Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Ege Bölgesi
Afyonkarahisar
Afyonkarahisar'ın yöresel yemekleri
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="ceylannur" data-source="post: 26051" data-attributes="member: 1208"><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">AFYONKARAHİSAR YÖRESEL YEMEKLERİ - AFYONKARAHİSAR'IN GELENEKSEL YEMEKLERİ</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Afyonkarahisar, halk kültürünün bütün unsurlarıyla kendine özgü bir çeşitlilik sunar. Zengin yemek kültürü ile anılan birkaç ilimizden bir tanesidir. Bu yüzdendir ki Bolu/ Mengen'den sonra en iyi aşçıların Afyonkarahisar'dan çıktığı söylenmektedir. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Afyonkarahisar'ın zengin mutfağı ağırlıkla hamura ve ete dayalı olmakla birlikte kaymağı ve lokumu gibi kendi üretimine dayanan bir çok çeşitliliği de arz eder. Sadece patlıcandan yapılan 22 çeşit yemeğin tespit edildiği İlimizde, 100'ün üzerinde yemek çeşidi bulunmaktadır.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Bu zenginlik özellikle düğün, doğum ve asker yemeklerinde kendini göstermektedir. 10-12 kişilik meydan sofralarında yenen bu yemekler, geleneksel sofra adabı içerisinde ve Afyonkarahisar'a özgü bir sıraya dayalıdır. Bu nedenle belli bir sırayı takip etmesinden dolayı "Sıra Yemeği"adını almaktadır. Sıra yemeğine çorba yemeği ile başlanır, daha sonra et yemeği (bütüm et, afyon kebabı, pilav üstü kavurma vb.) arkasından mevsime göre sebze yemekleri gelir. Börek bu yemeklerin vazgeçilmez yiyeceğidir. Böreğin yanında vişne hoşafı ikram edilir, arkasından tatlı (kaymaklı ekmek kadayıfı, baklava irmik helvası, hurma tatlısı vb.) yendikten sonra üzerine bamya yemeği gelir. Sıra yemeği, meyve yada sütlü tatlının yenilmesi ve yemek duası ile sona erer. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">Afyonkarahisar yemek kültüründe, yemekleri şöyle gruplandırabiliriz; </span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong>A) Buğdaydan Yapılan Yiyecekler:</strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">1) Bulgur yemekleri</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">2) Düğün yemekleri (Çullama köfte, sulu köfte, iliba'da dolması, sırt dolması) </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">3) Göce yemekleri (Göce köftesi, göce tarhanası, keşkek) </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">4) Hamur işleri ( Arabaşı, ağzıaçık, bükme, börek, bazlama, börek kenarı, haşhaşlı börek, ikiz börek, katmer, ocak bükmesi, şepit, cızdırma, cücü, çörek, nohut çöreği, dolama, ev hamuraşı ev makarnası, nuska hamuraşı, sakala çarpan, velense hamuraşı, miyane çorbası övme, peksimet, ak pide, haşhaşlı pide, katıklı pide, yalım pidesi, halka pişi, lokma pişi, düz pişi). </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong>B) Et Yemekleri:</strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">1)Parça et, yoğurtlu et </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">2)İşkembe yemekleri (çorba, kıyma, kızartma, söğüş, tas eti. ) </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">3)Özbek pilavı</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">4)Paçık </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">5)Çullama köfte </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong>C) Sebze Yemekleri: </strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">1) Afyon salatası </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">2)Patlıcan yemekleri (Patlıcan böreği, bütün (parça) et patlıcan, yanı yarma,nohutlu patlıcan, kavurmalı