Duanın kabul olacağının işaretleri

beydeba

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
285
Tepkime puanı
20
Edilen duanın kabul olduğu nasıl anlaşılır, duanın kabul olacağının işaretleri, duanın kabul olduğunun işaretleri,duanın kabul olduğunu nasıl anlarız, duaların kabul olduğunu nasıl anlarız, duanın kabul olduğu haller, duanın kabul olduğunu gösteren rüyalar, duanın kabul olacağı anlaşılır mı, duanın kabul olduğuna dair işaretler
✅ Duamızın bu dünyada kabul olduğunu ancak neticesini gördükten sonra anlayabiliriz. Biz duamızı yaparız, Allah'a c.c güveniriz ve gerisine karışmayız.

Mü’min Suresi 60. Ayet'de şöyle buyruluyor: Rabbiniz şöyle dedi: “Bana dua edin, duânıza cevap vereyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler aşağılanmış bir hâlde cehenneme gireceklerdir.”

Şimdi bir çoğumuz, ben sürekli dua ediyorum ama Allah c.c duama cevap vermiyor diyorsunuz!

Duaya cevap vermek ayrıdır, duayı kabul etmek ayrıdır. Her dua için cevap vermek var. Fakat kabul etmek, aynı isteği vermek Cenab-ı Hakkın hikmetine tabidir.

Hasta bir çocuk doktora gittiğinde, doktorun verdiği ilaç ona acı ve sevimsiz gelir. Çocuk tadı güzel, rengi güzel olan ilacı ister. Halbuki doktorun verdiği ilaç çocuğun hastalığının çaresidir. Çocuk bundan habersiz iyi zannettiği ilacı ister durur. İşte bizim dualarımız da böyledir. Biz bir isteğimiz için dua eder dururuz, fakat istediğimiz şey bizim için hayırlı olmayabilir.

Duanın en güzel, en leziz, en hayırlı meyvesi onun bir dinleyeninin bulunmasıdır.

Duanın kabul olduğuna dair bazı işaretler (Alametler)

✅Duanın kabul işaretleri şunlardır:

  • Dua eden kimsenin yük altından kurtulmuş gibi kendisinde bir hafiflik hissetmesi
  • Dua eden kimsenin istemediği halde, kendisinde bir titreme hali hasıl olması
  • Dua eden kimsenin elinde olmadığı halde kendisinde ağlama hasıl olması
  • Dua eden kimsenin elinde olmayarak kendisinde aksırma hasıl olması
  • Dua eden kimseyi elinde olmadığı halde bir ağırlık basması
  • Dua eden kimseye, elinde olmadığı halde huşu gelmesi
  • Dua eden kimsenin, sıcak olmadığı halde ateşlenmesi
  • Dua eden kimsenin, soğuk olmadığı halde üşümesi
  • Dua eden kimsede bir terleme hasıl olması
? Duanın kabul olduğunu nasıl anlarız?

✅Duanın kabulüne etki edecek zamanlar

✅GECENİN SON ÜÇTE BİRİNDE

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e:
– Hangi dua daha çok kabul edilir? diye sordular.
– “Gecenin son saatlerinde ve farz namazlardan sonra yapılan dua” buyurdu. [Tirmizî, Daavât 79]

✅FARZ NAMAZLARDAN SONRA
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e:
– Hangi dua daha çok kabul edilir? diye sordular.
– “Gecenin son saatlerinde ve farz namazlardan sonra yapılan dua” buyurdu. [Tirmizî, Daavât 79]

✅EZAN İLE KAMET ARASINDA
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ezan ile kamet arasında yapılan dua reddedilmez.” [Ebû Dâvûd, Salât 35]

✅EZAN OKUNURKEN
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“İki şey vardır, asla reddedilmezler: Ezan esnasında yapılan dua ile, insanlar birbirine girdikleri savaş sıra yapılan dua.”
[Muvatta, Nidâ 7, (1, 70)]

✅YAĞMUR YAĞARKEN
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Müslüman kişi için üç vakit vardır, onlarda dua ederse, sıla-i rahmi kıran ve günah olan bir şey taleb etmişse kendisine mutlaka icabet edilir: Namaz için müezzin ezan okurken susuncaya kadar, savaşta iki saf karşılığında Allah aralarında hükmedinceye kadar, yağmur yağarken kesilinceye kadar.”

✅YOLCULUKTA İKEN
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Makbul olduğunda şüphe bulunmayan üç dua vardır: Mazlumun duası; misafirin duası; babanın çocuğuna duası.” [Ebû Dâvûd, Vitr 29]

✅RAMAZAN AYINDA
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Ramazan`ın ilk gecesinde Cennet kapıları açılır. Her gece sabaha kadar bir münadi seslenir: Günahlarını affedilmesi için istiğfar eden yok mu? Tevbe eden yok mu? Allah tevbesini kabul buyursun. Dua eden yok Cevap verilsin. Kendisi için bir şey isteyen yok mu? isteği hemen karşılansın.”
[Müsned, 4:22]

✅İFTAR EDERKEN
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Oruçlunun iftar vaktindeki duası reddedilmez.” [Tirmizi,Daavat,129]

✅SECDEDE
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Kulun Rabbine en yakın olduğu hal secde halidir. İşte bu sebeple secdede çok dua etmeye bakın!” [Müslim, Salât 215]

Hanefilere göre bir kimsenin namazı esnasında insanların alalade sözlerine benzeyen sözler ile dua etmesi caiz olmaz! Mesela “Allah’ım bana şunu ver, bunu ver.” demek gibi. Yahut insanlardan elde edilmesi mümkün olmayan: “Al bana falanca hanımı ver.” demek gibi. Bu tahrimen mekruhtur.

Hanefiler bu konuda şu hadise dayanmaktadır: “Bu namazda insanların sözlerinden bir şey söylemek caiz olmaz. Namaz ancak bir tesbih, tekbir ve Kur’an okumaktır.” (Müsned, 5/447-448; Nesaî, Sehv, 20; bk. Müslim, Mes Ebû Dâvûd, Salât, 174)

✅Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Allah’a dua eden herkese Allah icâbet eder. Bu icâbet, ya dünyada peşin olur, ya da ahirete saklanır, yahutta ettiği miktarca günahından hafifletilmek suretiyle olur, yeter ki günah talep etmemiş veya sıla-ı rahmin kopmasını istememiş olsun, ya da acele etmemiş olsun.”
[Buhârî, Daavât, 22]

✅Dua ederken sabırlı olun
İmam Ahmed b. Hanbel'in Ebû Saîd el-Hudrî'den (r.a.) rivâyet ettiği bir hadîste: "Duanın karşılıksız kalmayacağı, bilâkis üç şeyden birinin mutlaka meydana geleceği; ya kabul ya âhirete bırakma yahut eda edilen dua oranında günahın affedileceği" beyan buyurulmuştur.
 
Üst Alt