Dikkat eksikliği ve hiperaktive

Acizane

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
10 Nisan 2011
Mesajlar
162
Tepkime puanı
5
Yaş
35
Psikologlara getirilen çocuklarda en sık rastlanılan şikayet çocukların aşırı hareketli olması ve dikkatini derslere verememesidir. Bu çocukların küçük bir kısmında beyin fonksiyonu bozukluğu görülse de büyük çoğunluğu kişilik yapısı ile yanlış eğitim neticesinde kendilerini kontrol etme olgunluğu kazanamamış çocuklardır.

Çocukların hareketlerini kontrol etme kabiliyetleri belli bir eğitim sonucunda yavaş yavaş gelişir. 2-3 yaşlarındaki çocuklar kaba motor hareketleri dediğimiz, koşma, tırmanma, yuvarlanma, atlama zıplama gibi hareketleri çok sever.

Bilhassa erkek çocuklarının bu dönemi kızlara nazaran daha aktiftir ve uzun sürer. Kızlar boyama, resim, boncuk dizme gibi ince kabiliyetlere daha erken ilgi duyarken erkek çocukları daha enerjiktir. Ayrıca bu dönemde çocuklar büyüklerinin sözünü dinlemek istemez, kendi istediğini kabul ettirmeye çalışır.

Bu dönem için bu davranışlar normaldir. Ancak bu dönem anne babanın kararlı tutumuyla aşılmalıdır. Çocuk yavaş yavaş toplum kurallarına uymayı öğrenmelidir. Ayrıca iyi bir insan olmak için de karşısındaki insana kulak vermesi, kendisinden istenen şeyleri anlamaya çalışması lüzumludur. Bu sebeple aileler çocuğun kişilik olarak olgunlaşmasını hedeflemelidir.

Bazı çocuklar yaşı ilerlediği halde bu döneme takılır kalır. Bunun sebebi bazen uyarı ve eğitim yetersizliğine bağlı olarak olgunlaşma eksikliğidir. Mesela anne baba veya onların yerini tutan kişi çocuğun isteklerine çok fazla odaklanmış, onun ağlaması ve tepinmesi gibi davranışlarını farkında olmadan pekiştirmiştir.
Ancak durum her zaman böyle olmak zorunda değildir. Bazen çok otoriter ailelerin çocukları da sorunlu davranışlar gösterir. Çocuğun kişilik yapısı hareketlidir. Çocuk eğlendiği ve heyecan hissettiği eylemlere yönelmekten kendini alıkoyamamaktadır.

Ne yapmalı?

1- Hiperaktif çocukların anneleri onların davranışlarını pekiştirmekten kaçınmalıdır. Mesela çocuk sofra başına oturmak istemiyor diye elinde tabakla arkasında dolaşmamalıdır. Yahut geze geze yesin diye eline ekmek arası bir şeyler vermemelidir. Sofra kurallarına uymayı öğrenene kadar yemek verilmezse çocuk ister istemez düzgünce oturmaya alışacaktır.

2- Çocuğun eğitim eksikliğine sebep olan ağır ailevi problemler varsa, mesela anne baba ayrılıyorsa veya ağır sorunlar yaşanıyorsa… Bu gibi durumlarda çocuğun normal gelişim göstermesi beklenemez. Aksine bu gibi durumlarda öncelikle çocuğu anlamak gerekir. Mesela çocukla anlayacağı dilden konuşarak; “Her şey iyi olacak, zamanla her şey yoluna girecek, ” denilmelidir. Bununla birlikte çocuğa eğitim vermekten vazgeçmemelidir. Durumunun hassasiyetine uygun bir usulle aşına uygun gelişimi göstermesi sağlanmalıdır.

3- Çocuğun şahsi bir sorunu varsa önce onu çözmeye çalışmalıdır. Mesela kardeş kıskançlığı sebebiyle çocuk dikkat çekmeye çalışıyorsa, çocuğun güzel davranışlarına ilgi göstermeli, hırçın hareketler yerine olgun davranmaya özendirilmelidir.