patlıcan kebabı, patlıcan küllemesi, patlıcan dolması, yoğurtlu sarımsaklı patlıcan kızartması, imam bayıldı, patlıcan köftesi, patlıcan çöp kebabı, patlıcan ezmesi, patlıcan pilakisi, etli patlıcan sarması, etli patlıcan yahnisi, patlıcan doğraması, patlıcanlı pilav, patlıcan oturtma, hünkar beğendi, patlıcan gömmesi, patlıcan turşusu, patlıcan sırt dolması.) </span></p><p><span style="font-size: 12px">3) İlibada dolması </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">4) Sırt dolması </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">5) Şakşuka </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">6) Zürbiye</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">7)Sakala çarpan çorbası </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Afyon yöresi başta olmak üzere Anadoluâââ¬ââ¢nun pek çok yöresinde dul avrat çorbası, kesme çorbası, bacaklı çorba gibi adlarla sıklıkla yapılan bir çorba <strong>sakala çarpan</strong> lezzetine doyum olmaz bir çorbadır kendisi. Bol vitaminli, iştah artıran, soğuk algınlığına karşı savaşan kalkan olan bir çorba. Bir rivayete göre de hikayesi şöyle: Yalnız yaşayan bir dedeye komşusu bir tas sıcak çorba götürmüş. Çorbayı kaşıkla değil de tastan içen dedenin sakalına takılan erişteler yüzünden çorbanın adı sakala çarpan çorbası olarak günümüze kadar gelmiş.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">8)Bükme </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Afyonkarahisarâââ¬ââ¢ın Bazı Yöresel- Geleneksel Yemeklerinin Tarifleri</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">Sakala Çarpan Çorbası</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Malzemeler:</span></p><p><span style="font-size: 12px">1/2 su bardağı yeşil mercimek</span></p><p><span style="font-size: 12px">6 su bardağı su (tavuk suyu veya et suyu tercih edilir)</span></p><p><span style="font-size: 12px">2 adet küçük kuru soğan</span></p><p><span style="font-size: 12px">4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin</span></p><p><span style="font-size: 12px">3 yemek kaşığı un</span></p><p><span style="font-size: 12px">2 tatlı kaşığı tuz</span></p><p><span style="font-size: 12px">1/2 su bardağı tel şehriye</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 yemek kaşığı kuru nane</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hazırlanışı: Mercimek yıkanır ve bir su bardağı su ile akşamdan ıslatılır, kalan su eklenip 25-30 dakika pişirilir. Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranıp yağla birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kavrulur, un katılarak bir iki defa çevrilir ve mercimeğe eklenir. Tuz ilave edilir. Kaynayınca şehriye ilave edilir. 15-20 dakika daha pişirilir, iki yemek kaşığı yağ eritilir, nane de eklenip karıştırıldıktan sonra, çorbanın üzerine gezdirilir.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">Özbek Pilavı</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Malzemeler:</span></p><p><span style="font-size: 12px">3 su bardağı pirinç</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 kg. kuşbaşı et</span></p><p><span style="font-size: 12px">6 su bardağı un</span></p><p><span style="font-size: 12px">2 adet kuru soğan</span></p><p><span style="font-size: 12px">4 adet havuç</span></p><p><span style="font-size: 12px">Ayçiçek yağı</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hazırlanışı: Pirinç ve soğan yağda kavrulur. Kaynamakta olan 6 bardak suyu kavrulmuş olan pirince dökülür ve tuz katılır. Suyu çekene kadar pişirilir. Suyu çekmiş olan pilavın altı kapatılarak üzerine peçete kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Ayrı yerde havuç kavrulur ve pişmiş olan etle birlikte karıştırılarak pilavın üzerine dökülür. Servis yapılır.