Ehliyet Almak İçin Artık Bu Zorunlu

Elifgül

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
<hr style="color:#E1E1E1; background-color:#E1E1E1" size="1"><center>
</center> <center>
</center>
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Trafik Güvenliği Yüksek Kurulu Başkanlığı, ehliyet sınavlarının bağımsız bir kuruluş tarafından yapılması kararını aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Trafik Güvenliği Yüksek Kurulu Başkanlığı, direksiyon sınavının kriterlerinin yükseltilmesini ve sınavlarda profesyonel sınav yapıcılarının bulunmasını talep etti.

Kurul çalışmalarıyla ilgili alınan kararlar, özel bir yazıyla il valiliklerine gönderildi. Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, yazıda alınan kararlar tek tek belirtilirken, halen Türkiye'de tartışılan sürücü kursları ve ehliyet sınavlarının yeniden düzenlenmesiyle ilgili kararlara da yer verildi.

Erdoğan'ın "son onay" olarak imza koyduğu kararlarda sürücü eğitimi ve sınav sisteminin yeniden yapılandırılması amacıyla yasal çalışma başlatılması talimatı verildi.Daha iyi sürücüler yetiştirilmesi amacıyla, sürücü sınavlarının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB ) tarafından yetkilendirilecek bağımsız bir kuruluşa yaptırılması kararı alındı.

Sürücü sınavlarında profesyonel görevlilerin yer almasının yanı sıra direksiyon sınavında başarılı olma kriterlerinin artırılmasına, kursların ve direksiyon sınavlarının MEB, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevlilerinden oluşan bir komisyonca denetlenmesine karar verildi.

1 YIL ADAY SÜRÜCÜLÜK

Kurul kararları arasında, ilk defa ehliyet alacakların iyi birer sürücü olmalarını sağlamak ve trafik kurallarına uyma alışkanlığı kazandırmak amacıyla, mevzuatta gerekli düzenlemelerin yapılarak 1 yıl süreyle aday sürücülük uygulaması başlatılması da yer aldı.

alıntı

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
ilkokul mezunları ehliyet alabilecek

ULUPINAR, İLKOKUL MEZUNLARI EHLİYET ALABİLECEK
ULUPINAR.jpg

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen yasa kapsamında vatandaşların ehliyet alabilmeleri yönünde yeni düzenleme yapıldığını, bildirdi.

Ulupınar, yaptığı açıklamada, 4+4+4 yeni eğitim sistemine göre, ilk 4 sınıfı bitiren vatandaşların da sürücü belgesi alabileceklerini, bildirdi.

“Torba Yasa içindeki İlkokul mezunlarına ehliyet alabilme imkânını veren yasa maddesi TBMM’de kabul edildiğini ve böylece 2011 yılında ehliyet alma hakkını kaybedenler ile 1997 yılı öncesi ilkokuldan mezun olanlar ehliyet alabileceğini” kaydeden Özcan Ulupınar, “Mecliste kabul edilen ilkokullar ile ilgili kanun maddesinin son şekli, Madde 14-13/10/1983 tarihli ve Karayolları Trafik Kanununun 41.maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre şöyle, “ Öğrenim durumu itibariyle en az İlkokul düzeyinde eğitim almış olmaları”.
Bu yeni yasa 1997 yılında çıkmış olan Ortaokul veya İlköğretim mezunu olmak şartını tamamen ortadan kaldırdı.
Bundan sonra, 5 yıllık ilkokul mezunları, İlkokul 5. sınıftan Tasdikname almış olanlar, 2. Kademe okuryazarlık belgesi sahibi olanlar, 4+4+4 Eğitim sisteminde ilk 4 yılını bitirenler yeni yasayla birlikte Tarih ve yıl sınırlaması olmaksızın sürücü belgelerini alabileceklerdir” ifadelerine yer verdi.

Ulupınar açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “İlk başlarda ehliyet almanın şartı en az ilkokul mezunu olmaktı.
1994’lerde ise ehliyet alabilmek için yeni bir yasa çıktı, en az Ortaokul mezunu olmaktı.1999’da tekrar yeni bir yasa çıktı.
2004 ile 2006 arasında yine ilkokul mezunları ehliyet alamadı.
Bu sefer 2006’da yasa 5 yıl daha uzatıldı. Geçen yıl Temmuz ayında bu süre yine bitti.
Fakat artık bu madde değiştirildi. Şimdi çıkan bu Torba Yasa’da İlkokul düzeyinde eğitim almak yeterli.
Bunun açılımı da şu mesela birisi 5. Yılını bitirdi 6.sınıfa geçti o tastik nameyle ehliyet alabilecek.
Bence bu kanun bir adaletsizliği düzeltmiş oldu.” diye konuştu.

Kaynak: Haberalaplı 12 Temmuz 2012, 22:00 Editör RECEP TUFAN

Üst Alt