En güzel yemek duaları

vaveyla

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
503
Tepkime puanı
10
Sofra Duâları,Yemek İçin Şükür Duası, yemek duaları

sofraduasi.png


Okunuşu: Elhamdü lillâhillezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn

Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ. El-Hamdü lillâhillezî et‘amenî hâzat-taâme ve razakanîhi min ğayri havlin velâ kuvvetin

Anlamı: "Bize yedirip içiren ve bizi Müslümanlardan kılan Allâh'a hamdolsun”(Tirmizî, Daavât 5 5; Ebû Dâvud, Et'ime 5 2 ; İbnu Mâce, Et'ime 16 )

“Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzurundan geri çevrilmeyip kabul edilen sayısız hamd ile hamd ederiz. ” (Buhârî, Et`ime 54.;Ebû Dâvûd, Et`ime 52 (3849); İbni Mâce, Et`ime 16)
“Bu yiyeceği bana yediren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet olmadan bunu bana rızık kılan Allâh'a hamdolsun” derse geçmiş günahları affolunur" dedi.”(Ebû Dâvud, Libâs 1; Tirmizî, Da'avât 55; İbnu Mâce, Et'ime 16)


Türkçe Yemek Duaları :
Bizleri yokken vareden, bizlere yedirip-içiren Yüce Rabbimize hamdolsun, Kâinatın efendisi sevgili peygamberimize salât ve selâm olsun. Mağfiret ve rahmet bütün Müslüman kardeşlerimizin üzerine olsun.

Ya Rabbi! rızık ve nimet veren sensin! Sen kapına yönelenleri boş çevirmezsin. Biz aciz kullarız, Senin sonsuz ikram ve ihsanına muhtacız. Bizlere dünya ve âhirette güzel nimetler ihsan eyle!
Ey güzel Rabbimiz! Bu sofrada tattırdığın nimetlerin daha güzellerini ebedî mutluluk yurdu olan cennetinde de tatmayı bizlere nasip eyle!

Ya Rabbi! bu helâl gıdaların şükrünü eda edebilmeyi ve Sana kullukta bulunabilmeyi bizlere nasip eyle!
Ya Rabbi! Bu sofranın hazırlanmasında emeği geçen kardeşlerimizin kazançlarına bereket, kendilerine sağlık huzur ve mutluluk ihsan eyle! Âilelerinden âhirete göç edenlere ve geçmişlerimize merhamet eyle!

Ya Rabbi! Mülkün sahibi sensin, dilediğine mülkü verir, dilediğinden alırsın. Dilediğini azîz, dilediğini zelîl edersin. Bizleri; aziz kıldığın ve nimet verdiğin kullarından eyle!

Ya Rabbi! Bizleri nimetlerinden mahrum eyleme. Sağlık, huzur ve mutluluğumuzu daim eyle.

__________________________

Peygamber Efendimiz(s.a.v) yemekten sonra ve iftardan sonra Allah’a dua ederdi.

“Benden hiçbir hareket ve kuvvet harcamaksızın bana bu yemeği yediren ve beni onunla rızıklandıran Allah’a hamdolsun.” Al bânî Sahihi Tirmizî

“Çok tertemiz ve mübarek çokça hamd,yalnızca sonsuz ve terk olunmayan,kendisinden müstağni olunmayarak yapılan hamd,Rabbimiz Allah’adır.” Buharî,Tirmizî

İftardan sonra yapılacak dua:

“Susuzluk gitti ve damarlar ıslandı. Allah’ın izniyle ecir sabit oldu.” Ebu Davud

Misafirin yemekten sonra yapacağı dua:

“Ey Allah’ım! Onlara rızık olarak verdiklerine bereket ver.Onları bağışla ve onlara merhamet et.” Müslim

“Ey Allah’ım! Bana yemek verene yemek ver.Bana su verene su ver.” Müslim

İftar yemeği verene yapılacak dua:


“Oruçlular yanınızda iftar etsin,yemeğinizi iyiler yesin ve melekler sizin için Allah’a istiğfarda bulunsun.” Ebu Davud

Neticede yemeğe başlarken Allah’ın ismiyle başlamak,bitirirken şükrümüzü eda etmek Peygamber Efendimiz(s.a.v)’in sünnetidir.Bize tavsiyesidir.Rızkımızın bereketlenmesine vesiledir.

Rabbim helal yoldan rızkımızı kazanmayı,helal yiyecekler yemeyi,yemek yerken o yemeği bize göndereni unutmamayı,şükrünü eda edebilmeyi nasip etsin.
________________________

Hayatımızın en önemli gereksinimlerinden birisi yemek yemek. Hele Ramazan aylarında bunu daha derinden anlayabiliyoruz. Yiyecek bir lokma ekmek bulamayanların,içecek bir bardak temiz su bulamayanların sıkıntısını daha gönülden hissediyoruz bu ayda.

Yemek yemenin amacı da güzel dinimiz İslâm’da sadece karın doyurmak değildir. Yemek yemeğe başlarken gönlümüzde Allah u Teâlâ’ya ibadet etmek,O’nun kullarına faydalı olmak,dinimizin emrettiklerini ve nehyettiklerini uygulamak ve tebliğ etmek niyeti taşımalıyız.

Tüm bunlarla beraber yemek yemeye başlamadan önce Peygamber Efendimiz(s.a.v)’in sünnetinde olduğu gibi Besmele ile başlamak gerekir. Yemeği bize ikram eden Rabbimizin adını anarak başladığımız yemek bize şifa olur. Yemeğin sonunda söylediğimiz Elhamdülillah,yemeği bize ikram eden Rabbimiz’i unutmamaktır.Hamd ü senâlar eylemektir.Böyle yapmak yemeğin şükrünü eda ederek rızkın bereketlenmesine vesile olur.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Yemek duası, Peygamberimizin yemek duası.
Peygamber Efendimiz'in yemekten sonra okuduğu dua...

Efendimiz, sofrasını kaldırdığı zaman şöyle derdi:

“Ey Rabbimiz! Sana tertemiz duygularla, eksilmeyip artan, huzûrundan geri çevrilmeyip kabûl edilen sayısız hamd ile hamd ederiz.” (Buhârî, Et`ime, 54; Ebû Dâvûd, Et`ime, 52; Tirmizî, Deavât, 55)

Resûlullâh şöyle buyurmuştur:

“Allâh Teâlâ, yemek yedikten veya bir şey içtikten sonra kendisine hamd eden kulundan hoşnut olur.” (Müslim, Zikir, 89; Tirmizî, Et’ime, 18)
 
Üst Alt