Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Ege Bölgesi
Afyonkarahisar
Afyonkarahisar'ın yöresel yemekleri
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="Turab" data-source="post: 102705" data-attributes="member: 2"><p><strong><span style="color: Red">Afyonkarahisar yemekleri</span></strong></p><p></p><p><strong>PATLICAN BÖREĞİ </strong></p><p></p><p>Malzemeler</p><p></p><p> 1,5 kg patlıcan</p><p> Yarım kg yağsız kıyma</p><p> 1 demet maydanoz</p><p> Tuz, karabiber</p><p> 5 yumurta</p><p> 2 adet domates</p><p> 2 su bardağı sıvı yağ</p><p> 5 adet sivri biber</p><p></p><p>Yapılışı: </p><p></p><p>Patlıcanları dış kabuklarını alacalı bir şekilde soyduktan sonra hepsi kuşbaşı şeklinde doğranır. Kızgın yağda kızartılarak süzgece alınır. Kıymanın içine maydanoz, yumurtalar, tuz, karabiber ilave edilir. Süzgeçte yağı süzülmüş patlıcanların yarısı alınarak fırın tepsisine yayılır. Üzerine hazırladığımız harcın yarısı ilave edilir. Artan patlıcanları eklenir, geri kalan harç üzerine ilave edilir. Halka biçiminde doğranmış domatesleri böreğin üzerine yerleştirilir, aralarına sivri biberler konulur ve kızgın fırında 40 dk pişirilirek sıcak servis yapılır. Arzuya göre salata veya ayranla servis yapılır.</p><p></p><p><strong><span style="color: Red">Gülvarak</span></strong></p><p></p><p>Malzemeler:</p><p></p><p> 2 su bardağı süt</p><p> 2 su bardağı soğuk su</p><p> 1 çay bardağı yoğurt</p><p> 1 paket eritilmiş margarin</p><p> 2 su bardağı sıvı yağaldığı kadar un</p><p> 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya muhallebi</p><p></p><p>Muhallebisi İçin Gerekli Malzemeler:</p><p></p><p> 1 litre süt</p><p> 1 çay bardağı buğday nişastası</p><p> 1 fincan toz şeker</p><p></p><p>Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler:</p><p></p><p> 3 kg. toz şeker</p><p> 2 litre su</p><p> Nohut tanesi kadar limon tuzu</p><p></p><p>Yapılışı:</p><p></p><p>Süt, su, yoğurt ve margarin bir kaba konur. Aldığı kadar un katılır. Hamur yoğrulur. Hamur ceviz büyüklüğünde yuvarlak parçalara ayrılır. Bu parçalar ince ve büyük yufkalar şeklinde oklava ile açılır. Yufkalardan iki tanesi alınır, üst üste konur. Üst üste konan yufkalar 10 cmâlik kare parçalara kesilir. Bu parçaların içine dövülmüş ceviz veya muhallebi konur. Muhallebisi şu şekilde yapılır. Süt, nişasta ve şeker karıştırılarak tencerede koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pişen muhallebi bir tepsiye dökülerek soğutulur. Soğuyan muhallebi, küçük parçalara kesilir, bu parçalar kare şeklinde yufkaların ortasına konur. Her iki kare zarf şeklinde köşelerinden birleştirilerek yağlanmış tepsiye konur. Diğer yufkalar da bu şekilde yapılarak tepsiye dizilir. Bunun üzerine kızdırılmış yağ dökülür ve gülvarak fırında pişirilir. Piştikten sonra üzerine şerbet dökülür. Şerbet şu şekilde hazırlanır: Şeker, su ve limon tuzu bir tencerede kaynatılır. Şerbet soğuduktan sonra fırından yeni çıkmış olan gülvarağın üzerine dökülür.</p><p></p><p><strong><span style="color: Red">Furma Baklavası</span></strong></p><p></p><p>Malzemeler:</p><p></p><p> 300 gr. kuyruk yağı</p><p> 300 gr. yağ</p><p> 300 gr. su</p><p> 500 gr. un</p><p> 1 kg. şeker yarım limon</p><p></p><p>Yapılışı:</p><p></p><p>Bir tencerenin için kuyruk yağ, sıvı yağ, su konur, kaynamaya bırakılır. Kaynar kaynamaz içine un birden ilave edilir. Karıştırılıp şeffaflaşıncaya kadar pişirilir. Ateşten alınır, el dayanabilecek sıcaklığa geldiğinde, iri ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp iki avuç arasında iyice özleştirilir. Oval şekil verilip elle biraz yassıltılır. Orta hararetli fırında pembe renkte pişirilir. Hamur sıcak ise soğuk, soğuk ise sıcak şuruba atılır. Şurubunu çekince servise alınır, şerbet için bir ölçü şekere aynı ölçü miktarda su koyup ateş üzerinde kaynayınca limon suyu ilave edilir, ocaktan alınır. Şerbetini döktükten sonra Hindistan cevizi sepelenir ve servis yapılır.