Aşırı Terleme nedenleri Tedavisi Fayda ve Zararları

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
aşırı terleme, terlemenin yararları ödev, terlemenin faydası, terlemenin yararları nelerdir, terlemenin faydaları, sıcak havalarda terlemenin yararları, terlemenin zararları, terlemenin nedenleri, terlemenin yararı
terleme.gif

⚪ Terleme, insan vücudunun en başta ısı dengesini ayarlamada görev yapan vücudun termostadıdır. Terleyerek insan vücudunda biriken fazlalıkları dışarı atar ve sıvı kaybıyla vücutta biriken tuzları atarak vücut ısısının korunmasını sağlar. Kısaca terlemenin tanımı;

Ter (terleme), içeriğinde büyük oranda su (H2O) barındıran ve ayrıca içerisinde çözünmüş atıkları (başlıca kloritler) da içeren deri altıdaki ter bezlerinden salgılanan sıvıya verilen isimdir. Terleme, 2-metilfenol (o-kresol) ve 4-metilfenol (p-kresol) ve az miktarda da olsa üre gibi koku verici maddeler veya kimyasallar içerir.

Terleme kendi içerisinde normal terleme ve aşırı terleme (HiperHidroz) olarak 2 ayrı grupta incelenir.

✅A-) Normal terleme

Vücudun ihtiyaç duyduğu ve vücud ısısını ve vücutta biriken atıkları dışarı atmak için gerekli olan günlük vücud faaliyetidir ve erişkin bir kişide ter bezi sayısı toplam 2 - 5 milyon arasında değişir. Bunların yaklaşık 3 milyonu kokusuz, berrak bir sıvı salgılayan ter bezleridir. Berrak ter salgılayan bezlerin çoğu ayakların tabanı, eller ve yüz bölgesinde bulunur. Koyu kıvamlı ve kokulu ter salgılayan ter bezleri ise koltuk altı ve genital bölge gibi belirli yerlerde bulunur. Koltuk altlarında berrak ve kıvamlı ter salgılayan ter bezi sayıları eşit olmasına karşın, diğer bölgelerde berrak ter salgılayan ter bezi sayısı on kat fazladır. Terlemenin temel fonksiyonu vücut sıcaklığının ayarlanmasıdır. Berrak ter salgılayan ter bezlerinden salgılanan sıvı (ter) buharlaşma yoluyla uçarak vücudun soğutulmasına yardım eder. Vücut ısısı beynin hipotalamus bölgesindeki ısı düzenleme merkezi tarafından kontrol edilir. Bu işlem berrak ter salgılayan ter bezlerinden ter atılması ve cildin kan akımı düzenlenmesiyle yapılır. Bu merkez sadece vücut sıcaklığına duyarlı değildir. Duygusal ve fiziksel aktiviteler, hormonlar ve içsel ısıyı artıran maddeler de ısı düzenleme merkezini etkilerler.
terlemenasilgerceklesir.jpg

Eller ve ayaklardaki ter bezleri birincil olarak duygusal uyarılarla (stres, heyecan, kaygı, sinirlenme) çalışmasına karşılık, koltuk altı ter bezleri hem duygusal hem de ısı düzenleme uyarılarıyla çalışır. Beynin ısı düzenleme merkezinden çıkan uyarılar; otonom (istemsiz) sinir sisteminin bir bölümü olan sempatik sinir sistemi tarafından derideki ter bezlerine iletilir ve ter salgılanır. Berrak ve kıvamlı ter salgılayan her iki tür ter bezleri de sempatik sinir sistemi tarafından uyarılır.

Ter sıvısı vücuttan salgılandığı anda asidik karakterdedir ve kokusuzdur. Bu asidik madde zaman, sıcaklık ve mikroorganizmal faaliyet sonucu bazik karakterde olan amonyaka dönüşür. Ter kokusu da bu bazik maddeden kaynaklanmaktadır.

✅B-) Aşırı Terleme (Hiperhidroz)

Aşırı Terleme 2 sınıfa ayrılır bunlar; Primer Hiperhidroz (nedeni bilinmeyen, genelde sağlıklı insanlarda görülür) ve sekunder Hyperhidroz (başka hastalığın neticesinde oluşan aşırı terleme, mesela hormonel disregülasyon veya hipertiroid hastalığında) dır.

