Asi ırmağı!

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,869
Tepkime puanı
37
Asi ırmağı!

Hatay ilinden Akdeniz’e dökülen ırmak; 570km ( 97 km’ si Türkiye topraklarında). Asi ırmağı Lübnan’da Bekaa’da, Balbek (Asi’ yi Litani havzasından ayırır) eşiğinin kuzeyinde doğar, sonra kuzeye yönelerek Suriye’ye girer.

Humus yöresinde bazaltlı lav akıntıları etkisiyle yolundan saparak Hama kireçtaşı platolarına yönelir ve Gab çukuruna ulaşır.

Türkiye’de Amik çöküntüsüne ulaşır ulaşmaz, birden batıya döner, Burç deresiyle Karasu’yu aldıktan sonra Antakya’dan geçerek güneybatıya yönelir ve Samandağ’ın güneyinde Akdeniz’e dökülür. Çok engebeli olan Asi vadisi bir dizi boğaz ile çokj hafif eğimli düz kesimlerden oluşur. Bu düz kesimler Humus gölüyle Aşarn ve Gab bataklıklarıyla (bir kısmı kurutulmuştur) kaplıdır.

İlkbahar yağmurları ve karların erimesiyle yukarı çığırda suların nisan-haziran arasında kabarmasına yol açar; Gab’da suların kabarması, ırmağın kollarının etkisiyle ocak-mart arasına rastlar. Irmağın aşağı kesiminde debi düzenlidir. Suların düzenli akışından çok eski zamanlardan bu yana yararlanılmaktadır: Restan ile Aşarn arsında dev bostan dolaplarını döndüren Asi, Humus ile Hama arsında pompalam istasyonlarını ve sulama kanallarını besler. Sulamanın yaygınlaştırılması (Suriye’de 70 000 ha’ı bulundu), geleneksel tarım ürünlerine (buğday, mısır, meyve ağaçları, bağlar) ticari ürünlerin de (prinç, şekerpancarı ve pamuk) eklenmesine olanak verdi.
 
Üst Alt