- Katılım
- 22 Şubat 2011
- Mesajlar
- 9,107
- Tepkime puanı
- 81
Tarih, Coğrafi Yapı, Nüfus, İdari yapı
Şavşat, M.Ö.900-650 yılları arasında Urartu ve Kimmerler, daha sonraları sırasıyla Saka Türkleri, Romalılar ve Sasaniler’in egemenliği altına girmiştir.
Yavuz Sultan Selim’in Trabzon Valiliği sırasında Rize ilinin Osmanlı topraklarına katılması sonrasında, Artvin, Ardanuç, Şavşat ve Borçka çevreleri de Osmanlı topraklarına katılmıştır. Yavuz Sultan Selim’in Trabzon’dan ayrılması üzerine Şavşat, Ardanuç , Oltu, Tortum ve Artvin yeniden Osmanlı Devletinden ayrılmışlardır.

Şavşat ilçesi 27 Şubat 1921 tarihinde Ardahan Sancağına bağlı olmak üzere ilçe haline getirilmiş, 7 Temmuz 1921 tarihinde ise Artvin İline bağlanmıştır.
Şavşat, doğuda Ardahan il merkezi ile Hanak İlçesi, kuzeydoğuda Posof İlçesi, güney ve güney batıda Ardanuç, batıda Artvin Merkez ve Borçka İlçesi, kuzeyden de Gürcistan Devleti ile çevrilidir.


Şavşat ilçesi Akarsu bakımından zengindir. İlçede çok sayıda buzul gölü bulunmaktadır. Göllerin en büyüğü Karagöl dağlarında bulunan ve bu dağa kendi adını veren Karagöl’dür. Bol miktarda alabalık bulunan gölden sulama amaçlı olarak yaralanılmaktadır. Meşeli Köyü orman içi mevkiinde Milli parklar kapsamı içerisinde bulunan ikinci bir karagöl mevcut olup piknik, mesire yeri özelliğine sahiptir. Pınarlı köyü yakınlarında Balık Gölü, Arsiyan yaylasında ise Kız Gölü, Boğa Gölü ve Koyun Gölü isminde göller bulunmaktadır.
İlçe dahilinde şifalı maden suları mevcuttur. Bunlardan Çermik-Çoraklı Köyü sınırları içerisinde bulunan sıcak su kaplıcası romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir.

İlçe bitki örtüsü bakımından zengindir. Zengin orman alanları mevcut olduğu gibi alçak rakımlı yerlerde her türlü geniş yapraklı ağaçlara da rastlanır.

İlçenin Merkez Belediyesi ile Meydancık Belde Belediyesi ve 61 köyü bulunmaktadır. Köylerde binalar genellikle iki katlı olarak ve ahşaptan yapılmıştır.
Eğitim ve Öğretim, Kültürel Yapı,
İlçe genelinde, 2008-2009 Eğitim ve Öğretim yılında 1 adet anaokulu, 1’i YİBO olmak üzere 5 adet ilköğretim okulu, ve 4 adet lisede toplam 2.525 öğrenci eğitim ve öğretim görmüştür. İlçede görev yapan öğretmen sayısı ise 224’dür.
Şavşat, turizm potansiyeli açısında son derece zengin bir ilçedir. Köy ve yaylalarında ahşap mimari yapı özelliklerine sahip evleri, ormanlık alanları, yaylaları, gölleri ve yürüyüş parkurları alanları ile eşsiz doğal güzelliklere sahiptir.

İlçe sınırları dahilinde kalan ve tarihi değeri olan kale, cami, şapel, kilise ve konak bulunmaktadır. Bunların başlıcaları; Satlel (Şavşat) Kalesi, Kocabey Camii, Söğütlü Kilisesi, Cevizli (Tibet) Manastırı, Zortana Bey Camii ile Eskikale, Kireçli, Taşköprü köylerinde bulunan kalelerdir.
Sağlık Hizmetleri
İlçede sağlık hizmetleri 50 yataklı devlet hastanesi ve 6 Sağlık Ocağında 3 uzman hekim, 10 pratisyen hekim ve 109 yardımcı sağlık personeli verilmektedir.
Ekonomik Yapı
Şavşat, Artvin’in diğer ilçelerinde olduğu gibi engebeli araziye sahip bir ilçedir. İlçede, tarımsal arazilerin sınırlı olması, sanayi tesislerinin bulunmaması, başlıca diğer sektörlerin de gelişmemiş olmasının sonucu olarak istihdam olanakları yetersiz kalmaktadır. Gelişime uygun potansiyeli bulunan turizm sektörünün ilçe ve il ekonomisine katkısının artırılması amaçlı çalışmalar sürdürülmektedir.


Şavşat büyük ve küçükbaş hayvancılık yanında arıcılık açısından da son derece uygun koşullara sahiptir. Arıcılık alanında da üreticilere, kamusal imkanlar dahilinde teşvik ve yönlendirme desteği sağlanmaktadır.

İlçede faaliyet büyük bölümü tarımsal alanda faaliyet gösteren 7 adet kooperatif bulunmaktadır.
İlçe genelinde kurulu olan 28 adet dernek, 2 meslek odası ve bir kamu bankası faaliyet göstermektedir.
İlçenin kayıtlı vergi mükellefi toplamı 2.686’dır. Bunların 425’i gerçek, 40’ı kurumlar, 268’i basit, 273’ü KDV ve 1.580’i de diğer vergi mükellefidir.