4- Çocuğunuzu yaşına uygun alıştırmalarla dikkatini yoğunlaştırmaya yönlendirmelisiniz. Mesela dikkat yoğunlaştırıcı yapbozlar, boyama kitapları, oyun hamurları gibi… Anne babalar bu oyuncakları çocuğun önüne bırakıp çekip gitmemelidir. Onlarla birlikte oynamalı ve onu hevese getirecek şekilde konuşmalısınız.

5- Bu tip çocukların sözlü ifadelerini geliştirmek için parmak oyunları, şiirler ve şarkılar da çok faydalıdır. Çocuk dilini kullanmayı öğrendikçe zihni yeteneklerini geliştirir. Bu durumda zihin gücüyle bedeni faaliyetlerini kontrol etme yeteneği de gelişir. Kendisine bol bol sorular sorup konuşma fırsatı vermelisiniz. Anlattığı şeylere ilgi gösterip dinlerseniz o da sizi dinlemeyi öğrenir.

6- Bunları siz yaptıramıyorsanız hassasiyetlerinize uygun bir anaokuluna gönderebilirsiniz. Anaokullarında çocuklar annesine şımardığı gibi şımaramaz, uyum göstermeye alışır. Hep birlikte oyunlar oynamak, hep bir ağızdan tekerlemeler söylemek çocuğun topluma uyum sağlama becerisini geliştirir.

7- Hareketli çocukların duyguları coşkundur. İlgi ve takdir görme ihtiyaçları daha fazladır. Ne kadar ağır iş yükü altında olsanız da çocuğunuza ilgi gösterin. Hareketli çocuklar ihmal edildikleri zaman kendilerine ilgi gösteren arkadaşlarına çok fazla değer verir. Onların ilgisini çekmek için olumsuz hareketler de yapabilirler. Onların hangi çevrelerde sosyalleştiğine dikkat edin. İyi ortamlar sağlamaya çalışın.

8- Bilgisayar ve internet de çocukların dikkatini yoğunlaştırma becerisini olumsuz etkilemektedir. Sürekli hızlı ve eğlenceli faaliyetlere alışan çocuklara gerçek hayat ve dersler çok sıkıcı gelmektedir. Bu sebeple çocuklarınızı otursun, oyalansın da rahat edeyim diye bilgisayar başına göndermeyin. Aksine bilgisayarda oyun oynamayı bir ödül olarak kullanın ve sadece belli saatlerde izin verin. Hafta içi günde bir saat hafta sonu iki saatten fazla bilgisayar başında kalmak çocuğun kişilik gelişimini olumsuz etkiler.

9- Çocukların yeterince oyun oynamasına ve spor yapmasına imkan sağlayın. Yeterince bedeni faaliyet yapan bir çocuk enerjisinin fazlasını harcar ve dikkatini daha kolay yönlendirir. Topluma uyumsuz çocuklara takım halinde oynanan oyunlara yönlendirmek iyi olur. Çünkü çocuk oyunun heyecanı içinde başkalarıyla iyi geçinmenin tadına varır. Oyunun kurallarına uymayı öğrenen çocuk hayatın kurallarına uyması gerektiğini de kavrar.

10- Çocuğunuzdan gücünün üstünde şeyler beklemeyin. Karnesinden çok, ders çalışmak için gösterdiği gayrete önem verin. Yapabildiği kadarını takdir ederseniz daha fazlasını yapmak için istek duyar.

Zühre Çelen
 

boritta

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
15 Kasım 2012
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Çocuklarda gözlenen "Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu" tanı ve tedavisi çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı tıp doktorları tarafından düzenlenmelidir.
Saygılarımla,
 

beni benimlebir

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
15 Temmuz 2015
Mesajlar
11
Tepkime puanı
0
Çocuklarda gözlenen "Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu" tanı ve tedavisi çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı tıp doktorları tarafından düzenlenmelidir.
Saygılarımla,

Aynen bende katılıyorum, "benim çocuğum zeki olduğu için böyle şımarık, bırakınız yapsın" diyen anne babalar yüzünden çok çocuk heba oldu.
 
Üst Alt