Dünyamızı aydınlatan sünnetler

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,018
Tepkime puanı
424
İnsanlara hep hayrı düşünürdü Peygamberler Sultanı, yolda insanlara zarar verme ihtimali olan bir cismi kaldırmayı imanın belirtisi olarak görüyordu. Yemekten önce ve sonra ellerini yıkardı Allah Rasulü, yemekten önce ellerini, yemekten sonra hem ellerini hem de ağzını yıkardı.

Elbisesini sağdan giyerdi Elbise giyerken sağdan başlayıp, soldan çıkarmak Kutlu Nebi’nin sünnetleri arasındadır. Alış-verişte sağ elini kullanırdı Efendimiz, insanlardan bir şey alırken ve onlara bir şey verirken sağ elini kullanırdı. Yemeğin sonunda şükrederdi Varlığın Özü, yemeğe besmeleyle başlar, kendi önüne gelen yerden yer ve sonunda verdiği bütün nimetler için Allah’a şükrünü ifade etmek üzere “Elhamdülillah” derdi.

Ölmüş insanların hayırla yad edilmesini isterdi Allah Rasulü, vefat etmiş insanların hep hayırla yad edilmesini tavsiye ederlerdi. İnsanlara hediye verir ve alırdı Peygamberimiz insanlara hediyeler verir, onların hediyelerini kabul eder ve hediyelerine ya aynıyla veya çok daha iyisiyle karşılık verirdi.

İnsanların en mütebessimiydi Kahkahayla güldüğüne rastlanmayan Allah Rasulü, insanların en mütebessim olanıydı. Tane tane konuşurdu Efendimiz tane tane konuşurdu. İyice kavransın diye önemli meseleleri üç defa tekrar ederdi. Kendi nefsi adına öfkelenmezdi Allah Rasulü, kendi nefsi adına veya dünyalık bir şey için öfkelenmez; insana veya Allah’a ait bir hak zayi olduğunda Allah ve din için celallenirdi.

İnsanlara şaka yapardı Efendimiz insanlara şaka yapardı. Ancak şakalarında asla yalan olmaz, gerçeğin farklı tonda bir parıltısı görülürdü. Ondan asla kaba bir söz duyulmamıştı Allah Rasulü bir hak zayi olmadıkça halim-selim bir insandı. O’ndan asla kötü söz, kaba ifade ve hakaret duyulmamıştır. Hem dış hem de iç temizliğe önem verirdi Efendimiz, beden, elbise, yiyecek, giyecek, ev ve sokak temizliğinin yanında kalb ve ruh temizliğine önem verirdi. Bu iki temizliği ifade etmek üzere, “Temizlik imanın yarısıdır” ve “Müslüman elinden ve dilinden diğer Müslümanların emin olduğu insandır.” buyurmuştu.

Emeğin karşılığını hemen verirdi İnsanlara emeklerinin karşılığını hemen verirdi. Bunu ahlak olarak Müslümanlara da tavsiye ederdi: “İşçinin ücretini alnının teri kurumadan veriniz.” Esnaflara dürüst olmayı tavsiye ederdi Peygamberimiz sık sık çarşıya ve pazara çıkıp dükkanlara uğrardı. Esnafa tartıyı nasıl yapacaklarını gösterir ve dürüst olmalarını tavsiye ederdi. Komşu ilişkilerinde çok hassastı Allah Rasulü komşu haklarına karşı son derece dikkatliydi. “Komşusu açken kendisi tok yatan bizden değildir” buyurarak komşuluk ilişkilerinde sınırı çok ileriye koymuştu.

Evleneceklere yardım ederdi Efendimiz, evleneceklere imkanları ölçüsünde yardım ederdi. İyi insanlarla evlenme hususunda teşvikleri ve arabuluculukları vardı. Hz. Ömer adaleti O’ndan öğrenmişti O, devrinde de daha sonra da seviyesi yakalanamayan bir adalet zirvesiydi. Adalette sembol haline gelen Hz. Ömer adaleti O’ndan öğrenmişti. ‘Ben kral değilim’ derdi Efendimiz, tevazuda da zirveyi temsil ediyordu. Karşısında titreyen bir adama, “Korkma! Ben kral değilim. Kureyş’ten kuru ekmek yiyen bir kadının oğluyum.” demişti. Hayvanlara iyi bakılmasını isterdi Hayvanlara merhametli davranır; onlara eziyet edilmemesini, fazla yük yüklenilmemesini ve iyi bakılmasını emrederdi
 
Üst Alt