Bonsai

elifgibi

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Mart 2011
Mesajlar
2,125
Tepkime puanı
26
b o n s a i n e d i r ?

acerpalmatum.jpg


Bonsai; ağaçları özel saksılarda, özel tekniklerle budayarak, şekillendirerek ve bodurlaştırarak büyüterek estetik bir görüntü kazandırma sanatıdır. (Bon : tepsi, tabak; sai : bitki). Bonsai ağaçları genetik olarak farklı değildir. Küçük yapraklı olanlar tercih edilmekle beraber bonsai, doğadaki büyüklüğüne bakmaksızın herhangi bir ağaçtan olabilir. Doğadaki şeklini aynen kopyalamaya gerek yoktur. Bu konuda kendi estetiğinizi ve hayalgücünüzü sergilemek esastır. Ancak ne olursa olsun bonsai doğal görünmeli, insan eli değdiği belli edilmemelidir.

Ağaç ve saksısı şekil, desen ve renkleriyle bir bütünlük oluşturmalıdır. Bonsai ağacın kendisi değil ağaç ve saksı arasındaki görsel uyumdur.
bonsai6.jpg

Ağacı bir saksıya dikmek ve gelişmesine bırakmak yeterli değildir. Bu şekilde bitki ağaç gibi durmayacak ve ömrü de uzun olmayacaktır. Gövde kalınından incesine tüm dallar şekillendirilerek ve gerekirse kesilerek uygun görüntü elde edil- meye çalışılır. Ağacın şekli belirginleştikten sonra düzenli kesim ve budamalarla son şekil elde edilir.Bir bonsai bir çalıdan çok ağaca benzemelidir. Ağaçta belirli yaprak kümeleri ve aralarında belirgin boşluklar vardır, çalıda ise yapraklar tek bir küme oluşturur. Budama size uygun dal yapısını belirginleştirme imkanı verir.


Bonsai yaşlandıkça, üzerinde değişiklikler yapabilir, bir dalını kesebilir, diğer birinin istediğiniz bir şekilde büyümesine izin verebilirsiniz. Saksısını değiştirerek başka bir açıdan gösterir, daha güzel bir görüntü yakalayabilirsiniz. Tel sararak dalların da yerlerini istediğiniz yönde değiştirebilirsiniz.
bonsai10.jpg

Gövde bonsai'nin kişiliğinin en önemli parçasıdır. Cılız ve zayıf görünüşlü gövde bonsai 'yi çirkinleştirir. Toprak üzerinde görünen güzel kök oluşumu ve yukarı doğru incelen yapıdaki gövde en idealidir. En altta kalın dallar olmalı, dallar yukarı doğru incelmeli ve kısalmalıdır. Dallar arasındaki mesafe yukarı çıktıkca azalmalıdır. İki dal gövde de aynı yükseklikte olmamalı, dalın karşısı mutlaka boş olmalıdır. Bunların yanında bonsai' de kuru dallar bırakarak ağaca yaşlı havası verilebilir.
bonsai17.jpg

Bonsai için kesin kurallar yoktur. Herşey sizin özel zevkinize, ona bakış açınıza bağlıdır. Pahalı bir hobi olmamakla beraber, uzun süreli uğraşı ve sabır gerektirir. Başlangıçta bazı şeyler planlandığı gibi gitmeyebilir. Bir ağacın ölmesi sizi vazgeçirmemelidir. En usta kişinin dahi ağaçları ölebilir. Ancak tecrübe kazandıkca bunun daha az sıklıkta olduğunu göreceksiniz.

67050cd72d93f3878817a407f2df74ff52b8.jpg


3730bonsai31k.jpg


47323857a61e423e0bff6573b2c370c63640.jpg




 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Bonsai nedir bonsai resimleri bonsai nasıl yetişir nerede satılır

bonsai1.jpg

Japonca tabak anlamına gelen “bon” ve bitki anlamına gelen “sai” kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş olan bonsai “saksıdaki ağaç” anlamında kullanılmaktadır. 7-9. yüzyıllarda çinden japonyaya gelmiş olan bonsai sanatı kendine has teknikleri ile saksı içerisindeki bitkinin budanması ve bodurlaştırılarak yetiştirilmesi sanatıdır ancak sadece saksıdaki bitkilerin bonsai oldugunu söylemek doğru bir tabir değildir. Bulundukları zayıf toprak veya kaya üzerinde tek başına koşullara dayanmakta olan ağaçlara da bonsai denmektedir.

Çinliler tarafından herhangi bir stil değişikliğine gidilmeyen bonsailer Japonlar tarafından yapılan stiller ile klasik bonsai şekillerine kavuşmuştur, bunun yanı sıra batılılar daha fazla estetiğe önem vererek soyut bitki stillerinde uzmanlaşmıştır.
bonsai2.jpg

Japon kültüründe önemli bir yer tutan bonsai sanatı büyük şehirlerde insanların doğaya olan özlemlerinin minik dışavurumları olarak da değerlendirilebilir. Uygun koşullar sağlandığında küçük balkonunuzda bile bir bonsai koleksiyonu yapmanız mümkündür ancak iklime ayak uyduramayan bonsailer toprağın neminden, çevrenin ışığına kadar birçok etken altında kontrollü bir şekilde yetiştirilmelidir. Ki bir sanata dönüşme sininde başlıca nedeni budur.

Bakım için maket bıçağı, budama makası, bakır tel, makas ve yan keski işinizi görebileceği gibi profesyonel bir alet çantanız olmasını istiyorsanız bulundurmanız gerekenler;
bonsaialet.jpg

Bonsailer gövde şekillerine, gövde sayılarına, kök şekillerine, dal şekillerine ve düzenleme şekillerine göre sınıflandırılabilmektedir.

BONSAİ RESİMLERİ
bonsai4.jpg


bonsai5.jpg


bonsai7.jpg


bonsai8.jpg


bonsai9.jpg


bonsai12.jpg


bonsai13.jpg


bonsai14.jpg


bonsai15.jpg


bonsai16.jpg


bonsai18.jpg


bonsai20.jpg

 
Üst Alt