Çocuğunuzu yüzdürün!

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Çocuklarda 3 yaşında başlayan yüzme eğitimi, iskelet yapısının gelişiminden iştahına kadar her yönde olumlu katkı sağlıyor...
Trakya Üniversitesi (T.Ü.) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Okutmanı ve Milli Takım Yüzme Antrenörü Serhat Çetinkaya, dünyada yüzmeye başlama yaşının 3 olduğunu belirterek, Türkiye'de buna pek uyulmadığını belirtti.

Avrupa ülkelerinde çocukların doğumundan itibaren suyla tanıştırıldıklarını yaz-kış ayrımı yapılmadan yüzdürüldüklerini ifade eden Çetinkaya , şunları kaydetti:

"Ülkemizde yüzme eğitimine genelde 6 yaşında başlanıyor. Biz daha erken yaşlarda başlamasını öneriyoruz. Çocuklarda 3 yaşında başlayan yüzme eğitimi , iskelet yapısının gelişiminden iştahına kadar olumlu katkı sağlar. Yüzme sırasında beyine daha çok oksijen gittiği ve tüm kaslar çalıştığı için belirli efor kaybedilir. Yapılan spor çocuğun iştahını artırır. Yüzme kurslarına katılan çocukların aileleri, çocukların eskiye göre daha fazla iştahlarının açıldığını fark ederler."

Yüzmenin suda yapılan yoğun bir spor olduğunu belirten Çetinkaya , aynı anda tüm kaslar çalıştığı için vücut gelişimine olumlu katkı sağladığını söyledi. Yüzücülerin kalbinin boyutlarının, yapılan spordan dolayı normal insanların 2 katı büyüklükte olduğunu belirten Çetinkaya, bunun kalbe daha fazla kan dolmasından kaynaklandığını ifade etti.

Gripal enfeksiyonlardan korur

Yüzme sporuyla uğraşan çocukların gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılığının çok düşük olduğunu bildiren Çetinkaya , hastalıklarla mücadelede önemli rol oynayan antikorların sayısının, yüzme sırasında artmasının daha sağlıklı bir beden oluşturduğunu söyledi.
Yüzmenin disipline dayanan spor dalı olduğunu ifade eden Çetinkaya, sporda başarılı olan öğrencilerin derslerinde de aynı durumun gözlendiğini belirtti.

Yüzme gibi bireysel sporların çocuğu sosyalleştirdiği gibi , tek başına bir şeyleri başarmanın hazzını yaşatacağına dikkati çeken Çetinkaya, çocukların yüzme aktivitelerden yararlandırılmasının her yönden olumlu katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Çocuğunuz uyumak istemiyor mu?

Çocuğun uykuya dalması için uzun süre yardımınıza ihtiyaç duyuyorsa gece boyunca tekrar tekrar uyanıyor ve uyandırıyorsa çocuğunuzun gece uyku düzeni sizinkini bozuyorsa; endişelenmeyin.

Hepimiz gece boyunca defalarca uyanırız ardından güvende olduğumuzu görüp uyumaya devam ederiz. Sadece birkaç saniye sürdüğü için çoğumuz uyandığımızın farkına bile varmayız. Bu durum çocuklar için de geçerli. Ancak tek bir fark var. Onlar uykuya geçerken yine başlangıçtaki koşulların yerinde olmasını istiyor. Bunlar kucağa alınma ayakta sallanma biberon veya emzikle uyuma veya anne sütü emme gibi anne ve babanın uyku düzenini bozabilecek her türlü koşul olabilir. Bu nedenle çocuğun tek başına uyumayı öğrenmesi büyük önem taşıyor. Acıbadem Hastanesi Kozyatağı Göğüs Hastalıkları ve Uyku Bozuklukları Doktoru Ceyda Kırışoğlu uyku sorunu yaşayan ailelere şu önerilerde bulunuyor:

"Anne ve babaların bunu yazgı olarak kabul etmeyip çocuğun uykuya geçişi sırasındaki alışkanlıklarını kırması gerekiyor. Bu durumda her ailenin yapısına ve isteklerine göre farklı yöntemler denenebilir. En önemli nokta çocuğun yatağa uykusu gelmişken ancak hala uyanıkken konması ve kendi kendine uykuya dalmayı öğrenmesidir. Uyku alışkanlığının değiştirilmesinde ilk birkaç gün zor anlar yaşanabilir. Ancak daha sonra hem sizi hem de çocuğunuzu güzel bir uyku bekliyor."
 

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Gece yeme içme bozukluğu

Özellikle bebeklik çağında gece boyunca sık sık uyanma görülebilir. Çocuk belli bir miktarda süt içmeden veya mama yemeden uykuya dönemez. Bebeklerin 6. aydan sonra gece uyku sırasında beslenme ihtiyaçları yoktur. Daha çok anneyle arasında keyifli bir bağlantı olarak kabul edilir. Gerek uyanık geçirilen süreye bağlı gerekse de altının daha sık ıslanmasına bağlı uykusu bölünür. Bu çocuklarda geceleri içilen sıvı miktarı yavaş yavaş azaltılabilir. Beslenme aralıkları uzatılmaya çalışılmalıdır. Her koşulda çocuğunuz bu isteğinde diretirse verilen sıvı sulandırılabilir. Her geçen gün daha çok sulandırdığınız süt veya meyva suyu artık cazibesini yitirdiğinde gece uykusu daha az bölünecektir. Altıncı ayda bebeğiniz gece aralıksız 9- 10 saat uyuyabilmelidir.
 
Üst Alt