Sabah namazının vakti ne zaman başlar ne zaman biter?

Muvatta

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
28 Şubat 2011
Mesajlar
318
Tepkime puanı
13
Sabah namazının vakti ne zaman başlar ne zaman biter?

Sabah namazının vakti
imsak ve güneş arasındaki vakittir. Yani sabah namazının vakti imsakla birlikte girmiş olur ve güneşin doğması ile birlikte sona ermiş olur.

İmsak vakti demek; Türkçede şafağın sökmesi veya tan yerinin ağarması demektir. Günümüzde imsak vaktinin tesbiti bilimsel gözlemlerle tam olarak yapılabilmektedir. İmsak vaktinin tam olarak saati bulunduğunuz konuma göre değişir, bunu takvimlerden, internetten veya diğer medya kanallarından öğrenebilirsiniz.

Sabah namazının vakti imsak ile girer demiştik, hanefi mezhebinde olanlara göre sabah namazını güneşin doğmasına yakın kılmak daha faziletlidir. Genel olarak camilerimizde de güneşin doğmasına 20dk veya 30dk kala sabah namazı kılınmaya başlamaktadır.

Şafiilere göre ise sabah namazını imsak vaktine yakın yani imsaktan hemen sonra daha hava karanlık iken kılmak faziletlidir.

Sabah namazı için camilerimizde ezan namaz vaktinden önce okunur ki insanlar namazın kılınacağı vakitte camide bulunsunlar.

Fıkhi olarak imsak vakti girdikten sonra hemen namaz kılınabilir; ezanı veya güneşe yakın vakti beklemek şart değildir.

Özet olarak en başta belirttiğimiz gibi; İmsak vakti girdikten sonra, güneş doğana kadar istediğimiz zaman sabah namazını kılabilirz.

Tabii sabah namazında oldukça ihtiyatlı davranmak gerekir, namazı güneşin doğmasına yakın kılacağım diye vaktini geçirmemek lazım, çok fazla güneşin doğmasına yakın vakte namazı bırakmayalım inş...

Ancak yine de bazı durumlarda vakti şaşırmış olabiliriz, bu durumda namaz kılarken ve namaz bitmeden önce güneş doğarsa, Hanefilere göre namaz bozulur. Bu namazı kerahet vakti çıktıktan sonra (Kerahet vakti; güneş doğduktan sonraki 45dk lık zaman dilimidir ki, bu zaman diliminde namaz kılınmaz.) yeniden kılmak gerekir. Bu fıkhi bilgiyi unutmamak lazım ki bilmeden sabah namazını heba etmeyelim.
sabah-namazinin-vakti.jpg

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Sabah namazının iki rekat sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır." (Müslim, Müsâfirîn 96)

Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Çünkü Cebrail’in Hz. Peygambere (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrail a.s sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve "Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir." (Tirmizî, Salât, 1; Nesâî, Mevâkit, 5,9; Muvatta, Vükût, 3) demiştir.

Zamanında sabah namazını kılamayan bir Müslüman, güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra öğlen namazı girmeden (kerahet vaktinden önce) kılarsa, hem sünnetini hem de farzını beraber kaza eder.

Namazları bilerek kazaya bırakmak büyük günahtır. Bu durumda hem tövbe etmek hem de ilk fırsatta kaza etmek gerekir.

Sabah Namazı’nın Farzı ile İlgili Âyet-i Kerime:

Âyet-i kerîmelerde buyrulur: "Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar (belli vakitlerde) namaz kıl; bir de sabah namazını. Çünkü sabah namazı şahitlidir." (İsrâ Sûresi 78)
 
Üst Alt