Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
İSLAMİ PAYLAŞIMLAR
Dua Köşesi
Duaların kabulü için ne yapmalıyız?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Turab" data-source="post: 103653" data-attributes="member: 2"><p><span style="font-size: 12px">Öncelikle abdest alıp yönümüzü kıbleye dönelim. Elhamdülillahi Rabbi'l-alemin diyerek Allah'a hamd-ü senâda bulunup, efendimize sallallahu aleyhi ve sellem salâtu selam getirdikten sonra edeceğimiz duanın kabulüne inanarak duaya başlamalıyız. Yine salât selamla getirip amin diyerek duayı bitirmeliyiz.</span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red"></span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">Duada Israrcı Olmalıyız</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px">Bir şeyi sadece bir kez Allah'tan isteyerek biran önce gerçekleşmesini bekleyemeyiz. Hiç durmadan ısrarla olacağına inanarak yürekten istemeliyiz. Sabırla beklemeliyiz. Bir kez istedim Allah' tan ve istediğim olmadı diye asla dua etmekten vazgeçmemeliyiz. Allah dua edip yalvaran kullarının isteklerini karşılıksız bırakmaz. Yeter ki sabırla ve ısrarla tüm kalbimizle Allah' tan isteyelim. " Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, kabul edeyim. Çünkü bana ibadeti bırakıp büyüklük taslayanlar aşağılanarak cehenneme gireceklerdir." (Mu'min 60. Ayet)</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Bizler dua ederiz Allahu Teâlâdan isteriz. Fakat Allah bize hakkımızda hayırlı olanı verir. İstediğimiz eğer hayrımıza değilse Allah bu isteğimizi gerçekleştirmez ama hayırlı olan asıl istememiz gerekeni bizlere verir. Bazende dualarımız ahirette karşılık bulur. " Dua edenin ya günahı affolur veya hemen hayırlı karşılığını görür, yahut ahirette mükafatını bulur." (Deylemî)</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">Duanın Kabul Gördüğü Vakitlerde Dua Etmeli</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hadislerde geçtiği gibi bazı vakitler vardır, duanın kabulü için elverişli zamanlar; gecenin son üçte birlik kısmı, farz namazlarından sonra, secde esnasında, ezan okunduğunda ve kamet arasında, yağmur yağdığı zaman, hac ve umre ziyaretinde, yalnız Allah' ın bizi gördüğü tenha yerlerde, gözlerimiz iman ile yaşlanırken dua etmekte fayda vardır. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">"O kadar dua ettim istediğim bir türlü olmadı." cümlesi sıkça duyduğumuz cümleler arasında artık. İnsanların belkide farkında olmadan düştüğü günahlardan biride budur. Kişinin ettiği duaya yürekten inanmaması ve buna bağlı olarak Allah' ın takdirine karşı gelmesidir. Her işte olduğu gibi niyetimizi edip Allah' a tevekkül etmeliyiz. Sonuç ne olursa olsun bizim hayrımızadır. " Ben duanın kabul edilmemesi kaygısını taşımam. İçimde dua etme isteğinin olmaması kaygısını taşırım."( Hz. Ömer r.a)</span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red"></span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">Dualarımızın kabul olması için ne yapmalıyız?</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Duanın kabul edilmesi için bazı şartlar vardır. Duanın kabul edileceğinden şüphe etmemeli, şartlarına riayet edilip edilmediğinden şüphe etmelidir.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><em>Dualarımızın kabul olması için ne yapmalıyız?</em></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><em><strong><span style="color: Red">Duanın kabul edilmesi için gereken şartlardan bir kısmı şöyle:</span></strong></em></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red"></span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">1- Haram lokmadan sakınmalıdır!</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:</span></p><p><span style="font-size: 12px">(Haramdan sakının! Midesine haram lokma girenin kırk gün duası kabul olmaz.) [Taberani]</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Sad bin Ebi Vakkas hazretleri dedi ki: Ya Resulallah, dua buyur da, Allahü teâlâ, benim her duamı kabul etsin! Cevabında buyurdu ki:</span></p><p><span style="font-size: 12px">(Duanızın kabul olması için helal lokma yiyiniz! Çok kimse vardır ki, yedikleri ve giydikleri haramdır. Sonra ellerini kaldırıp dua ederler. Böyle dua nasıl kabul olunur?) [Şir'a]</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Yine buyurdu ki:</span></p><p><span style="font-size: 12px">(Duanın kabul olması için iki şey gerekir. Duayı ihlas ile yapmalıdır. Yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı dua kabul olmaz.) [Tergibüs-salât]</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">2- İtikadı düzgün olmalıdır.