çocuklara Kişilik eğitimini nasıl verebiliriz acaba?

Semerkant16

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
27 Mayıs 2014
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Selamun aleyküm herkese., oğlum bu sene okula başlayacak çok zeki bir çocuk fakat kişiliğinin sağlam olmasını ilerde bozulmamasını istiyoruz.Ben 25 yaşımdayım ilk çocuğum,anne babada yok başımda pek bilemiyorum böyle şeyleri,hanımla birlikte ahlak ve dini eğitimini verdik ama yine de içimiz rahat etmedi,ne yapabiliriz acaba???????
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Ve Aleykümselam Edepli ,kişilik,karakter sahibi çocuklar yetiştirebilmemiz için,ilk önce bizim edepli kişiliğimiz sağlam olmamız gerekli.Kişilik ,mizaç ,karakter özellikleri, anne-babanın kişiliği ve tutumu, toplum, kültür ve manevi degerlerimiz...
Doğru ve zamanında sunulan mesajlar, çocuğun kişiliğinin daha sağlam gelişmesini sağlar.

Anne-babaların üzerinde, en fazla durduğu konulardan birisi, çocuklarının sağlam karakterli olması olmalidır.
Doğruluk, dürüstlük, cesaret, fedakârlık, yardımseverlik, sorumluluk, vefa, sabır, azim,insanlik, hak ve hukuka dikkat gibi çeşitli vasıflar ideal karakteri oluşturmaktadır.

İnsan, bebeklik döneminde sevdiği kişileri ve çevresindeki aile üyelerini taklit eder. Çocuğun şuuraltına önemli mesajlar veren ailesi onun kişiliğinin gelişmesine tesir eder.
Bundan dolayı anne-babanın çocuklarına davranışlarıyla örnek olması çok önemlidir. Çocuklara hikâyelerle, yaşanmış hadiselerle ve mümtaz şahsiyetlerin örnek davranışlarıyla güzel mesajlar verilebilir.

mesela ben Oğluma peygamberler,sahabe-i kiramdan hikayeler anlatirim.. kimi cesareti, kimi fedakârlığı, kimi sadakati ile şöhret bulmuş büyüklerimiz vardır. Öyleleri vardır ki, isimleri anıldığında karakteri akla gelir: Hz. Ebu Bekir’in (ra) sadakati, Hz. Ömer’in (ra) adaleti, Hz. Osman’ın (ra) edep ve hayası, Hz. Ali’nin (ra) cesareti, Hz. Halid bin Velid’in (ra) komutanlığı, Alparslan’ın kahramanlığı, Ulubatlı Hasan'ın ataklığı... Bu şahsiyetlerin tanıtılması çocuklarımızın onları örnek almasını sağlayacaktır. Bu durum onların karakterlerini güzelleştirecektir.
Kimi severseniz onun yetenek ve vasfı size geçer.

Ne yazık ki, tarihimizdeki bu mümtaz şahsiyetleri tam anlamıyla bugüne taşıyamıyor ve onları çocuklarımıza tanıtamıyoruz.
Değişim, ve kapitalizm üçgenine sıkışan nesillerimiz, göz göre göre, sıradan beğenilerin peşinden sürüklenen hedefsiz kitleler haline gelmektedir. "Ağaç yaş iken eğilir." deyip durmaktayız; ama çocuklarımızın gelişimi açısından çoğu kez geç kalabilmekteyiz.

Meşguliyetlerimizin arkasına sığınarak, çocuklarımızı tv’ye ve bilgisayarın ne idüğü belirsiz programlarına teslim etmekteyiz. Âdeta "gizli bir eğitici" hâline gelen tv, çocukların bugününü heder ederken, yarınını da karartmaktadır.

Şöhret olma, çabuk para kazanma, kendinden başkasını düşünmeme, yükselmek için başkalarını kullanma, emek vermeden kazanma, zevk ve eğlence merkezli yaşama gibi, garip bir hayat felsefesine maruz kalan çocuklarımızın karakter gelişiminde de problemler oluşmaktadır.
Çocuklarımızın hızla büyüdüğü ve zamanında verilemeyen değerlerin, gelecekte verilmeye çalışılmasının oldukça zor olduğu unutulmamalıdır.

