Engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları problemler ve bu problemlere yönelik çözüm önerileri

Hasret

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
29 Mart 2011
Mesajlar
337
Tepkime puanı
16
Engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları problemler ve bu problemlere yönelik çözüm önerileri.

Engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları problemlerin çözümü için öncelikle; toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve saygı göstermek gerekir. Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolay şekilde devam ettirebilmelerini sağlamak; Devletin ve vatandaşların görevidir. Bu konuda yapılabilecek çok şey olmakla beraber, ülkemizde yeteri kadar önemsenmediği açıktır.

Engelli birey dediğimiz zaman aklımıza sadece bir guruba dahil olan engelli bireyler gelmez. Çünkü Sorunları özellik bakımından birbirinden çok farklı engelli grupları vardır. Bu gurpların sayısı çok olmakla beraber, günlük yaşamda ençok karşılaştığımız engelli gruplarını şöyle sıralayabiliriz:

1- Görme engelliler

2- Yürüme engelliler

3- İşitme engelliler

4- Hem görme hem de işitme engelliler


Engelli kardeşlerimizin günlük yaşamda karşılaştıkları problemler ve bu problemlere yönelik çözüm önerilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

ENGELLİ BİREYLERİN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR
Yürüme engelli bireyler; Günlük yaşamın içinde en çok merdivenlerde ve toplu taşıma araçlarına binmek ve inmek sırasında sorun yaşamaktadırlar.

Görme engelli bireyler; Belki de en çok problemle karşılaşan bireylerdir, günlük yaşamın hemen her alanında ve her an sorun yaşabilirler.

Örnek olarak; Öğrenciyse okulda, çalışansa işyerinde, toplu taşıma araçlarında, alışverişte, okumayı gerektiren hallerde, hatta yolda yürürken bile birçok tehlike görme engelli vatandaşlarımızı beklemektedir.

Duyma engelli bireyler; Yine günlük hayatın içinde, okulda, işyerinde, TV, sinema, müzik, alışveriş gibi birçok alanlarda sıkıntı yaşamaktadır.

engellilerin-sosyal-hayatta-karsilastiklari-sorunlar.jpg


Engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları problemlere yönelik çözüm önerilerini şöyle sıralayabiliriz;

ENGELLİLERİN KARŞILAŞTIĞI EKONOMİK-FİZİKSEL VE SOSYAL SORUNLAR
1- EKONOMİK SORUNLAR

a- Aile desteği açısından ekonomik sorunlar
b- Devlet desteği açısından ekonomik sorunlar

2- FİZİKSEL SORUNLAR
a- Altyapı ve Üstyapı sorunları
b- Ulaşım sorunları

3- SOSYAL SORUNLAR
a- Negatif Ayrımcılık
b- Dışlanma, Acıma, aşağılama ve Eksik Görme sorunları

ENGELLİ BİREYLERİN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:
Yürüme engelli bireyler için çözüm önerileri; Merdivenlerin engellilere uygun hale getirilmesi, merdivenlerde engellilere mahsus giriş-çıkış bölümleri olması, Devlet tarafından görevlendirirlmiş olan kalabalık yerlerde engelliler için yardımcılar bulunması. Vatandaşlarımızın da birer gönüllü olarak yardımlaşma içinde olması.

Görme engelli bireyler için çözüm önerileri; En doğru ve faydalı yardım için görme engelli bireylerin yanında bir yardımcı olması, Günlük yaşamın her alanında görme engelliler için basın-yayın-haberleşme olanakları sağlanması.

Duyma engelliler bireyler için çözüm önerileri; İşaret dilinin vatandaşlarımız tarfından öğrenilmesi, medya ve haberleşme konusunda sadece görüntü veya ses yayını değil, yazı olarak da duyma engelli vatandaşlarımıza yönelik yayınlar yapılmalı ve halen var olanlar geliştirilmelidir. Ayrıca her türlü medya organında işaret dili ek olarak kullanılmalıdır.

Evet bu bölümde engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları problemler ve bu problemlere yönelik çözüm önerilerini konu yaptık. Engelli vatandaşlarımızın günlük hayatlarını kolaylaştırmak için yapılacak daha birçok şey bulunmaktadır. Bu yönde öncelikle DEVLETİN ve bizlerin alması gereken önlemleri,
ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ DAHA AYRINTILI OLARAK BURADAN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ;?⤵
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt