Efendimiz sav ve cebrail as her hafta bir konu belirlerlermiş

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün aleyküm dün akşam ki dersimizde öğrendim ki;efendimiz sav ve cebrail as her hafta bir konu belirlerlermiş ve o konu tüm insanlar arasında dolanırmış ne alaka diyor insan ilk duyunca, bakın devamında ne diyor, insanlar yaşadıkları, konuştukları mevzuları mekan ve etrafındaki insanlar değişse bile yine aynı konuya farklı insanlar arasında ve ortamlarda yine tekrar edildiğini belirtiyorlar. Buna tevafuk diyoruz banada çok olduğu için hocama sordum oda böyle bir cevap verdi.

Haftanın konusuna gelince; Alimlerin nasıl zamanlarını yetirip o kadar çok eseri kaleme alabilmişler? Onların çoğunun zamanında şimdiki gibi daktilo bilgisayar yok sıkılmadan yorulmadan ciltler dolusu eseri mürekkebe banarak kalem ile yazmışlar, bu konu önce mesnevi dersinde önüme geldi sonra dün akşam kur'an dersinde şimdi ise okuduğum İsmail Hakkı Bursevi'nin eserinde...
Bu Allah dostunun bu kadar çok eseri bir ömre sığdırmasının kerametine dair bir rivayete de yer verilmiş eserinde;''Birgün zevcesi Bursevi hazretlerinin çalışma odasına yemek götürmek için girdiğinde kırk tane İsmail Hakkı'nın kitap yazmakta olduğunu görmüş ''hangisi bizim efendi'' diye şaşkın şaşkın bakarken içlerinden birinin işareti ile yemeği önüne bırakıp çıkmış.''
Buda zaman ve eserlerin o yüce ruhlara nasıl sığdırıldığına ait latifeli bir menkıbe idi.
Bakalım sonraki haftaların konusu ne olacak ;bende Allah cc tam anlayayım diye çok tekrarla önüme çıkarıyor ki konu çivi gibi kafama çakılsın bir daha çıkmasın diye kendimi teselli ediyordum:)Selametle kalın dostlar.

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün aleyküm dostlar ;bu haftanın konusu helal rızık ,haramdan sakın ma...
Önce aklıma düştü sonra tüm dinlediğim sohbetler,okuduğum makaleler,dönüp dolaşıp helal rızık konusun da aklıma çakılana kadar yinelen di..Bu konu ve bana söylenmek istenen dersi anladım elhamdülillah şimdi sıra amel etmekte:)
Allah cc tüm ümmeti Muhammed'e helal rızık nasip etsin tabi kıymetini anlamayı da nasip etsin duası ile yerlerin ve göklerin sahibine emanet olun selametle kalın.

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Aleyküm selam abla, konu çok güzelmiş.. "Helal rızık" çok önemli ve bir o kadar da öneminin bilinmesi gereken bir kavram...Hele hele şu ahir zamanda herkesin bulduğunu aldım sandığı yalan dünyada...

Allah; helal rızk peşinde koşan, bu uğurda yorulan, kulunu sever ve razı olur..

Daima helal rızık yiyen insan, sadece bedenen değil, manen de beslenir.. Helal rızık yiyenin gözü kainata ibret nazarıyla bakar, tefekkür sahibi olur, Allah'ını sever onun verdiği sayısız nimetlere şükreder.. helal rızık peşinde koşmak bizim dinimizde çok önemlidir..

Haramdan sakınmak lazımdır.. Midesini bilmediği, şüpheli şeylerle dolduranın ne abdestinde, ne namazında, ne ahlakında düzelme olmaz......

zaten kabul görmez yaptığı ibadetler; münafık olur, isyankar olur, nefsi öne geçer Allah cümlemizi haramdan muhafaza buyursun...

Peygamberimiz (s.a.v) de: “Kişinin yediği en hayırlı yemek, elinin emeği ile kazandığı yemektir. ... Yine bir hadisi şerifte: ”Hiç bir kimse kendi elinin emeği ile kazandığından daha hayırlı bir lokma asla yiyemez"... diyerek helal lokmanın önemini belirtmiştir.... selam ve dua ile...

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Mart ayı son haftasının konusu forumda bir kardeşimin sorusu ile anladım ki ''Kötülüğü iyilik ile başımızdan savmak''
Her ay okumamız ve sonunda hatim duası edilen Kuran sayfalarında Rabbimin bu emri içime işlemişti bir kaç gün önce, sanki diğer emirlerin içinde satırların arasında öne çıkmak için parlıyordu tefekkür etmeme sebep oldu bunu ne kadar yapıyorum diye ve kendimi ölçtüm tarttım,sonuç mu?cddvb..

Değişim merdiveninde inşallah bir basamak daha çıkıp Allah cc rızasına erebilmek duası ileduaa..acilangul1

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün aleyküm forum ailem; dün akşam kandil hasebiyle gelen mesajlardan birinde kuzenim namaza başladığını müjdeledi cevap olarak ona'' namazın insanı Allah cc yaklaştıran en güçlü ,kolay yol olduğunu,Allah cc kendisine yaklaşmak için yol arayan kullarına kulun ona yaklaştığından daha çok yaklaştığını bu sebepten namaz müminin miracı olduğunu''söyledim .Ardından hanımlar için katıldığım kandil programında hoca hanımın ,tevafuk yada peygamberimiz ve Cebrail as ile ,haftanın belirlenen konusu olarak tekrar ''namazla Allah cc yaklaşmayı'' anlatınca konunun haftanın konusu olduğu hafızamda belirdi.
Namaz kılarken müslüman Allah cc huzurunda olduğunu idrak ederek huzura durursa dünyadan gayb alemine geçiyor.Bunu da efendimiz sav, Hz Ali'nin,Hz Ebu Bekir'in,Hz Ömer'in namaza durunca neden korkudan titreyip benizlerinin sarardığını,namaz vaktini kaçırmamak için çırpındığını idrak edince anladım ki onlar namazla Miracı yaşayan Allah cc sevdiği kulları...
''Allah kullarını esenlik yurduna çağırıyor ve O, dilediğini doğru yola iletir.'' Yunus /25 ayet

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
İlmi eserlerin tamamında her bir hüküm refaransıyla ifade edilmiştir dolayısıyla eserlerin kaleme alınmasında özel bir keramet gündeme gelmemiştir. Gelmesi de mümkün değildir.

Lakin tasavvufçuları bunlardan istisna tutalım. :) :) :)

Tabi bunu ifade ederken de şöyle günaha girmeyelim,

Bilirsiniz hiçbir şeyh uçmamıştır, kuşlar gibi kanatlanmamıştır, aynı anda 10 yerde gözükmemişlerdir lakin onlardan el alan müntesipleri ise bütün bu ifade ettiklerimizi şeyhlerine sıfat yapmışlardır... :)

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün aleyküm Hilmi bey burada kerametten bahseden bir satır yok ama yazdığınızı ben yine anlamadım...:(
Benim bahsettiğim maneviyatın namaz esnasında kuvvetlenince kulun Allah cc ile nasıl yürekten hissederek iman gücüyle kavuştuğunu anlatmaya çalışmıştım,kerametle ,uçmakla kaçmakla alakası yoktu,verdiğim gerek peygamberimiz gerekse sahabe ve halifelerin bunları yaşadığını çok okumuştum ama bu konu veya daha öncekilerle yazdığınız satırların bağlantısını kuramadım biraz açarsanız bizde nasiplenelim inşallah...
Kaldı ki ben ne şeyh den ne kerametinden değil efendimizden ve sahabenin namazından bahsediyorum....
Satırlarınız başka yazılara istinaden yazılmış ise o konulardan bölümler aktararak yazarsanız belki bağlantı kurmak daha kolay olur benim gibi anlayamayanlar için...Selam ve dua ile Allah cc emanet olun kusuruma bakmayın emek verip yazmışsınız bir şeyler ifade ediyorsunuz havada asılı kalmasına gönlüm razı gelmedi.

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün aleyküm dostlar haziran ayı ikinci haftası konusu çok tekrarla önüme gelince anladım ki sahabe Musab bin Umeyr imiş nereyi açsam konunun bir bölümünde hep kendisinden uzun uzun bahsedildi,Allah cc bizleri de şefaatlerine nail eylesin inşallah,konu burada sofi1 kardeşimin bu güzel insanı konu alan yazıyı gündeme alması ile başlamıştı kendisine buradan duacıyım Allah cc sonsuz razı olsun.

sofi1

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Allah razıolsun dualarım sizinle,Allah daimi bereket,esenlik ve namazlarınızda huşu versin.Bol bol dualar ediyorum rüyalarımda Allah dostlarıyla sahabilerle görmeyi ağlayıp o hasretle sarılmayı o kadar çok istiyorum ki.Hasan Basri der ki: "Ben Hz.Vahşi'nin atının burnundaki bir kıl bile olamam..."Şah-ı Nakşibendi Mevlana, İmam Rabbani, Ebu Hanife, İmam Şafi gibi nur üstüne nurlanmış zatlar dahi bu mertebeye bu dereceye ulaşamaz.Allah şefaatlerine nail etsin Sahabenin hepsi ayrı bir yıldız.
İnşallah bu konuyla ilgili ayeti önümüzdeki günlerde konu altına alıp konu açmayı düşünüyorum.