Değerlerimizi tanıyan yabancı birçok kişi büyük bir hazine keşfettiğini söylerken, kendi nesillerimize bu değerleri aktaramamamız düşündürücüdür.

Tarihimize baktığımızda; doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, adaletli olma, edepli olma,merhametli, sorumluluk sahibi olma, güvenilir olma gibi medeniyetimize ait değerlerin yaşandığı bir mazi görmüş olacağız. Bu çiçekleri teker teker çocuklarımıza tanıtmayı ve onların da bu renklerden bir renk almasını sağlamayı kendimize vazife bilmeliyiz..

-Ödüllendirerek veya cezalandırarak çocuktan bir takım davranışlar sergilemesini istemeyin.
Çocuk, yapacağı davranışları vicdanında duymalı, duygu, dünyası ile kendisinden arzu edileni anlayıp kabul etmeli ve yapmak istemelidir..

- Çocuğunuza sadece aklini kullanmasini öğretmek yerine vicdanini da merhamet ile kullanmasini öğrettin...

- Çocuğunuza,doğruyu,yanlişi,vicdanini,duygularini,kalbini kullanmasini,dinlemesini, öğrettin..

- mubarek sahabe ve insanlarin, hayatını birlikte okumalıyız.

- Çocuğumuzun olumlu karakter özelliklerini takdir etmeliyiz.

- Tarihî şahsiyetlerin çocukluk hayatından örnekler aktarmalıyız.

- O kişiler hakkında sorular sorup merak uyandırmalıyız.

- Onları tanıtan kitap, CD gibi eserleri alıp çocuklarımıza hediye etmeliyiz.

- O insanların güzel sözlerini ezberletmeye çalışmalıyız
.


https://www.islamiforumlar.net/psikoloji/20561-kisilik-nedir-nasil-olusur.html
 

Tevekkül

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
9 Haziran 2014
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Kişilik eğitimi çok önemli bir konu ama ben bunun eğitimini veren çok az kurum gördüm şimdiye kadar. Çocuğumu gönderdiğim bir kurum var özellikle onun çok faydasını gördük şimdiye kadar. Bence profesyonel destek almak önemli bu konularda.
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
Allah cc. razı olsun aynen çocuklara Kişilik eğitimini vermek çok önemli bir konu ama bu eğitim,
terbiye, disiplin;anne karnında başlar !Çocuk, anne ve babasının genetik özelliklerinden %70 mutlaka ve muhakak alır...
Geriye kaldi mi sadece %30 ...

Sonra da ilk Ana Kişilik eğitimi evde devam eder ve daha sonra okul,kurum, kurs vs. vs de Gelişmeye devam Eder..
Ben bir anneyim,ben bir koruyucu aileyim, ayni zaman da Evlâdlık sahibiyim bu da yetmez Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık yapmaktayim..
Allahu Alem bu 12 senede elimden yüzlerce çocuk ve Bebek geçti...Kimin nerden ,nasil Hangi tip Aile anne, Babadan geldiklerini kitap gibi okuyabiliyoruz..
Every Child'is Behavior, Reflection of their Parents...

ÇOCUKLAR ANNE BABANIN AYNASIDIR. Evet çocuk bir aynadır. yetişmiş olduğu aileyi temsil eder ve o aile hakkında ...
Özellikle anne ve babanın kendilerinde ki zayıf yönlerini, An-lik sinir nöbetlerini görürsünüz...


Evet çocuk bir aynadır. yetişmiş olduğu aileyi temsil eder ve o aile hakkında bize bilgi sunan şeffaf bir aynadır. Öyle bir aynadır ki ona baktığınızda sadece kendinizi görmezsiniz.
Kişiliğiniz, karakteristik özellikleriniz, insanlara bakış açınız, tepkimeleriniz vs. hepsi olduğu gibi karşınızdadır aslında...