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">Ağzı Açık</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Malzemeler:</span></p><p><span style="font-size: 12px">Hamuru için;</span></p><p><span style="font-size: 12px">2kg.Un</span></p><p><span style="font-size: 12px">125 gr. İç yağı</span></p><p><span style="font-size: 12px">1/2 kg. ayçiçek yağı</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 fincan sirke</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 yemek kaşığı yoğurt</span></p><p><span style="font-size: 12px">Tuz ve su</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">İç için;</span></p><p><span style="font-size: 12px">500 gr. Kıyma veya peynir</span></p><p><span style="font-size: 12px">8 adet yumurta</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 adet maydanoz</span></p><p><span style="font-size: 12px">tuz, karabiber</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hazırlanışı: Un , tuz sirke yoğurt ve su karışımı kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Yoğrulan hamur iki eşit parçaya bölünür. Beze haline getirilir. Bezeler oklava yardımıyla açılır. Açılan hamurun üzerine eritilmiş iç yağı ve ay çiçek yağı karışımı sürülür. Katlanarak bir tepsiye konulur. Diğer bezeye de aynı işlemler uygulanır.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Katlanan bezeler küçük kare parçalar halinde kesilir. Kesilen küçük parçalar oklava ile yuvarlak olarak asılır.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Diğer tarafta iç malzemeleri karıştırılır. İç malzemesi açılan hamurun ortasına konulur. Kıymanın ortası görünecek şekilde kenarlar büzdürülerek kapatılır. Yağlanmış tepsiye sıralanır. Tepsi dolduktan sonra karışık yağla üzerleri yağlanır, önceden ısıtılmış fırına tepsiler verilir. Alt ve üst kızarıncaya kadar pişirilir. Biraz soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra servis yapılır.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">Fırma Baklavası</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Malzemeler:</span></p><p><span style="font-size: 12px">4 su bardağı un</span></p><p><span style="font-size: 12px">250 gr. Margarin</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 çay bardağı sıvı yağ</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 yumurta</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 çay kaşığı kabartma tozu</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 fincan süt</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 çay bardağı ceviz</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Şurubu için;</span></p><p><span style="font-size: 12px">4 su bardağı şeker</span></p><p><span style="font-size: 12px">3.5 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hazırlanışı: Tavada çiçek yağı kızdırılır. Ateşten indirilip. Biraz soğuyunca 1/4 margarin, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir. Bu işlem bittikten sonra elde köfte şeklinde verilerek tepsiye dizilir.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir. Bu arada şerbeti hazırlanır. Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üzerine ılık olarak şerbet dökülür. 1 saat beklenir, servis yapılır.