Bebek ve Baba arasındaki psikolojik ilişki

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Bebek Baba arasındaki psikolojik ilişki!

islamiforumlar.net sitesinde Bebek Baba arasındaki psikolojik ilişki baslikli sayfadasiniz.
Bu sayfada Bebek Baba arasındaki psikolojik ilişki ile ilgili yazi bulunmaktadir.


Babalardan çocukların bakımına katılmalarını isteyen Dr. Ülkü Tıraş, "Bağlanma periyodu kaçırıldığı zaman bebek-baba arasındaki psikolojik ilişki ileride de rayında gitmiyor." diyor.İçgüdüsel olarak annesini tanıyan bebek, babasını sonradan öğreniyor. Erkek bebeğinin bakımına doğumundan itibaren katılmadığı takdirde, aralarındaki ilişki büyük darbe alıyor. Ne bebek babasını öğrenebiliyor ne de baba evladını hissedebiliyor. Uzmanlar, bebeğin babasını tanıyabilmesi için erkeklere çocuğunun ihtiyaçlarına en az annesi kadar cevap vermelerini öneriyor.

Ankara Hastanesi Çocuk Kliniği Şef Yardımcısı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Tıraş, babanın ilgisinin önemine dikkat çekerek, “Bağlanma periyodu kaçırıldığı zaman bebek-baba arasındaki psikolojik ilişki ileride de rayında gitmiyor.” diyor. Babaların çocuğunun bakımına direkt katılması gerektiğini söyleyen Tıraş, anneliğin içgüdüsel olduğunu, babalığın ise öğrenildiğini vurguluyor.

Bebeğin sağlığı konusunda ebeveynlere önerilerde bulunan Doktor Tıraş, akraba evliliği yapan ailelerde çocuğun hasta ya da sakat doğma riskinin yüksek olduğuna işaret ederek, “Akraba evliliklerinde, ailelerde görülen hastalıkların bebeğe geçme riski artıyor. Bebeğin sağlığı açısından bu tür evliliklerin önlenmesi gerekiyor.” diye konuşuyor. İyi bir gebelik takibinin ardından sağlıklı doğan bebeklerin düzenli olarak doktora götürülmesini isteyerek, “Bebeklik döneminde vitamin ve aşı gibi hastalıklara karşı koruyucu tedbirlerin alınması büyük önem taşıyor. Çünkü bebekte hasar kalınca, tedavi etmemiz çok zor. Çocuk büyüyünce bebekken sahip olduğu hasarlarla yaşamak zorunda kalabiliyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Tıraş’ın verdiği bilgilere göre bebek ölümleri en fazla ilk bir hafta içinde görülüyor. Bu nedenle bebeğin doğar doğmaz çocuk hekimine götürülmesi gerekiyor. Bebek doğduğu ilk hafta içinde iki defa ve 14. gün de doktora gösterilmeli. Daha sonra düzenli olarak aylık takiplere alınmalı. Bebeğin göbeği ilk 10 gün içinde düşüyor. Eğer göbekte kötü koku, kanama ve akıntı varsa hemen doktora başvurulmalı. Göbeğin üzerine hiçbir toz serpilmemeli. Günde bir kez beyaz alkolle silinmeli. Çiş bulaşmaması için bezin göbeğin üstüne gelmemesine dikkat edilmeli. Bebeklerde görülen sarılık bulaşıcı değil, fakat sarılık görülen bebeğin düzenli olarak doktora götürülmesi gerekiyor. Bebeğe sarı tülbent-bez gibi şeylerin kesinlikle sarılmaması gerekiyor. Çünkü bunlar annenin bebeğin rengini algılamasını engelliyor.

Ebeveynlere bakım konusunda eğitim almalarını tavsiye eden Ülkü Tıraş, ilk 6 ay sadece anne sütünün verilmesi gerektiğini söylüyor. Bebeğin her ağlamasının açlık ağlaması olmadığını dile getirerek, “Bebeğin ağlaması, ek gıdaya başlamayı gerektirmez. Çünkü altı kirli ya da gazı olduğu için de ağlayabilir. Ek gıdaya bebek kilo almıyorsa doktor kontrolünde başlanması gerekiyor.


ÖNERİLER

Bebeğe dokunanların el temizliği çok önemli.

Hastaların bebekle temas etmemesi gerekiyor.

Anne, bebeğin ilk aşısını (Hepatit B) yaptırmadan taburcu olmamalı. İkinci aşı, ilkinden bir ay sonra yapılıyor. Karma ve verem aşılarına ikinci ay sonunda başlanıyor.

Bebeği kundaklamayın. Çünkü kundak, kalça çıkıklığı ve sakatlığa neden olabiliyor.

Bebe ilk yarım saatte emzirmeye başlanmalı.

Anne, sütünü artırmak için günde en az 3-4 litre sıvı gıda alması, stres ve yorgunluktan uzak durması gerekiyor. Ayrıca bebek her istediğinde emzirilirse, süt artıyor.

Memenin çatlamaması için anne, her 10 dakikada bir memesini bebeğinin ağzından yavaşça almalı. Bu sırada bebeğinin gazını çıkarmalı. Bebeğin ağzına memenin sadece ucu değil, kahverengi kısmın tamamı verilmeli.

Bebek gazı çıkarmadan kesinlikle yatırılmamalı.

Bebeği sırt üstü ya da yan yatırın. Başının yamuk olmaması için sürekli aynı yana yatırmayın.

Bir meme bitince bebek doymadıysa diğerine geçilmeli. İkinci emzirmede daha az emilen memeden başlanmalı. Emzirme bittikten sonra mikrop kapmaması için memeye bir damla anne sütü sürülerek, kuruması beklenmeli.

6. aydan itibaren doktor kontrolünde ek gıdaya başlanmalı.

Bebek göbek düşünceye kadar yıkanmamalı. Düştükten sonra haftada en az iki kez, emeklemeye başlayınca her gece yıkanmalı.

Bebeğin kaldığı oda sıcaklığı 20-22 derece arasında olmalı.

İlk bir ay eldiven ve bağcıksız şapka giydirilmeli. Kalın ara bezi bağlanmalı. Pamuklu pijama ya da tulum kullanılmalı.

Hazır ıslak mendiller alerji ve pişiğe neden olduğu için ılık suyla ıslatılmış pamuk kullanılmalı. Pişiği önlemek için saf zeytinyağı ya da krem, bebek pişik olmadan sürülmeli.

Bebeğin ağzında pamukçuk çıktıktan sonra pişik olmuşsa hemen doktora götürülmeli.
Bebeğin normal ateşi 36-37 derece arasındadır. Ateş yüksek çıktığında doktora gitmeden önce bebek soyulmalı, ateş düşürücü ilaç verilmeli ve banyo yaptığı suyun sıcaklığında yıkanmalı. Daha sonra doktora gidilmeli.

İlk ayda bebekler ziyaret edilmemeli. Misafirler bebeğin odasında fazla kalmamalı.

Bebek kilosuna uygun bebek koltuğuna koyulmalı. Bebek koltuğuna sabitlendikten sonra, araba koltuğunun emniyet kemeriyle bir kez daha bağlanmalı. İlk 9 ay yüzü araba koltuğuna dönük olmalı. İki kişi varsa arka koltuğa yerleştirilmeli.
(alıntı)
 
Üst Alt