</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px">Bid'at ehlinin duaları kabul olmaz. Hadis-i şerifte, (Bid'at ehlinin duası ve ibadetleri kabul olmaz) buyuruldu. (İbni Mace)</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Âyet-i kerimenin, duanın tesir edebilmesi için, okuyan ve okunan kimsenin buna inanması ve okuyanın itikadının düzgün olması, Allah rızası için okuması, kul hakkından sakınması, haram yememesi ve karşılığında ücret istememesi şarttır.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">3- Uyanık kalble ve kabul edileceğine inanarak dua etmelidir.</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hadis-i şerifte buyuruldu ki:</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">(Allahü teâlâya, kabul edileceğine tam inanarak dua ediniz! Biliniz ki, Allahü teâlâ gafil bir kalb ile yapılan duayı kabul etmez.) [Şir'a]</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">4- Dualarım niçin kabul olmuyor dememelidir.</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hadis-i şerifte buyuruldu ki:</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">(Allahü teâlâ, duanızı kabul eder. Dua ettim, hâlâ duam kabul olmadı diye acele etmeyiniz! Allah'tan çok isteyiniz! Çünkü kerem sahibinden istiyorsunuz.) [Buhari]</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">İstenilen şeyin olmaması, duanın kabul olmadığını göstermez. Onun için duaya devam etmelidir! Duanın kabulünün gecikmesinin başka sebepleri de vardır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">(Mümin dua edince, Allahü teâlâ, Cebraile, "Ben onu seviyorum, isteğini hemen yerine getirme!" Facir, [günahkâr] dua edince de "Ben onun sesini sevmiyorum. İsteğini hemen yerine getir" buyurur.) [İbni Neccar]</span></p><p><span style="font-size: 12px">Şu halde, duanın kabulünün gecikmesi zararlı değildir.</span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red"></span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">5- Bela gelmeden önce çok dua etmelidir.</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hadis-i şerifte buyuruldu ki:</span></p><p><span style="font-size: 12px">(Sıkıntılı iken duasının kabul edilmesini isteyen, refah zamanında çok dua etsin!) [Tirmizi]</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Ebu İshak hazretlerinden dua istediler. Dua etti. Duasının kabul edildiğini gören bir talebesi, (Efendim, bu duayı bana da öğretin, ihtiyaç halinde ben de edeyim) dedi. Buyurdu ki: (Duamın kabul edilmesinin sebebi, otuz yıldır kıldığım namazlar, ettiğim dualar ve haram lokmadan sakınmamdır.)</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">6- Duaya hamd ve salevatla başlamalıdır.</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hadis-i şerifte buyuruldu ki:</span></p><p><span style="font-size: 12px">(Ey namaz kılan, acele ettin. Namaz kıldıktan sonra dua ederken önce Allahü teâlâya layık olduğu şekilde hamd et, sonra bana salevat getir, sonra dua et!) [Tirmizi]</span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red"></span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">7- Yalvararak dua etmelidir.</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Gafil olan kalb ile yapılan dua makbul değildir.) [Tirmizi]</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hazret-i Davud zamanında kuraklık oldu. Halk dua etmek için aralarından üç âlimi seçtiler.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Âlimlerden biri şöyle dua etti:</span></p><p><span style="font-size: 12px">(Ya Rabbi, Kitabında kendimize zulmedenleri affetmemizi bildirdin. İşte biz, nefslerimize zulmettik. Senden af diliyoruz. Bizi affet!)</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">İkinci âlimin duası da şöyle:</span></p><p><span style="font-size: 12px">(Ya Rabbi, Kitabında köleleri, azat etmemizi bildirdin. İşte biz kul olarak huzurundayız. Bizleri azat eyle!)