Aşırı Terleme Sorunu Yaşayanlar için Tedavi yöntemleri
Yaşam şekli değişikliği: Tuz ve baharatı azaltmak, pamuklu kıyafetler giymek.
Topikal artiperspirant metal tozları: Sık uygulama gerektirir ve ciltte iritasyon yaratabilir.
Sistemik antikolinerjik ilaçlar: Kabızlık, görme bulanıklığı gibi yan etkilerinden dolayı sınırlı kullanımı vardır.

İontoforez: Haftada 2 ya da daha fazla tedavi gerekmektedir. El ve ayak tabanında kullanılabilir.
Cerrahi yöntem (endoskopik sympatektomi): Primer Hiperhidroz hastalarda sonda gelen tedavi seçeneğidir, Genel anestezi gerektirir. Axiller hiperhidroz, palmar hiperhidroz (el terlemesi) için bir seçenektir. Ciltte skar bırakır.
Botox yöntemi: Etkisi ilk hafta görülmeye başlar ve 4 - 7 ay sürer. Önemli bir yan etkisi yoktur. Güvenli bir yöntemdir. Yan etki olarak küçük geçici hematomlar, kollarda güçsüzlük olabilir.

⚪Terlemenin İnsan için Yararı

✅TERLEME İNSAN VÜCUDUNUN ISI DENGESİNİ SAĞLAYARAK SICAĞA KARŞI KORUYOR


Terlemenin insan vücudu için iki ana faydası olduğu bildirildi. Bunlardan birincisi ter bezlerinin yaydığı sıvının, vücuttan atıldıktan sonra buharlaştığı ve böylece vücudun aşırı sıcaklarda ısı dengesinı koruduğu belirtildi.

Bugünlerde yaşadığımız bunaltıcı sıcaklarda insanlar daha çok terliyor. İnsanlar terlemekten şikayet ediyor. Ancak, terlemenin insan vücudu için önemli faydaları vardır. Terleme ve sonrasında terin buharlaşmasıyla vücudun ısı dengesi sağlanır. Ter bezlerinin yaydığı sıvı, vücuttan atıldıktan sonra buharlaşır ve böylece vücudun ısı dengesi korunur. Ayrıca, insan vücudundaki üre, ürik asit, tuz ve diğer zararlı maddeler terleme yoluyla dışarı atılır. Böylece ter bezleri adeta birer böbrek gibi çalışarak kanın temizlenmesine yardımcı olur. Yetişkin bir insan vücudunda yaklaşık 1 milyon ter bezi vardır, yani 1 milyon küçük böbrek zararlı maddelerin vücuttan atılması için çalışır.”

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Aktaş, insan derisinde bulunan ter bezlerinin sıvı yayması sonucu ortaya çıkan terlemenin insan sağılığı için faydalı olduğunu açıkladı. Terlemenin insan vücudu için iki ana faydası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ekrem Aktaş, bu faydaları şöyle anlattı; "Birincisi terleme ve sonrasında terin buharlaşmasıyla vücudun ısı dengesi sağlanır. Ter bezlerinin yaydığı sıvı, vücuttan atıldıktan sonra buharlaşır ve böylece vücudun ısı dengesi korunur. İkinci faydası ise, insan vücudundaki üre, ürik asit, tuz ve diğer zararlı maddeler terleme yoluyla dışarı atılır. Böylece ter bezleri adeta birer böbrek gibi çalışarak kanın temizlenmesine yardımcı olurlar. Yetişkin bir insan vücudunda yaklaşık bir milyon ter bezi vardır, yani bir milyon küçük böbrek zararlı maddelerin vücuttan atılması için çalışır."
Ekrem Aktaş, yaz aylarında sıcaklığın artmasına bağlı olarak ter bezlerinin daha çok çalıştığını, buna bağlı olarak insanların çok terlediğini belirtti.
Terlemenin, şikayet edilmesine rağmen faydalı olduğunu ifade eden Aktaş, şu bilgileri verdi:
terlemeasiri.jpg

✅Kozmetik Ürünlerin Sakıncası
Normal oranlarda gerçekleştiği takdirde faydalı olmasına rağmen, insanların koku oluşturması nedeniyle terlemeden şikayetçi olduğunu hatırlatan Aktaş, terlemeyi önleyici her türlü kozmetik ürünün insan sağlığı açısından zararlı olduğunu vurguladı.