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">Afyon Öğmesi</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Malzemeler:</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 adet ekmek hamuru ( Afyon ekmeği için hazırlanmış )</span></p><p><span style="font-size: 12px">3 su bardağı un</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 çay bardağı haşhaş</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 çay kaşığı karbonat</span></p><p><span style="font-size: 12px">Yarım paket margarin-sıvı yağ karışımı</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hazırlanışı:</span></p><p><span style="font-size: 12px">Afyon ekmeği tarifinde anlatıldığı gibi hazırlana hamur, karbonatla karıştırılmış un ilavesiyle tekrar yoğrulur. Yaklaşık bir parmak kalınlığında olacak şekilde yassıltırlır. Üzerine yağla karıştırılmış haşhaş sürülür. Hamur enine ve boyuna 5-6 parçaya bölünüp, parçalar üst üste dizilir ve elle ovuşturularak toparlanır. Avuç içleriyle bastırılarak yassıltılıp üzerine yağ-haşhaş karışımından sürülür. Hafifçe unlanmış bir tepsiye alınıp, çatal ya da bıçak ucu ile hamurun üzerine bastırılır. 220-240 derecedeki fırında 40 dk. pişirilir.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Not: Övme kahvaltılık ya da ikram amacıyla hazırlanan bir hamur işidir. Haşhaşlı yapıldığı gibi, haşhaş eklemeden de yapılabilir.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">- Afyonkarahisarda halk aylık olarak ekmek ihtiyaçları için Afyon Ekmeğini (Ev Ekmeği) Mahalle fırınlarında pişirirler ve aynı fırında ekmek hamurundan artan hamurlarıyla Haşhaşlı Pide, Övme ve Ak Pide gibi değişik ve lezzetli yiyecekler yaparlar. </span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">Bükme tarifi</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Malzemeler:</span></p><p><span style="font-size: 12px">6 su bardağı un</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 çay bardağı sıvı yağ</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 yemek kaşığı don yağı (Büyükbaş hayvanların iç yağı )</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 su bardağı yeşil mercimek</span></p><p><span style="font-size: 12px">100 gr. haşhaş</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 orta boy soğan</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 çay kaşığı tuz</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 tatlı kaşığı karabiber</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hazırlanışı: Un ve tuz, su ile karıştırılarak, kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hamur iki parçaya bölünür. İlk parça açılıp iç yağla yağlandıktan sonra üzerine, sıvıyağla karıştırılmış haşhaş sürülür ve bohça haline getirilerek bir kenara alnır. Diğer parça da aynı şekilde açılıp yağlandıktan sonra katlanan ilk parça alınıp bu hamurun ortasına konur. Tekrar bohça şeklinde katlanır. Diğer tarafta, haşlanmış mercimeğin içerisine ince doğranmış ve yağda kavrulmuş soğan katılıp tuz ve karabiber ilavesi ile iyice karıştırılır. Dinlenen hamur küçük parçalar halinde kesilir. Her parça, oklava ile dikdörtgen şeklinde açılır. Ortasına, hazırlanan mercimek karışımı konularak karşılıklı iki kenarı uç uca gelecek şekilde kapatılır. Bu işlem tamamlandıktan sonra hamurları üzeri yağlanıp 200 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Not: Mercimeğin yerine iç malzemesi olarak patates de kullanılabilir.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Bükme, adını, katlama şeklinden alır. Vişne hoşafıyla, yaz aylarında kavun ve karpuzla yenilebilir.