Çamlıca tepesine camii

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,021
Tepkime puanı
425
camlcayacami.jpg

Son dönemde gündemin en üst sıralarında yer alan konulardan biri cami tartışmaları. Yıllardır süren Taksim’e cami tartışmasına şimdi bir de ‘Çamlıca Camii’ eklendi... Kentin simge noktalarına görkemli yeni camiler yapılması planlanıyor. Öte yandan Türkiye’nin belki de en eski tartışmalarından biri de cami mimarisi.

Ahmet Turan Köksal
Abdullah Gül Üniversitesi’nde rektör danışmanlığını da yürüten Zirve Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Ahmet Turan Köksal, ‘Cami Gör!’ adlı blogunda binlerce farklı cami görselini bir araya getirmiş. Köksal, “Taksim’e ya da Çamlıca Tepesi’ne Selimiye ya da Süleymaniye’nin kopyası yapılırsa gösterişe girer” diyor.

Radikal Gazetesi'nden İpek İzci'ye konuşan Köksal, 'Cami Gör!' adlı bloguna hikayesi olan camileri koyduğunu belirtti.

Modern cami yapımından yana olan Köksal, ''Modern cami olur, çok da güzel olur'' diyor.

İŞTE MİMAR VE YAZARLARA GÖRE TÜRKİYE'NİN İLGİNÇ CAMİLERİ

Köksal'a göre en modern camilerin bazı örnekleri şunlar:
Abdurrahman Erzincani Camii (Darende Malatya)
Derinkuyu Park Camii
Kınalıada Camii
Gebizli Camii (Antalya)
Pendik Dumankaya Camii
Mogan Camii
Refiye Soyak Camii
TBMM Camii-Modern Mehmet Çavuş Camii
Egekent Camii (İzmir)
Dizdar Camii (Safranbolu)

Zaman Gazetesi yazarı Ahmet Turan Alkan'a göre ise en ilginç camiler şöyle:
Antalya Karakaş Camii
Gebze Şekerpınar Camii
Karabük Yenişehir Camii
Çankaya Merkez Camii
Ankara Dikmen Vadisi Camii
Mersin Bozyazı Merkez Camii
Mersin Çetinkaya Camii
Kayışdağı Yedpa Camii

Zaman Gazetesi Sanat Editörü Ali Çolak da en ilginç camileri şöyle sıraladı:
Bursa Ulucami
Bursa Muradiye Camii
İznik Eşrefoğlu Rumi Camii
Konya Alaeddin Camii
Sultanahmet Firuzağa Camii
Üsküdar Mihrimah Sultan Camii
Üsküdar Şemsipaşa Camii
İstanbul Esenler Otogar Camii

Kaynak
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,021
Tepkime puanı
425
çamlıcaya cami

Çamlıca'ya cami için düğmeye basıldı

5 bölüme ayrılan planda dini tesis alanı, turizm alanı, rekreasyon alanı, TRT alanı ve park alanı bulunuyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı imar planında 250 bin metrekarelik alana düzenleme getirildi. 5 bölüme ayrılan planda dini tesis alanı, turizm alanı, rekreasyon alanı, TRT alanı ve park alanı bulunuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Çamlıca Tepesi’ne cami projesi’ açıklamasından sonra ‘Çamlıca’ya cami’ tartışması başlamış Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ‘Böyle bir çalışmadan haberim yok’ açıklamasını yapmıştı.

Tartışmalara neden olan ‘Çamlıca Tepesi’ne cami’ için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 8 Haziran 2012 tarihinde düğmeye bastığı ortaya çıktı. Doğal sit alanı olduğu için tek plan yapma yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bulunduğu bölge için 1/5000’lik Nazım İmar Planı ve 1/1000’lik Uygulama imar planları hazırlandı ve askıya çıkartıldı. Çıkartılan planlarda ise değişikliğin re’sen bakanlık tarafından onandığı bilgisi yer aldı.

Vatan gazetesinin haberine göre, bölgesel imar planı yaklaşık 250 bin metrekareyi kapsıyor. Plana göre Çamlıca Tepesi 5 bölüme ayrılmış durumda. İlk bölüm tartışmalara neden olan cami ile ilgili. Tepenin neredeyse en yüksek yeri ‘dini tesis’ alanı olarak ayrılmış durumda. Yaklaşık 15 bin metrekarenin dini tesis olarak işlendiği planlara göre, dini tesis alanına kültürel tesisler de yapılabilecek. Ayrıca bu alanda ticaret hizmeti de verilebilecek. Denize bakan taraf ise ‘turizm ve konaklama’ alanı olarak planlara işlendi. Plan notlarına göre turizm alanında emsal katsayısı 0,15 olacak. Yapılacak inşaat ise ayrılan arazinin en fazla yüzde 30’unu kapsayacak. Yükseklik ise 11 metre ile sınırlandırılmış durumda.

Planda üçüncü bölüm olarak da ‘rekreasyon alanı’ yer alıyor. Bu alan yeşillendirilecek ancak üzerine portatif tesis yapma imkanı tanınmış durumda. Bu yöntem ile üzerine kafeterya ya da büfe yapılabilecek. Bunun için de inşaat emsali 0,15 olarak belirlenmiş durumda. Yükseklik ise en fazla 5.5 metre olabilecek. Dördüncü bölüm olarak park alanı tahsis edilmiş durumda. Burası Çamlıca Tepesi’nin orta bölümü olarak gösteriliyor. Vericiler için de TRT alanı tahsis edilmiş. Bu da imar planında gösteriliyor. Plan notlarında projelerin Boğaziçi silüeti ile uyumlu olma şartı da getirilmiş durumda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmayan projeler hayata geçirilemeyecek.
 
Üst Alt