Ter kokusundan kurtulmak için, terlemeyi önleyici kozmetiklerin kullanılması yerine, sık yıkanmanın daha isabetli olacağını belirten Aktaş, şöyle devam etti:
"Normal oranlarda gerçekleşen terleme insan sağlığı açısından son derece faydalı, terlemeyi önleyici kozmetik ürünlerin kullanılması ise sakıncalıdır. Özellikle koltuk altına uygulanan terlemeyi önleyici kozmetik ürünler (kremler veya pomatlar), ter bezlerinin ağzının kapanmasına ve dolayısıyla iltihaplanmaya neden olmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında koku önleyici kozmetikler sıkça kullanılmamalı, deri gözenekleri açık tutulmalıdır. Ter ile dışarı atılan toksit maddeler, deri temiz tutulmayıp bekletilirse, vücuda yeniden emilerek sıcak basması ve huzursuzluk yaratabilir. Ter kokularından kurtulmanın en sağlıklı yolu sık sık yıkanmaktır."

İnsan vücuduna devamlı eylem halinde bir fırın gözüyle bakılabilir. Aldığımız besin “yakıt” veya “yakacak”tır. Vücut da bunu yakan fırın durumundadır.

Bu işlemle, vücutta her gün için yaklaşık olarak 2500 kalori kullanılır.

Dolayısıyla meydana gelen ısı gerçekten yüksektir. Başka türlü söylemek gerekirse,yaklaşık olarak 200 litre suyu kaynama noktasına getirecek kadar ısıtmağa yeter. Vücuttaki bütün bu ısı ne oluyor acaba,bunu hiç düşündünüz mü? Vücudun bu ısıyı kontrol için bir çaresi olmasaydı,belki de masallardaki alev püsküren ejderhalardan farkımız kalmayacaktı. Oysa vücudumuzdaki ısının (hastalık hallerinde ateşlenme hariç) devamlı olarak yükselmediğini,belirli bir düzeyde kaldığını biliriz.

Terleme, işte bu düzenin sağlanmasındaki uygulamadır.
Gerçekte, vücudumuzun ısısı beyindeki bir merkez tarafından kontrol edilir. Bu merkez “ısı merkezi” diye bilinir. Merkez üç kısımdan oluşmuştur :

1 – Kontrol merkezi

2 – Isıtma merkezi

3 – Soğutma merkezi

Şimdi,kanın sıcaklığının belirli bir nedenle düştüğünü varsayalım. Isıtma merkezi hemen harekete geçer ve belirli bazı işlemler uygulanır. Özel yapıdaki guddeler (bezler),yakılması için daha fazla kimyasal maddeler salgılar. Kaslar ve karaciğer daha fazla yakıt harcar ve vücudun iç ısısı yükselir.

Bir de herhangi bir nedenle vücut ısısının yükseldiğini düşünelim. Bu kez soğutma merkezi harekete geçer. Oksidasyon ve yakıt harcanması işlemleri yavaşlar.Daha önemlisi,derideki bazı kanalcıklar açılır ve fazla ısı dışarıya verilir. Böylece terimiz de buharlaşır.

Bir sıvı buharlaştığı zaman, beraberinde bir miktar ısı alır. Banyodan sonra üşüdüğümüzü, hissederiz .Bunun nedeni, tenimizin sıcaklığıyla temas halinde kalan suyun hızla buharlaşması ve bize bir serinleme,hatta üşüme hissi vermesidir.Kısacası, terleme olayı,vücudun soğutulması işleminin bir bölümüdür. Gene başka bir söyleyişle,terlemek,tıpkı içerden yapılan bir duşla vücudun yıkanmasıdır. Bu yıkama işini gerçekleştiren sıvı, mikroskobik damlacıklar halinde, tenimizin milyonlarca açıklığından dışarı çıkar.
 

zaraa

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
12 Mart 2019
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Yaş
41
Konum
istanbul
Merhaba gerçekten güzel bir makale farklı anlatımda bende Terlemenin Yararları Nelerdir? bu sayfada okumuştum belki sizlerede yararlı olabilir..
 
Üst Alt