Balkonda köpek beslemek caiz mi?

Muvatta

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Şubat 2011
Mesajlar
318
Tepkime puanı
13
Balkonda köpek beslemek caiz mi? Evin içinde veya ayrı bir bölümünde köpek beslemenin hükmü nedir?

İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. İslamda Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir.

Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.


Önce bilmemiz gereken en önemli konu İslam'ın tüm mahlukata karşı ilk emri merhamet ve şefkattir. Onları gözetmek, korumak ve beslemek her müslüman için önemli ve mükafatı olan bir vazifedir.

İslam’ın evde köpek beslenme konusunda ki hükmü ona karşı olumsuz bir tavır takınmayı da gerektirmez. Yani köpeklerin beslenmemesi veya onlara kötü muamele edilmesi söz konusu olamaz. Aksine İslâm, merhameti bütün mahlukatın olduğu gibi köpeklerin de hayatlarının korunmasını, diğer yaratılmışlar gibi onlara da şefkat ve merhametle davranılmasını emretmiştir.

Bir hadîs-i şerîfte, susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeğe su veren günahkâr bir kadının cennetlik olduğu müjdelenmektedir.

Tarihimizde de hayvanları koruma amaçlı çeşitli vakıflar kurulduğu ve bu vakıfların şefkat elinin, korunmaya muhtaç hayvanlara kadar uzandığı bir gerçektir.

Dolayısıyla mühim olan, köpek besleme konusunda İslam’ın belirlemiş olduğu kurallara uymaktır.

Aslında evde köpek beslenmesi, köpek için de bir koruma şekli değil, aksine bir bakıma köpeğin yaratılışına zıt şartlar altında yaşamak zorunda bırakılmasıdır.

İslam’ın, köpek beslemeyi ancak evin dışında ve ihtiyaç halinde izin vermesine karşılık, özellikle islam dışı hareket edenlerin evde köpek beslemeyi bir hobi haline getirdikleri görülmektedir. Maalesef son zamanlarda bizim toplumumuzda da evde köpek besleme, körü körüne islam dışı yaşayanların taklitçiliğinin sonuçlarından biridir.

Hanefilere göre, köpek elbiseye sürtünürse o elbiseyle namaz kılınır. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir.

“İçinde köpek bulunan eve rahmet meleklerinin girmeyeceği, ev sahibinden her gün bazı sevapların azalacağı, ancak av, sürü ve bekçilik gibi ihtiyaçlar için köpek beslemenin caiz olduğu” gibi hadis-i şerifler vardır. Ayrıca salya ve tüyleri her tarafa bulaşacağından, ibadetlerimize ve sağlığımıza zarar verme ihtimali de vardır. Bu sebeple ihtiyaç yoksa evde köpek bulundurmak doğru değildir. İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir.

Resûl-i Ekrem (asm) şöyle buyuruyor:

"Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna olmak üzere, köpek besleyen kimsenin sevabından her gün bir miktar eksilir."(Buhari, Zebaih, 6; Müslim, Müsakat, 56-58)

Köpek bulunan eve melek girmediğini bildiren hadisler de göz önünde bulundurulduğunda, koruma ve avlanma gibi bir ihtiyaç bulunmadan evlerde köpek beslemek İslam'da menedilmiştir. Çünkü;

a) Köpek besleyecek kadar imkanı olanların bakım ve harcamalarına yoksul ve kimsesiz insanlar daha layıktır.

b) Tıbbın kesin açıklamalarına göre köpeklerden insanlara geçen birçok hastalık vardır.

c) Köpek yoldan gelip geçeni, misafiri korkutur, rahatsız eder.

İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır.

Malikilere göre: İster beslenmesine izin verilen bekçi ve çoban köpeği olsun, isterse başka köpek, mutlak olarak temizdir. Sadece ağzını soktuğunda meşhur olan görüşe göre yedi defa yıkanır. Ayağını veya hareket ettirmeden dilini soksa veya salyası düşse yıkamak gerekmez.

Şafii ve Hanbelilere göre: Köpek, domuz ve onlardan türeyenler, bunların artığı, teri necistir. Bunlarla kirlenen eşya biri toprakla olmak üzere yedi defa yıkanır. Önceki hadise binaen ağzının necaseti sabit olursa, geri kalan kısım da öncelikle öyledir. Çünkü ağzı fazla soluduğu için en temiz yeridir.
 
Üst Alt