Çocuk model alma tekniğini kullanırken çevresinde kimler varsa onlardan etkilenir,esinlenir,kopya ve taklid eder...
çocuk en çok anne-babayı model alır. Olaylara geliştirdiği tepkimeler, nelerden hoşlanacağı, kimleri seveceği hatta ilerleyen zamanda desteklemiş olduğu
futbol takımı bile model aldığı kişinin (anne-baba vb) bir aynasıdır…
İşte bu yüzdendir ki anne ve babaya çocuk yetiştirmede aslında çok daha fazla sorumluluk düşüyor. Özellikle anne ve babanın kendilerinde zayıf yön olarak görmüş oldukları
özelliklerini sorun çözmede çocuğun yanında uygulamamaları, karşılaşmış oldukları sorunları çözerken sert tepkimelerini çocuğun yanında yapmamaları ,
insanlara merhamet ile davranmak yalan söylememek, samimi ve dürüstolmak gibi hususlar büyük önem taşımaktadır….

Çocuğunu sadece kuruma, kuran kursuna gönderip bir Anne, Baba olarak çocuk yetiştirmek,çocuğun büyük sorumluğunu kuruma vererek bu sorumluluktan KURTULAMAZSINIZ!!!!
“Hepiniz bir sürünün çobanı gibisiniz. Çoban sürüsünü koruduğu gibi siz de evlerinizde ve emriniz altındakileri cehennemden korumalısınız! Onlara Müslümanlığı öğretmelisiniz. Öğretmezseniz mesul olacaksınız.” (Buhari)


Her Çocuk bir Ayet ve Anne, Baba Yorum-dur...

https://www.islamiforumlar.net/guzel-ve-ozlu-sozler/32259-bir-ayet-bir-yorum.html
 

E.s.m.a

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
7 Haziran 2014
Mesajlar
40
Tepkime puanı
0
Efenim tedirginliğinizi gayet normal ama kısaca şunu söyleyebilirim.Klasik bir cümledir ama çocuklar bizim aynamızdır .İleryene zmn içinde kızlar annelerini erkek çocuklar babalarını örnek alırlar her konuda anladığım kadarı ile sizin gibi bir şahsın çocuguda gayet sağlam karakterli olur...RABBİM işinizi rast getirsin
 

Semerkant16

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
27 Mayıs 2014
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Cevaplarınız için teşekkürler.Tevekkül kardeşim bahsettiğin kurum hangisi acaba?
 

Gönül sızım

Özel Kardeşimiz
Yönetici
Süper Mod
Moderatör
Katılım
26 Temmuz 2011
Mesajlar
19,432
Tepkime puanı
185
çocuk anne baba elinde bir emanettir. Sana birisi bir emanet verse, o emaneti ne yaparsın? Kaldırıp bir kenara mı fırlatırsın, yoksa bir gün sahibi geri ister diyerek
ona bakar, korur kollar mısın? Elbette ihtimam gösterir, bir zarar görmemesi için gözün gibi bakarsın.

İşte evlatlarımız da, bize Allahü tealanın birer emanetidir. Onları en iyi şekilde yetiştirmek, her anne babanın çok mühim vazifesidir...
Çocukların kız erkek oluşlarına, yaradılışlarına göre terbiye etmek gerekir. Yani çiçek gibi... Hani bazı çiçeğe her gün, bazısına arada bir, bazısına yudum yudum su verilir ya, işte öyle. İhtiyaçtan fazla verirsen çürür, az verirsen kurur, ihtiyaç kadar vermeli. Gübreyi çok verirsen azar, kocaman bir bitki olur ama ne meyve, ne de çiçek verir.
 

beni benimlebir

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
15 Temmuz 2015
Mesajlar
11
Tepkime puanı
0
Çocuk yetiştirmek adeta bir sanattır bana göre ve kalbinde, beyninde hiç bir şey olmayan bir canlıya her şeyi anne ve baba öğretir, bundan ötürü ne ekersen onu biçersin.
 
Üst Alt