Dua ile evleneceğimiz kişi değişebilir mi?

berat1983

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Dua ile kaza-i mutlakta yer alan evleneceğimiz kişi değişebilir mi? Dua ile evleneceğimiz kişi değişebilir mi?
Hayırlı çalışmalar; Okuduğum bir yazıdan alıntıdır. (Bir çeşit kader vardır ki onun gerçekleşmesi Allah tarafından kesin hükme bağlanmıştır. Bu hükmü verilen şeyin gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Onu dua ve himmet değiştirmez. Buna kazâ-i mutlak denir. Yani, kesin hükme bağlanmış olması kesinleşmiş kaza demektir. Rızık, evlilik ve ecel gibi.)

Hocam sizlere danışmak istediğim nokta burası rızık, evlilik ve ecel kaza-i mutlaka dahil ise dua ve himmet ile bunları değiştiremiyorsak diyelim ki ben bir kız sevdim evleneceğim onunla ama ben Allahu Tealaya yalvarıp yakarıyorum bu evlilik hakkımda hayırlı ise olsun veya olmasın. Kısacası Hocam burada benim kafam çok karıştı kesin vardır bir ince ayrıntısı ama ben içinden çıkamadım. Hocam ben her gün 5 vakit namazlarımda şu duayı dilimden düşürmüyorum. Allahım bana hakkımda hayırlı olacak bir evlilik nasip eyle. Eğer yanlış yorumlamadıysam eğer evliliği değiştiremiyorsak o zaman duaların etkisi ne olur. Hocam cevabınızı merakla bekleyeceğim. Selametle kalın...

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Selamun aleyküm kardeşim; Dua ile evleneceğimiz kişi değişebilir mi? sanırım bu soru daha öncelerde soruldu bununla ilgili Gönül sızım ablam 'ın uzunca bir yazısı olması lazım! onun konularına bakabilirsin.. Selametle..

berat1983

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Teşekkür ederim değerli kardeşim. Allah yar ve yardımcınız olsun.

Huzur Yolcusu

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Selamün aleyküm kardeşim buna benzer bir konuya cevap yazmıştım. Onu sanada yazıyım kardeşim ama öncelikle şunu söylemeliyim hangi konuda ne için dua edersen et hayırlısını istemek doğru olur. Mesela şöyle bir durum var sen hayırlısı istedin karşına birisi çıktı evlendin inşallah olmasında Allah esirgesin 3-5 yıl sonra boşandın. Sonra dedin ki ben hayırlısını istedim neden böyle oldu işte ordaki hikmeti bazen görürüz bazende göremeyiz sadece yaşamamız gerektiği için yaşadığımızı kabul ederiz. O yüzden sen hayırlısını isteyerek dua etmeye devam etmelisin. Rabbim hakkında hayırlısını nasip eylesin kardeşim...

Ashab-ı Kiram’dan bir zatın Peygamberimize (s.a.v.):
Falan kadınla evlenmek istiyorum, dua buyurun.” demesi uzerine. “Eğer sana, İsrafil, Mikail, Cebrail, ve Hamele-i Arş, (A.S.) dua etse, aralarında ben de bulunsam, gene sen ancak senin için yazılan kadınla evlenirdin.” (Ramuz:357/9)

berat1983

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Allah razı olsun arkadaşlar. Haklısınız hayırlısını istemek lazım evet ben de her namazımdan sonra dua ederken her zaman hayırlısını isterim. Sadece karşıma kaza-i mutlak çıktı benim kafam biraz karıştı. emos_25 kardeşimizin de dediği gibi Gönül Hocam bu konuyla ilgili uzun uzun yazmış. Evet daha öncede bu yazılanları okumuştum bir kez daha da okudum. Zaten bu soruyu tekrar sormama neden olan da buydu. Gönül Hocam çok güzel yazmış ama gördüğüm yazıda kaza-i mutlak diyordu ve evliliği orada görünce eğer evlilik gerçekte Yüce Mevla tarafından takdir edilmişse en azından kötü evlilik de kötü olur. Evet son zamanlarda evlilik ile ilgili araştırmalar yapmaya başladım çünkü çevremde karı koca anlaşmazlıklarını görünce insan garip garip düşünüyor. Allah'a emanet olun bu siteyi çok sevmemin en güzel yanlarından birisi de buradaki değerli arkadaşlarımızın destekleridir. Geçen platonik aşkla ilgili bir yazı yazdım 8-9 yıldır ilk defa bu kadar rahatladım. Kafamdan tamamen atamadım ama çok daha rahatım İslamiforumlar.net ailesi tarafından. Bugün özellikle sitedeki arkadaşlara ve site yöneticilerimize dua edeceğim.