</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Üçüncü âlim de şöyle dua etti:</span></p><p><span style="font-size: 12px">(Ya Rabbi, Kitabında, kapımıza gelen saili kovmamamızı, yüz çevirmememizi bildirdin. İşte biz de sail olarak huzurundayız. Senden rahmet istiyoruz. Bizi boş çevirme!)</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Duaları kabul olarak rahmet yağdı.</span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red"></span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">8- Sebeplere yapışmadan istemek kuru bir temennidir.</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hadis-i şerifte buyuruldu ki:</span></p><p><span style="font-size: 12px">(Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir.) [Deylemi</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">9- Günah işlemeyen dil ile dua etmelidir.</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px">Peygamber efendimiz, (Allahü teâlâya günah işlemeyen dil ile dua edin) buyurdu. Böyle bir dilin nasıl bulunacağı sual edilince, (Birbirinize dua edin! Çünkü ne sen onun, ne de o senin dilinle günah işlemiştir) buyurdu. [Tergibüs-salât]</span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red"></span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">10- İsm-i aââ¬â¢zam ve esma-i hüsna ile dua etmelidir.</span></strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Turab, post: 103653, member: 2"] [SIZE=3]Öncelikle abdest alıp yönümüzü kıbleye dönelim. Elhamdülillahi Rabbi'l-alemin diyerek Allah'a hamd-ü senâda bulunup, efendimize sallallahu aleyhi ve sellem salâtu selam getirdikten sonra edeceğimiz duanın kabulüne inanarak duaya başlamalıyız. Yine salât selamla getirip amin diyerek duayı bitirmeliyiz. [B][COLOR=Red] Duada Israrcı Olmalıyız[/COLOR][/B] Bir şeyi sadece bir kez Allah'tan isteyerek biran önce gerçekleşmesini bekleyemeyiz. Hiç durmadan ısrarla olacağına inanarak yürekten istemeliyiz. Sabırla beklemeliyiz. Bir kez istedim Allah' tan ve istediğim olmadı diye asla dua etmekten vazgeçmemeliyiz. Allah dua edip yalvaran kullarının isteklerini karşılıksız bırakmaz. Yeter ki sabırla ve ısrarla tüm kalbimizle Allah' tan isteyelim. " Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, kabul edeyim. Çünkü bana ibadeti bırakıp büyüklük taslayanlar aşağılanarak cehenneme gireceklerdir." (Mu'min 60. Ayet) Bizler dua ederiz Allahu Teâlâdan isteriz. Fakat Allah bize hakkımızda hayırlı olanı verir. İstediğimiz eğer hayrımıza değilse Allah bu isteğimizi gerçekleştirmez ama hayırlı olan asıl istememiz gerekeni bizlere verir. Bazende dualarımız ahirette karşılık bulur. " Dua edenin ya günahı affolur veya hemen hayırlı karşılığını görür, yahut ahirette mükafatını bulur." (Deylemî) [B][COLOR=Red]Duanın Kabul Gördüğü Vakitlerde Dua Etmeli[/COLOR][/B] Hadislerde geçtiği gibi bazı vakitler vardır, duanın kabulü için elverişli zamanlar; gecenin son üçte birlik kısmı, farz namazlarından sonra, secde esnasında, ezan okunduğunda ve kamet arasında, yağmur yağdığı zaman, hac ve umre ziyaretinde, yalnız Allah' ın bizi gördüğü tenha yerlerde, gözlerimiz iman ile yaşlanırken dua etmekte fayda vardır. "O kadar dua ettim istediğim bir türlü olmadı." cümlesi sıkça duyduğumuz cümleler arasında artık. İnsanların belkide farkında olmadan düştüğü günahlardan biride budur. Kişinin ettiği duaya yürekten inanmaması ve buna bağlı olarak Allah' ın takdirine karşı gelmesidir. Her işte olduğu gibi niyetimizi edip Allah' a tevekkül etmeliyiz. Sonuç ne olursa olsun bizim hayrımızadır. " Ben duanın kabul edilmemesi kaygısını taşımam. İçimde dua etme isteğinin olmaması kaygısını taşırım."( Hz. Ömer r.a) [B][COLOR=Red] Dualarımızın kabul olması için ne yapmalıyız?[/COLOR][/B] Duanın kabul edilmesi için bazı şartlar vardır. Duanın kabul edileceğinden şüphe etmemeli, şartlarına riayet edilip edilmediğinden şüphe etmelidir. [I]Dualarımızın kabul olması için ne yapmalıyız?