</p><p></p><p><strong><span style="color: Red">Uzun Kabak Yemeği</span></strong></p><p></p><p>Malzemeler</p><p></p><p> 500 gr kurutulmuş uzun kabak</p><p> 250 gr kuşbaşı et</p><p> 2 orta boy soğan</p><p> 1/2 çay bardağı sıvı yağ</p><p> Yarım demet maydanoz</p><p> 1 kase haşlanmış nohut (kabukları soyulmuş ve ikiye ayrılmış)</p><p> Tuz</p><p></p><p>Yapılışı:</p><p></p><p>Uzun kabaklar 3 cm büyüklüğünde doğranak haşlanırak suyu süzülür. Soğanlar küp küp doğranır, pembeleşinceye kadar kavrulur, salçası eklenir. Önceden haşlamış olduğumuz kuşbaşı eti ve nohutu ekleriz. Üzerine kabağı ilave ederiz. 1 su bardağı et suyu eklenir. Kaynayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra ince kıyılmış maydanoz ilave edilir. İsteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurtla sevis yapılır.</p><p></p><p><strong><span style="color: Red">CIZDIRMA </span></strong></p><p></p><p>Malzemeler</p><p></p><p> 2 kg. un</p><p> 1 kâse acı maya</p><p> 1,5 litre su</p><p> 1 kâse çekilmiş haşhaş</p><p> Tuz</p><p> 1 çay bardağı haşhaş yağı veya sıvı yağ</p><p></p><p>Yapılışı:</p><p></p><p>Unla acı mayayı sıcak su ile karıştırırız. Bunu yoğurarak ayran gibi yaparız. Yoğurduktan sonra üstünü örter bekleriz. Hamur kabardıktan sonra sacı kızdırırız. Sonra sacı yağlarız. Yaptığımız hamurdan bir tasla alır sacın üstüne dökeriz. Üstüne haşhaşını eker pişiririz.</p><p></p><p><strong><span style="color: Red">AFYON KEBABI </span></strong></p><p></p><p>Malzemeler </p><p></p><p> 1 kg kuşbaşı et</p><p> 3 adet kebaplık pide</p><p> 1 yemek kaşığı tereyağı</p><p> Yarım demet maydanoz</p><p> Tuz, karabiber</p><p> 1 lt su</p><p></p><p>Yapılışı: </p><p></p><p>1 kg kuşbaşı et suyunu çekene kadar kavrulur.Üzerini örtecek kadar sıcak su konup, isteğe bağlı miktarda tuz eklenerek, düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra, etin suyuna 1 kaşık tereyağı ilave edilir.</p><p>Diğer taraftan kebaplık pideler bir tepsiye kare şeklinde doğranır. (Bu yemekte kullanılan pideler ramazan pidesinden farklıdır ve fırınlarda kebaplık pide olarak satılır.) Haşlanan etin suyunu ayrı bir tencereye alırız. Bu etsuyu, doğranmış olan pidelerin ıslatılması ve yeterli yumuşaklığı kazanması için kullanılır. Yeterli yumuşaklığa ulaşan pideler alınarak tepsiye döşenir. Sonra kuşbaşı etler pidenin ortasına yerleştirilir. Üzerine karabiber ekilir ve maydanozla süslenerek servis yapılır.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Turab, post: 102705, member: 2"] [B][COLOR=Red]Afyonkarahisar yemekleri[/COLOR][/B] [B]PATLICAN BÖREĞİ [/B] Malzemeler 1,5 kg patlıcan Yarım kg yağsız kıyma 1 demet maydanoz Tuz, karabiber 5 yumurta 2 adet domates 2 su bardağı sıvı yağ 5 adet sivri biber Yapılışı: Patlıcanları dış kabuklarını alacalı bir şekilde soyduktan sonra hepsi kuşbaşı şeklinde doğranır. Kızgın yağda kızartılarak süzgece alınır. Kıymanın içine maydanoz, yumurtalar, tuz, karabiber ilave edilir. Süzgeçte yağı süzülmüş patlıcanların yarısı alınarak fırın tepsisine yayılır. Üzerine hazırladığımız harcın yarısı ilave edilir. Artan patlıcanları eklenir, geri kalan harç üzerine ilave edilir. Halka biçiminde doğranmış domatesleri böreğin üzerine yerleştirilir, aralarına sivri biberler konulur ve kızgın fırında 40 dk pişirilirek sıcak servis yapılır. Arzuya göre salata veya ayranla servis yapılır. [B][COLOR="Red"]Gülvarak[/COLOR][/B] Malzemeler: 2 su bardağı süt 2 su bardağı soğuk su 1 çay bardağı yoğurt 1 paket eritilmiş margarin 2 su bardağı sıvı yağaldığı kadar un 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya muhallebi Muhallebisi İçin Gerekli Malzemeler: 1 litre süt 1 çay bardağı buğday nişastası 1 fincan toz şeker Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler: 3 kg. toz şeker 2 litre su Nohut tanesi kadar limon tuzu Yapılışı: Süt, su, yoğurt ve margarin bir kaba konur. Aldığı kadar un katılır. Hamur yoğrulur. Hamur ceviz büyüklüğünde yuvarlak