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Allah cc dualarınızı kabul etsin inşallah kardeşim ben efendimizi rüyasında göreni dünya ahiretin de sahabeye gönlü ile niyeti ile yakın olmayı murat eden kardeşlerimi ayrı bir seviyorum çünkü niyette buluştuğum kardeşlerim inşallah amelde de sizlere yetişebilirim.:(

sofi1

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Estağfirullah o nasıl söz bir öyle bir böyle olan beni amellerinizle arkadan tutup çekiştirseniz dahi ayağı takılıp yerinde tökezleyen sonrada yaşlılar gibi yoruldum diyip yerinde oturan birine yetişmek ne kelime Rabbim bizleri ,sizi burda ilim için gelenleri ve bir katkıda bulunmak istiyenleri firdevs cennetlerinde,kevser ırmağında karşılaştırsın İnşallah

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
AMİNNNNNNNNNN...Her insanın fıtratında Allah cc nasip ettiği öyle güzellikler serpilmiş ki ve ben o yürekleri görünce kendimdeki eksikleri yanlışları görüyorum sizlerdeki güzelliklere gıpte ediyorum...Herkesi kendimden daha iyi, kendimden daha günahsız,mertebesi yüksek görmeye,ameli daha makbul bilmeye başladığımdan beri öğrendim kocaman hiç olduğumu, Allah cc sana kendinde fark ettirdiği eksiklerini düzeltmeyi ve dualarındaki cümle hayırları gani gani misliyle nasip etsin sana da kardeşim.Cezakellahu hayran kesira.

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün aleyküm dostlar;şevval ayının ilk haftası bu gün bitiyor ve bu haftanın konusu önüme çok tekrarla geldiğinden anladım ki ;yine tefekkür,düşünme eksikliğimiz!!!Neyi düşündüğümüz,farkındalığımıza ne kadar yansıdığı,insanların düşünmek yerine ezbere gittiğini ve Kur'andan ve efendimiz sav ne kadar az nasiplendiğimiz biz anlayana amel edene kadar önümüze gelecek ,gelsin inşallah!!!

Hümeyra

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün aleyküm dostlar;haftanın konusu doğru dua etmek idi.Açtığım her sayfada,her yazıda ,her sohbette konunun ana teması doğru dua edebilmek ve sonucunda yaşanılanlar idi.Nefsimiz bizi bu konuda çok zorluyor şunu şöyle isterim ,bu böyle olsun,bundan hoşlanmadım,bunun eksiği var eğrisi var....Sürekli detaylarla kendimiz için doğru olup olmadığını bilmediğimiz eksik halimizle eksik dualar ettiğimiz ,gaybı yaratan ve tek bilen Allah cc bizim için hazırladığı güzel gelecekleri dualarımızda ki eksik ve nefislerimize yenilerek yanlış ettiğimiz için kendimiz için hayırlı olanı bilmeden yaptığımız için her şeyi berbat ediyoruz.Hayırlısını isteyin teslimiyetle ''Allah'ım benim için hayırlı olanı verecek ve hazırlayan sensiz, sen kullarına zulüm etmezsin,hakkımda hayırlı olanı bana nasip et Rabbim.''demek neden bu kadar zor geliyor bize?Yanlış ve eksik dua ediyoruz ,dua kabul oluyor sonra da ayıklayamıyoruz pirincin taşını ,kimseye bahane veremeyiz,kimseyi suçlayamayız,isyan edemeyiz çünkü eksik halimizle ,eksik aklımızla biz yaptık o duaları ve sonucu bizim için hayırsız olunca hiç kimseye bir şey diyemeyiz.''Siz kendiniz için neyin hayırlı olduğunu bilemezsiniz ''diyor Allah cc oysa biz her şeyi bildiğimizi sanarak her şeyin asıl sahibine ,tevekkül ederek dua etmeyi öğrenemedik malesef....

Üst Alt