anjin hastalığının sebebi nedir

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Amerikan Kalp Derneği, anjini, koroner kalp hastalığına bağlı göğüs ağrısı ya da rahatsızlığı olarak ifade etmiştir. Anjin, koroner arter hastalığı belirtisi olan ve kalp krizi riskini artıran ağrılı bir durumdur. Nedenleri, miyokardiyal kansızlıktır. Kalpteki azalan kan akımı ve diğer semptomlar oksijen miktarını azaltarak göğüste ağrı meydana getirir. Yağ ve kolesterol plakları isekoroner arterlerde tıkanıklığa ve kalbe kan akışını engellemeye nedne olur.
Belirtileri, göğüs ağrısı, düşük kan akımı, göğüs veya kalpte yumruk gibi şiddetli ağrılar, fiziksel zorlanmalar, stres. Stres ve öfke klasik anjin tetikleyicileridir. Belirtileri kalp krizine benzer. Anjinde bu belirtiler 5 dakika sürerken kalp krizinde 1 saati bile bulabilir. Anjin belirtileri ilaç alımı ve istirahat ile sonlanır. Belirtiler birkaç dakikadan fazla sürerse kalp krizi olabilir, derhal tıbbi müdahale gerekir.
Göğüs ağrısına ek olarak diğer belirtiler, göğüste yanma hissi, göğüste ağırlık hissi, anksiyete, sırt ve omuz ağrısı, hazımsızlık, bulantı, parmaklarda uyuşma ve karıncalanma, nefes darlığı ve terleme.Anjin komplikasyonları: kalp krizi, kalp yetmezliği ve aritmidir. Anjin belirtileri koroner arter hastalığını tetikler, tedavi edilmezse bir süre sonra kalp hastalığına dönüşebilir. Kalıtsal olabilir ve erkeklerde daha sık rastlanır.

Göğüs ağrısı genelde fiziksel zorlanma ya da duygusal stres sonucu meydana gelir. Heyecan ve öfke anjini tetikleyicidir. İstirahat, ilaç kullanımı ve nitrogliserin tabletleri iyi gelir. Bu tablet doktor tarafından verilir ve kurallara göre kullanılır. Kişi, anjin saldırılarını önceden tahmin ederse ilacını önceden içebilir. Hastane müdahalesinde ağrı azaltılır ve kalp krizi riski önlenir. Kalp fonksiyonlarına bakılır ve düzenli egzersiz ile kontroller sağlanır
 
Üst Alt