parçalara ayrılır. Bu parçalar ince ve büyük yufkalar şeklinde oklava ile açılır. Yufkalardan iki tanesi alınır, üst üste konur. Üst üste konan yufkalar 10 cmâlik kare parçalara kesilir. Bu parçaların içine dövülmüş ceviz veya muhallebi konur. Muhallebisi şu şekilde yapılır. Süt, nişasta ve şeker karıştırılarak tencerede koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pişen muhallebi bir tepsiye dökülerek soğutulur. Soğuyan muhallebi, küçük parçalara kesilir, bu parçalar kare şeklinde yufkaların ortasına konur. Her iki kare zarf şeklinde köşelerinden birleştirilerek yağlanmış tepsiye konur. Diğer yufkalar da bu şekilde yapılarak tepsiye dizilir. Bunun üzerine kızdırılmış yağ dökülür ve gülvarak fırında pişirilir. Piştikten sonra üzerine şerbet dökülür. Şerbet şu şekilde hazırlanır: Şeker, su ve limon tuzu bir tencerede kaynatılır. Şerbet soğuduktan sonra fırından yeni çıkmış olan gülvarağın üzerine dökülür. [B][COLOR="Red"]Furma Baklavası[/COLOR][/B] Malzemeler: 300 gr. kuyruk yağı 300 gr. yağ 300 gr. su 500 gr. un 1 kg. şeker yarım limon Yapılışı: Bir tencerenin için kuyruk yağ, sıvı yağ, su konur, kaynamaya bırakılır. Kaynar kaynamaz içine un birden ilave edilir. Karıştırılıp şeffaflaşıncaya kadar pişirilir. Ateşten alınır, el dayanabilecek sıcaklığa geldiğinde, iri ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp iki avuç arasında iyice özleştirilir. Oval şekil verilip elle biraz yassıltılır. Orta hararetli fırında pembe renkte pişirilir. Hamur sıcak ise soğuk, soğuk ise sıcak şuruba atılır. Şurubunu çekince servise alınır, şerbet için bir ölçü şekere aynı ölçü miktarda su koyup ateş üzerinde kaynayınca limon suyu ilave edilir, ocaktan alınır. Şerbetini döktükten sonra Hindistan cevizi sepelenir ve servis yapılır. [B][COLOR="Red"]Uzun Kabak Yemeği[/COLOR][/B] Malzemeler 500 gr kurutulmuş uzun kabak 250 gr kuşbaşı et 2 orta boy soğan 1/2 çay bardağı sıvı yağ Yarım demet maydanoz 1 kase haşlanmış nohut (kabukları soyulmuş ve ikiye ayrılmış) Tuz Yapılışı: Uzun kabaklar 3 cm büyüklüğünde doğranak haşlanırak suyu süzülür. Soğanlar küp küp doğranır, pembeleşinceye kadar kavrulur, salçası eklenir. Önceden haşlamış olduğumuz kuşbaşı eti ve nohutu ekleriz. Üzerine kabağı ilave ederiz. 1 su bardağı et suyu eklenir. Kaynayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra ince kıyılmış maydanoz ilave edilir. İsteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurtla sevis yapılır. [B][COLOR="Red"]CIZDIRMA [/COLOR][/B] Malzemeler 2 kg. un 1 kâse acı maya 1,5 litre su 1 kâse çekilmiş haşhaş Tuz 1 çay bardağı haşhaş yağı veya sıvı yağ Yapılışı: Unla acı mayayı sıcak su ile karıştırırız. Bunu yoğurarak ayran gibi yaparız. Yoğurduktan sonra üstünü örter bekleriz. Hamur kabardıktan sonra sacı kızdırırız. Sonra sacı yağlarız. Yaptığımız hamurdan bir tasla alır sacın üstüne dökeriz. Üstüne haşhaşını eker pişiririz. [B][COLOR="Red"]AFYON KEBABI [/COLOR][/B] Malzemeler 1 kg kuşbaşı et 3 adet kebaplık pide 1 yemek kaşığı tereyağı Yarım demet maydanoz Tuz, karabiber 1 lt su Yapılışı: 1 kg kuşbaşı et suyunu çekene kadar kavrulur.Üzerini örtecek kadar sıcak su konup, isteğe bağlı miktarda tuz eklenerek, düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra, etin suyuna 1 kaşık tereyağı ilave edilir. Diğer taraftan kebaplık pideler bir tepsiye kare şeklinde doğranır. (Bu yemekte kullanılan pideler ramazan pidesinden farklıdır ve fırınlarda kebaplık pide olarak satılır.) Haşlanan etin suyunu ayrı bir tencereye alırız. Bu etsuyu, doğranmış olan pidelerin ıslatılması ve yeterli yumuşaklığı kazanması için kullanılır. Yeterli yumuşaklığa ulaşan pideler alınarak tepsiye döşenir. Sonra kuşbaşı etler pidenin ortasına yerleştirilir. Üzerine karabiber ekilir ve maydanozla süslenerek servis yapılır. [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Ege Bölgesi
Afyonkarahisar
Afyonkarahisar'ın yöresel yemekleri
Üst
Alt