Bitlis-Hizan ve Hizan Balı

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Bitlis İli'ne bağlı bir ilçe olan Hizan'ın doğusunda Van, güney ve batısında Siirt, kuzeybatısında Bitlis'in Merkez İlçesi, kuzeyinde de Tatvan bulunmaktadır. Bitlis'in güneydoğusunda oldukça engebeli bir arazi üzerinde yer alan Hizan'da ovalar çok azdır. Kavuşşahap Dağlarının doğu-batı doğrultusundaki sıraları ve uzantıları ilçeyi engebelendirir. Avaberhan Doruğu (3.103 m.) yörenin en büyük yüksekliğidir. Bu dağlardan kaynaklanan ve güneye doğru akan sular dışında Dicle'nin kollarından Botan Çayı'na katılan dereler yöreyi sulamaktadır. Dağlar üzerinde ise yer yer plato düzlükleri bulunmaktadır. İlçe topraklarında ormanlık alanlar yok denilecek kadar azdır.

Bitlis İl merkezine 50 km uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 917 km2 olup, toplam nüfusu 38.758'dir.

İlçenin ekonomisi hayvancılığa dayanır. Koyun ve kıl keçisi yetiştirilir. Ancak burada yetiştirilen hayvanlar yeterince beslenemediğinden hayvansal ürün oldukça düşüktür. Kış aylarında güneydeki steplere, yaz aylarında ise kuzeydeki yaylalara göçen göçebe aşiretler ilçenin ekonomik yaşamına canlılık getirirler. El dokumacılığının yaygın olduğu görülmektedir. Yörede az miktarda buğday, patates, soğan, darı, ceviz fındık, antep fıstığı, tütün ve elma yetiştirilir. Ayrıca yöredeki Karakovan balı da ünlüdür.

Hizan'da yeterince arkeolojik araştırma yapılmadığından, tarihi geçmişi ile bilgiler son derece kısıtlıdır. Bölgede ilk yerleşmenin M.Ö. 1000’li yıllarda Urartular ile başladığı, daha sonra Pers, Roma, Bizanslıların burada egemen olduğukları sanılmaktadır. Gökay köyünde eski tarihlere ait bazı kalıntılarla karşılaşılmıştır. XI.yüzyılda Selçuklular yöreye hakim olmuşlar ve XVI.yüzyılın başlarında da Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Osmanlı döneminde Karasusüfla ve karasu isimleriyle tanınan bu yerleşim, XIX.yüzyılın sonlarında Bitlis vilayetinin merkez sancağına bağlı bir ilçe merkezi iken, 1929'da Bitlis'in ilçe olarak Muş'a bağlanmasından ötürü bucak merkezi yapılmıştır. Bitlis 1936 yılında İl durumuna getirilince Hizan da onun ilçesi olmuştur.

Köyleri

Ağılözü
Akbıyık
Akça
Akdık
Akşar-Bucak Merkezi
Aladana
Ballı
Ballıca
Bozpınar
Bölüklü
Budaklı
Çalışkanlar
Çatakdeğirmen
Çayır
Çokekyazı
Dağören
Dayılar
Derince
Doğancı
Döküktaş
Ekinli
Ekintepe
Elmacık
Erencik
da
Gökay
Göktepe
Gönüllü
Gürece
Hacımehmet
Harmandöven
Horozdere
İçlikaval
İncirli
Kalkanlı
Kapısuyu

Karaağaç
Karbastı
Karlıtepe
Kayalı
Keçeli
Keklik
Kepirli
Koçlu
Koçyiğit
Meydan
Ortaca
Oymapınar
Örgülü
Sağınlı-Bucak Merkezi
Sağırkaya
Sarıtaş
Sarpkaya
Sürücüler
Süttaşı
Tutumlu
Uzuntaş
Ürünveren
Yaylacık
Yelkıran
Yenicik
Yığınkaya
Yolbilen
Yukarıayvacık
Yukarıçalı

 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Hizan balı

Hizan balı

hizan-daki-bal-festivali-buyuk-ilgi-gordu_o.jpg
images


19471036oit.jpg


 
Üst Alt