[/I] [I][B][COLOR=Red]Duanın kabul edilmesi için gereken şartlardan bir kısmı şöyle:[/COLOR][/B][/I] [B][COLOR=Red] 1- Haram lokmadan sakınmalıdır![/COLOR][/B] Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Haramdan sakının! Midesine haram lokma girenin kırk gün duası kabul olmaz.) [Taberani] Sad bin Ebi Vakkas hazretleri dedi ki: Ya Resulallah, dua buyur da, Allahü teâlâ, benim her duamı kabul etsin! Cevabında buyurdu ki: (Duanızın kabul olması için helal lokma yiyiniz! Çok kimse vardır ki, yedikleri ve giydikleri haramdır. Sonra ellerini kaldırıp dua ederler. Böyle dua nasıl kabul olunur?) [Şir'a] Yine buyurdu ki: (Duanın kabul olması için iki şey gerekir. Duayı ihlas ile yapmalıdır. Yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı dua kabul olmaz.) [Tergibüs-salât] [B][COLOR=Red]2- İtikadı düzgün olmalıdır.[/COLOR][/B] Bid'at ehlinin duaları kabul olmaz. Hadis-i şerifte, (Bid'at ehlinin duası ve ibadetleri kabul olmaz) buyuruldu. (İbni Mace) Âyet-i kerimenin, duanın tesir edebilmesi için, okuyan ve okunan kimsenin buna inanması ve okuyanın itikadının düzgün olması, Allah rızası için okuması, kul hakkından sakınması, haram yememesi ve karşılığında ücret istememesi şarttır. [B][COLOR=Red]3- Uyanık kalble ve kabul edileceğine inanarak dua etmelidir.[/COLOR][/B] Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Allahü teâlâya, kabul edileceğine tam inanarak dua ediniz! Biliniz ki, Allahü teâlâ gafil bir kalb ile yapılan duayı kabul etmez.) [Şir'a] [B][COLOR=Red]4- Dualarım niçin kabul olmuyor dememelidir.[/COLOR][/B] Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Allahü teâlâ, duanızı kabul eder. Dua ettim, hâlâ duam kabul olmadı diye acele etmeyiniz! Allah'tan çok isteyiniz! Çünkü kerem sahibinden istiyorsunuz.) [Buhari] İstenilen şeyin olmaması, duanın kabul olmadığını göstermez. Onun için duaya devam etmelidir! Duanın kabulünün gecikmesinin başka sebepleri de vardır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Mümin dua edince, Allahü teâlâ, Cebraile, "Ben onu seviyorum, isteğini hemen yerine getirme!" Facir, [günahkâr] dua edince de "Ben onun sesini sevmiyorum. İsteğini hemen yerine getir" buyurur.) [İbni Neccar] Şu halde, duanın kabulünün gecikmesi zararlı değildir. [B][COLOR=Red] 5- Bela gelmeden önce çok dua etmelidir.[/COLOR][/B] Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Sıkıntılı iken duasının kabul edilmesini isteyen, refah zamanında çok dua etsin!) [Tirmizi] Ebu İshak hazretlerinden dua istediler. Dua etti. Duasının kabul edildiğini gören bir talebesi, (Efendim, bu duayı bana da öğretin, ihtiyaç halinde ben de edeyim) dedi. Buyurdu ki: (Duamın kabul edilmesinin sebebi, otuz yıldır kıldığım namazlar, ettiğim dualar ve haram lokmadan sakınmamdır.) [B][COLOR=Red]6- Duaya hamd ve salevatla başlamalıdır.[/COLOR][/B] Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Ey namaz kılan, acele ettin. Namaz kıldıktan sonra dua ederken önce Allahü teâlâya layık olduğu şekilde hamd et, sonra bana salevat getir, sonra dua et!) [Tirmizi] [B][COLOR=Red] 7- Yalvararak dua etmelidir.[/COLOR][/B] Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Gafil olan kalb ile yapılan dua makbul değildir.) [Tirmizi] Hazret-i Davud zamanında kuraklık oldu. Halk dua etmek için aralarından üç âlimi seçtiler. Âlimlerden biri şöyle dua etti: (Ya Rabbi, Kitabında kendimize zulmedenleri affetmemizi bildirdin. İşte biz, nefslerimize zulmettik. Senden af diliyoruz. Bizi affet!) İkinci âlimin duası da şöyle: (Ya Rabbi, Kitabında köleleri, azat etmemizi bildirdin. İşte biz kul olarak huzurundayız. Bizleri azat eyle!) Üçüncü âlim de şöyle dua etti: (Ya Rabbi, Kitabında, kapımıza gelen saili kovmamamızı, yüz çevirmememizi bildirdin. İşte biz de sail olarak huzurundayız. Senden rahmet istiyoruz. Bizi boş çevirme!) Duaları kabul olarak rahmet yağdı. [B][COLOR=Red] 8- Sebeplere yapışmadan istemek kuru bir temennidir.[/COLOR][/B] Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir.) [Deylemi [B][COLOR=Red]9- Günah işlemeyen dil ile dua etmelidir.[/COLOR][/B] Peygamber efendimiz, (Allahü teâlâya günah işlemeyen dil ile dua edin) buyurdu. Böyle bir dilin nasıl bulunacağı sual edilince, (Birbirinize dua edin! Çünkü ne sen onun, ne de o senin dilinle günah işlemiştir) buyurdu. [Tergibüs-salât] [B][COLOR=Red] 10- İsm-i aââ¬â¢zam ve esma-i hüsna ile dua etmelidir.[/COLOR][/B][/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
İSLAMİ PAYLAŞIMLAR
Dua Köşesi
Duaların kabulü için ne yapmalıyız?
Alt