Ab-ı Hayat

Moderatör
Moderatör
Allah razı olsun kardeşim cümlemizden.. Ben de sana duacıyım.. Allah hayırlı birini nasip etsin sana inşallah..
Hiç takma kafana, etrafındaki karı-koca profillerini sen kalbini temiz ve ferah tut.. Allah mutlaka kalbine göre hayırlısını verir merak etme inşallah..

Huzur Yolcusu

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Kardeşim Rabbim cümlemizden razı olsun inşallah. Emos kardeşiminde dediği gibi etrafındaki karı koca anlaşmazlıklarına takılma ufak tefek sorunlar herkeste olur. Daha büyük anlaşmazlıklara gelince herkeste olacak diye bir kaide yok kardeşim Rabbim inşallah gönlüne göre senin için hayırlı olan birbirinizi bakışlarınızdan bile anlayabileceğiniz bir eş nasip eylesin.

berat1983

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Amin değerli kardeşlerim cümlemizin inşallah. Allah hepimize hayır kapıları açsın. Selam ve dua ile Allah'a emanet olun.

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Bizimle alakalı bir kitap da levh-i mahfuz'dadır. O kitap da her şey ayan beyan ortadadır. Bizim ileride kiminle evleneceğimiz de yazılır.
Allah biliyor ama bizler bilmiyoruz.
Bizler bilmediğimiz için de, düşüncemize, kriterlerimize, değerlerimize uygun hanım ya da erkek arıyoruz.
Dualarla elbet değişen bir şey olmaz ama bizler kiminle evleneceğimiz bilmediğinden dolayı, bazen yaptığımız duaları buna yorumlarız, hikmet'ini buraya havi kılarız, yukarıda bir arkadaşımızın dediği gibi.
Bizim aklımız, bilgimiz küçücüktür. Dolayısıyla, kendi çemberimizde bu şekilde yorumlar da yaparız, ki bunlar da güzeldir.
Dua ile.

berat1983

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Değerli ihvann_hilmi kardeşim bu cevabınızla ben bir şey daha sormak istedim. Ama şunu dile getiriyorsanız sonuna kadar haklısınız. Kaderi insan değiştiremez Yüce Mevla zamanın ötesinde olduğu için her şey yazılmıştır. Diyelim ki evlilik için dua ettik Allah kabul ederse buna göre zaten kaderimizde yazılmıştır. Çünkü Allah dua edeceğimizi biliyordu ve onu yazmıştır defterimize. Veya dua etmedik hayırlısını dile getirmedik bu noktada kötü bir evlilik olursa da aynı şekilde defterde yazılıdır.
Affınıza sığınıyorum ama gerçekten de bu cümlenizin içinden çıkamadım (Dualarla elbet değişen bir şey olmaz ama bizler kiminle evleneceğimiz bilmediğinden dolayı, bazen yaptığımız duaları buna yorumlarız). Ama gün boyu okuduğum yazılarda Gönül Hocamın yazılarında da bunlar yazılı yani dua hayırlı bir evliliğin önümüze çıkmasına vesile olabilir.
Allah sizden razı olsun. Selametle kalın...

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Arkadaşım dua illaki: "Rabb'im bana hayırlı eş nasip eyle" değildir.
Sanırım burada anlaşamıyoruz.
Evlilik için asıl dua fiilen;
Sevdiğin, saydığın, anlaştığın, huyunu, yüzünü, ahlakını, dinini, diyanetini, saygısını ve edebini beğendiğin,
Yani nasıl bir eş arıyorsan, aradığın krıterde eş aramak ya da eşe sahip olmak için verilen fiili mücadele de duadır.
Bu olmazsa lisani dua da olmaz ki! Daha doğrusu anlamı ve etkisi olmaz.
Anlatabildim inşallah.

berat1983

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Anladım ihvann_hilmi kardeş. Biliyorum zaten içimizden geçen bir iyi niyet de duadır. Sadece evlilik üzerine de düşünmeyelim. Diğer her şey için de aynı konu evlilik olduğu için özellikle onu sordum. Sağ olun kardeşlerim inanın muhabbet dini konularda edecek eş dost çok azaldı. Bazen arkadaşlar toplanıyoruz biraz konuşalım deriz ben kaza oruçları tutuyorum derim onlar alaycı yaklaşırlar. Hadi cumaya gidelim derim sen gittin biz haftaya geliriz derler. Ama konu gereksiz abuk sabuk şeyler olunca sohbetlerine doyum olmuyor. Burada konuşmak istediğim konuları islamiforumlar.net aracılığıyla siz güzel dostlarla paylaşıyoruz. Hakkınızı helal edin belki sizleri biraz yorduk. İnanın sayenizde dua konusundaki eksiklerimi tamamladım. Selametle kalın.

ihvan

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Yorulmadık, daha da memnun kaldık.
Her bir kardeşimizin kısmeti vardır, arayınız, nasip sizlere selam verecektir. :) :)

Üst Alt