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px"><strong><span style="color: Red">Palize tarifi</span></strong></span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Malzemeler:</span></p><p><span style="font-size: 12px">5 su bardağı su</span></p><p><span style="font-size: 12px">Yarım su bardağı buğday nisaştası</span></p><p><span style="font-size: 12px">1 su bardağı ceviz veya badem</span></p><p><span style="font-size: 12px">1,5 su bardağı şeker</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Hazırlanışı:</span></p><p><span style="font-size: 12px">Su, şeker ve nişasta bir tencerede sürekli karıştırılarak nişasta kokusu gelene kadar pişirilir. Koyulaşınca kâselere boşaltılır. Üzerine badem veya ceviz ile süslenerek soğumaya bırakılır. Palize şekersiz de hazırlanabilir. Şekersiz hazırlandığında bir tepsiye dökülüp, soğuyunca baklava dilimi veya kare şeklinde kesilir. Üzerine pekmez dökülerek servis edilebilir. Süzlemek için tarçın kullanılabilir.</span></p><p><span style="font-size: 12px"></span></p><p><span style="font-size: 12px">Not: Palize sıcak olarak tüketilmesi halinde, soğuk kış günlerinde Afyonkarahisar'da vaz geçilmez bir içecektir.</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ceylannur, post: 26051, member: 1208"] [SIZE=3][B][COLOR=Red]AFYONKARAHİSAR YÖRESEL YEMEKLERİ - AFYONKARAHİSAR'IN GELENEKSEL YEMEKLERİ[/COLOR][/B] Afyonkarahisar, halk kültürünün bütün unsurlarıyla kendine özgü bir çeşitlilik sunar. Zengin yemek kültürü ile anılan birkaç ilimizden bir tanesidir. Bu yüzdendir ki Bolu/ Mengen'den sonra en iyi aşçıların Afyonkarahisar'dan çıktığı söylenmektedir. Afyonkarahisar'ın zengin mutfağı ağırlıkla hamura ve ete dayalı olmakla birlikte kaymağı ve lokumu gibi kendi üretimine dayanan bir çok çeşitliliği de arz eder. Sadece patlıcandan yapılan 22 çeşit yemeğin tespit edildiği İlimizde, 100'ün üzerinde yemek çeşidi bulunmaktadır. Bu zenginlik özellikle düğün, doğum ve asker yemeklerinde kendini göstermektedir. 10-12 kişilik meydan sofralarında yenen bu yemekler, geleneksel sofra adabı içerisinde ve Afyonkarahisar'a özgü bir sıraya dayalıdır. Bu nedenle belli bir sırayı takip etmesinden dolayı "Sıra Yemeği"adını almaktadır. Sıra yemeğine çorba yemeği ile başlanır, daha sonra et yemeği (bütüm et, afyon kebabı, pilav üstü kavurma vb.) arkasından mevsime göre sebze yemekleri gelir. Börek bu yemeklerin vazgeçilmez yiyeceğidir. Böreğin yanında vişne hoşafı ikram edilir, arkasından tatlı (kaymaklı ekmek kadayıfı, baklava irmik helvası, hurma tatlısı vb.) yendikten sonra üzerine bamya yemeği gelir. Sıra yemeği, meyve yada sütlü tatlının yenilmesi ve yemek duası ile sona erer. [B][COLOR=Red]Afyonkarahisar yemek kültüründe, yemekleri şöyle gruplandırabiliriz; [/COLOR][/B] [B]A) Buğdaydan Yapılan Yiyecekler:[/B] 1) Bulgur yemekleri 2) Düğün yemekleri (Çullama köfte, sulu köfte, iliba'da dolması, sırt dolması) 3) Göce yemekleri (Göce köftesi, göce tarhanası, keşkek) 4) Hamur işleri ( Arabaşı, ağzıaçık, bükme, börek, bazlama, börek kenarı, haşhaşlı börek, ikiz börek, katmer, ocak bükmesi, şepit, cızdırma, cücü, çörek, nohut çöreği, dolama, ev hamuraşı ev makarnası, nuska hamuraşı, sakala çarpan, velense hamuraşı, miyane çorbası övme, peksimet, ak pide, haşhaşlı pide, katıklı pide, yalım pidesi, halka pişi, lokma pişi, düz pişi). [B]B) Et Yemekleri:[/B] 1)Parça et, yoğurtlu et 2)İşkembe yemekleri (çorba, kıyma, kızartma, söğüş, tas eti. ) 3)Özbek pilavı 4)Paçık 5)Çullama köfte [B]C) Sebze Yemekleri: [/B] 1) Afyon salatası 2)Patlıcan yemekleri (Patlıcan böreği, bütün (parça) et patlıcan, yanı yarma,nohutlu patlıcan, kavurmalı patlıcan kebabı, patlıcan küllemesi, patlıcan dolması, yoğurtlu sarımsaklı patlıcan kızartması, imam bayıldı, patlıcan köftesi, patlıcan çöp kebabı, patlıcan ezmesi, patlıcan pilakisi, etli patlıcan sarması, etli patlıcan yahnisi, patlıcan doğraması, patlıcanlı pilav, patlıcan oturtma, hünkar beğendi, patlıcan gömmesi, patlıcan turşusu, patlıcan sırt dolması.) 