediği taktirde edilen bu duadan doğrudan sorumlu, mecburcu, vermeye mahkummuş gibi bir ifade..

Evliya bahseder, anlatır, ortaya koyar ve çekilir. Herkes kısmeti kadarını alır, sorumluluk da bütünüyle kısmeti alan kişinin kendisine aittir. Tercihi yapan sorumludur. Her işin Allah 'ın rızası gözetilerek yapılmasını öğüt verirler. Lisanlarında asla bedduaya yer yoktur. Bu, söz konusu kendisi de olsa böyledir, değişmez.

Dua, araçtır, amaç değil. Amaç yalnızca Allah 'ın rızasını kazanmak olmalıdır ki, zaten her türlü rahmet, merhamet, mağfiret, lütuf ve ihsan da talibi olunan bu rızanın içerisinde gizlidir.

Öyle ise bu duayı hiç tereddüt etmeden içten, samimiyetle okuyup Cenabı Hakka tevekkül etmeliyiz.

En başta söylenmesi gerekeni "Tevekkül 'ü", en sona bırakmış arkadaşımız.

Önce istek olacak, sonra bu isteğe bağlı olarak yukarıdaki dua okunacak, sonra "Allah onun dileğini vermezse ben Süleyman bin Mukatipe lanet eylesin" sözünü duyduktan sonra tereddüt ortadan kalkacak ve samimi bir hale bürünülüp, Allah 'a tevekkül olunacak..!

İçerisinde menfaat, çıkar, şahsi meseleler olduğu müddetçe, o duada samimiyet de, tevekkül de ortadan kalkar. Çünkü Hz. Allah kuluna verdiği sıkıntıyı da, isteği ve dileğini de, neyi arzuladığını da bilir.

Kişi, Allah 'tan hem kendi, hem de bütün insanlık için hakkında hayırlısını dileyip, sonrasında Allah 'a tevekkül edebiliyor ise, işte en güzel dua budur. Şahsi dualar kabul görmez. İstekler ve dilekler bütün insanlık için olmalıdır ki, değer, kıymet bulsun.

Kendisi için istediğini başkası için de istemek imandandır.

Enes'ten r.a rivayet edilmiştir. Hz. Peygamber s.a.v şöyle buyurmuştur:

“Sizden biriniz, kendisi için arzu edip istediği şeyi, din kardeşi için de arzu edip istemedikçe, gerçek anlamda iman etmiş olmaz

(Buhârî, Îmân 7; Müslim, Îmân 71-72. Ayrıca bk. Tirmizî, Kıyâmet 59; Nesâî, Îmân 19, 33; İbn Mâce, Mukaddime 9)

Üst Alt