Elma Kabuğundan Sirke Nasıl Yapılır

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Malzemeler
3 litrelik cam kavanoz
1 litre su
Elma kabukları
Kuru ekmek
2 çorba kaşığı hazır sirke

Elma Kabuğundan Sirke

Cam kavanozunuz içine 1 litre su koyunuz (klorlu su olmasın). Kibrit kutusu büyüklüğünde kuru ekmek ve mevcut sirkenizden birazcık içine atınız. Bundan sonra her akşam yemeğinden 2 saat sonra yediğiniz tatlı elmaların kabuklarını bu suyun içine parçalayarak atın. (Ben elmayı kabuğu ile yerim diyenlere için ne yazık ki bu tarifimiz uygun değil) Siz elma kabuklarını attıkça kavanozun seviyesi yükselir. Her ilavede kavanozu çalkalayınız ki içine hava girsin. Sirke yapılan bu kabın ağzını kapatmayın. Ama sinek v.b girmesin diye bir bezle örtebilirsiniz. Bir de normal oda sıcaklığını sever ama, ağzı açık olduğu için odayı kokutur. Bizden söylemesi.
Akşamdan akşama kabukların ilavesi 1 ay sürse, olgunlaşması için de en az 1 ay gerekir. Tabi siz daha küçük bir kavanoza daha az elma kabuğu atarak daha kısa sürede sirkenizi yapabilirsiniz. Hava alacak şekilde ara sıra karıştırmayı unutmayın. Kavanozda bir pelteleşme oluşunca tadına bakın. Zaten sirkenin tadı size en iyi bilgiyi verir. Önce kavanozdakileri tel süzgeçten geçirip suyunu ayırın. Sonra pamuklu temiz bir kumaş varsa bunun içine bu sirkeyi koyup bir kaba süzün. Süzülen sirkeyi cam şişelerde ve buzdolabında saklayabilirsiniz. Sirke soğudukça içinde tekrar peltemsi yapı oluşur. Hiç üzülmeyin. Tekrar süzersiniz. Tortu yapmayan çarşı sirkelerinden daha sağlıklıdır. Eğer isterseniz içebillirsiniz, çünkü asidik yapısı olmadığı için boğazınızı yakmaz. Sebzelerinizi yıkarken bile kullanabilirsiniz.

 
Üst Alt