3) İlibada dolması 4) Sırt dolması 5) Şakşuka 6) Zürbiye 7)Sakala çarpan çorbası Afyon yöresi başta olmak üzere Anadoluâââ¬ââ¢nun pek çok yöresinde dul avrat çorbası, kesme çorbası, bacaklı çorba gibi adlarla sıklıkla yapılan bir çorba [B]sakala çarpan[/B] lezzetine doyum olmaz bir çorbadır kendisi. Bol vitaminli, iştah artıran, soğuk algınlığına karşı savaşan kalkan olan bir çorba. Bir rivayete göre de hikayesi şöyle: Yalnız yaşayan bir dedeye komşusu bir tas sıcak çorba götürmüş. Çorbayı kaşıkla değil de tastan içen dedenin sakalına takılan erişteler yüzünden çorbanın adı sakala çarpan çorbası olarak günümüze kadar gelmiş. 8)Bükme Afyonkarahisarâââ¬ââ¢ın Bazı Yöresel- Geleneksel Yemeklerinin Tarifleri [B][COLOR=Red]Sakala Çarpan Çorbası[/COLOR][/B] Malzemeler: 1/2 su bardağı yeşil mercimek 6 su bardağı su (tavuk suyu veya et suyu tercih edilir) 2 adet küçük kuru soğan 4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin 3 yemek kaşığı un 2 tatlı kaşığı tuz 1/2 su bardağı tel şehriye 1 yemek kaşığı kuru nane Hazırlanışı: Mercimek yıkanır ve bir su bardağı su ile akşamdan ıslatılır, kalan su eklenip 25-30 dakika pişirilir. Soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranıp yağla birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kavrulur, un katılarak bir iki defa çevrilir ve mercimeğe eklenir. Tuz ilave edilir. Kaynayınca şehriye ilave edilir. 15-20 dakika daha pişirilir, iki yemek kaşığı yağ eritilir, nane de eklenip karıştırıldıktan sonra, çorbanın üzerine gezdirilir. [B][COLOR=Red]Özbek Pilavı[/COLOR][/B] Malzemeler: 3 su bardağı pirinç 1 kg. kuşbaşı et 6 su bardağı un 2 adet kuru soğan 4 adet havuç Ayçiçek yağı Hazırlanışı: Pirinç ve soğan yağda kavrulur. Kaynamakta olan 6 bardak suyu kavrulmuş olan pirince dökülür ve tuz katılır. Suyu çekene kadar pişirilir. Suyu çekmiş olan pilavın altı kapatılarak üzerine peçete kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Ayrı yerde havuç kavrulur ve pişmiş olan etle birlikte karıştırılarak pilavın üzerine dökülür. Servis yapılır. [B][COLOR=Red]Ağzı Açık[/COLOR][/B] Malzemeler: Hamuru için; 2kg.Un 125 gr. İç yağı 1/2 kg. ayçiçek yağı 1 fincan sirke 1 yemek kaşığı yoğurt Tuz ve su İç için; 500 gr. Kıyma veya peynir 8 adet yumurta 1 adet maydanoz tuz, karabiber Hazırlanışı: Un , tuz sirke yoğurt ve su karışımı kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Yoğrulan hamur iki eşit parçaya bölünür. Beze haline getirilir. Bezeler oklava yardımıyla açılır. Açılan hamurun üzerine eritilmiş iç yağı ve ay çiçek yağı karışımı sürülür. Katlanarak bir tepsiye konulur. Diğer bezeye de aynı işlemler uygulanır. Katlanan bezeler küçük kare parçalar halinde kesilir. Kesilen küçük parçalar oklava ile yuvarlak olarak asılır. Diğer tarafta iç malzemeleri karıştırılır. İç malzemesi açılan hamurun ortasına konulur. Kıymanın ortası görünecek şekilde kenarlar büzdürülerek kapatılır. Yağlanmış tepsiye sıralanır. Tepsi dolduktan sonra karışık yağla üzerleri yağlanır, önceden ısıtılmış fırına tepsiler verilir. Alt ve üst kızarıncaya kadar pişirilir. Biraz soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra servis yapılır. [B][COLOR=Red]Fırma Baklavası[/COLOR][/B] Malzemeler: 4 su bardağı un 250 gr. Margarin 1 çay bardağı sıvı yağ 1 yumurta 1 çay kaşığı kabartma tozu 1 fincan süt 1 çay bardağı ceviz Şurubu için; 4 su bardağı şeker 3.5 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır Hazırlanışı: Tavada çiçek yağı kızdırılır. Ateşten indirilip. Biraz soğuyunca 1/4 margarin, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir. Bu işlem bittikten sonra elde köfte şeklinde verilerek tepsiye dizilir. 200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir. Bu arada şerbeti hazırlanır. Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üzerine ılık olarak şerbet dökülür. 1 saat beklenir, servis yapılır. [B][COLOR=Red]Afyon Öğmesi[/COLOR][/B] Malzemeler: 1 adet ekmek hamuru ( Afyon ekmeği için hazırlanmış ) 3 su bardağı un 1 çay bardağı haşhaş 1 çay kaşığı karbonat Yarım paket margarin-sıvı yağ karışımı Hazırlanışı: Afyon ekmeği tarifinde anlatıldığı gibi hazırlana hamur, karbonatla karıştırılmış un ilavesiyle tekrar yoğrulur. Yaklaşık bir parmak kalınlığında olacak şekilde yassıltırlır. Üzerine yağla karıştırılmış haşhaş sürülür. Hamur enine ve boyuna 5-6 parçaya bölünüp, parçalar üst üste dizilir ve elle ovuşturularak toparlanır. Avuç içleriyle bastırılarak yassıltılıp üzerine yağ-haşhaş karışımından sürülür. Hafifçe unlanmış bir tepsiye alınıp, çatal ya da bıçak ucu ile hamurun üzerine bastırılır. 220-240 derecedeki fırında 40 dk. pişirilir. Not: Övme kahvaltılık ya da ikram amacıyla hazırlanan bir hamur işidir. Haşhaşlı yapıldığı gibi, haşhaş eklemeden de yapılabilir. - Afyonkarahisarda halk aylık olarak ekmek ihtiyaçları için Afyon Ekmeğini (Ev Ekmeği) Mahalle fırınlarında pişirirler ve aynı fırında ekmek hamurundan artan hamurlarıyla Haşhaşlı Pide, Övme ve Ak Pide gibi değişik ve lezzetli yiyecekler yaparlar. [B][COLOR=Red]Bükme tarifi[/COLOR][/B] Malzemeler: 6 su bardağı un 1 çay bardağı sıvı yağ 1 yemek kaşığı don yağı (Büyükbaş hayvanların iç yağı ) 1 su bardağı yeşil mercimek 100 gr. haşhaş 1 orta boy soğan 1 çay kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Hazırlanışı: Un ve tuz, su ile karıştırılarak, kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hamur iki parçaya bölünür. İlk parça açılıp iç yağla yağlandıktan sonra üzerine, sıvıyağla karıştırılmış haşhaş sürülür ve bohça haline getirilerek bir kenara alnır. Diğer parça da aynı şekilde açılıp yağlandıktan sonra katlanan ilk parça alınıp bu hamurun ortasına konur. Tekrar bohça şeklinde katlanır. Diğer tarafta, haşlanmış mercimeğin içerisine ince doğranmış ve yağda kavrulmuş soğan katılıp tuz ve karabiber ilavesi ile iyice karıştırılır. Dinlenen hamur küçük parçalar halinde kesilir. Her parça, oklava ile dikdörtgen şeklinde açılır. Ortasına, hazırlanan mercimek karışımı konularak karşılıklı iki kenarı uç uca gelecek şekilde kapatılır. Bu işlem tamamlandıktan sonra hamurları üzeri yağlanıp 200 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Not: Mercimeğin yerine iç malzemesi olarak patates de kullanılabilir. Bükme, adını, katlama şeklinden alır. Vişne hoşafıyla, yaz aylarında kavun ve karpuzla yenilebilir. [B][COLOR=Red]Palize tarifi[/COLOR][/B] Malzemeler: 5 su bardağı su Yarım su bardağı buğday nisaştası 1 su bardağı ceviz veya badem 1,5 su bardağı şeker Hazırlanışı: Su, şeker ve nişasta bir tencerede sürekli karıştırılarak nişasta kokusu gelene kadar pişirilir. Koyulaşınca kâselere boşaltılır. Üzerine badem veya ceviz ile süslenerek soğumaya bırakılır. Palize şekersiz de hazırlanabilir. Şekersiz hazırlandığında bir tepsiye dökülüp, soğuyunca baklava dilimi veya kare şeklinde kesilir. Üzerine pekmez dökülerek servis edilebilir. Süzlemek için tarçın kullanılabilir. Not: Palize sıcak olarak tüketilmesi halinde, soğuk kış günlerinde Afyonkarahisar'da vaz geçilmez bir içecektir.[/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Ege Bölgesi
Afyonkarahisar
Afyonkarahisar'ın yöresel yemekleri
Üst
Alt