Oruç tutmak kalbi gençleştiriyor

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Oruç tutmak kalbi gençleştiriyor

78867.jpg


Ramazanda oruç tutmak insanı sadece zihinsel olarak değil sağlık açısından da zinde tutuyor.


Ramazanda oruç tutmak insanı sadece zihinsel olarak değil sağlık açısından da zinde tutuyor. Araştırmalara göre oruç tutmak kalp krizi ve diyabet riskini önemli ölçüde azaltıyor.

Her yıl dünyada 17 milyon kişi kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Yapılan istatistiklere göre Türkiyedeki ölümlerin yüzde 40,6sının kalp hastalıklarına bağlı olduğu bilinmektedir. Birçok araştırma kardiyovasküler hastalıklarla beslenme alışkanlığı arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu ortaya konmuştur. Amerikan bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmada 30 kişiye düzenli olarak oruç tutmaları istenmiş, bu düzenli periyodunda kan şekeri ve trigliserid düzeylerinde düşüş gözlenmiştir. Oruç tutan bireylerde kalp damar sisteminde pıhtılaşma olaylarının azaldığı belirtilmiştir. Oruç tutanlarda iyi huylu diye bilinen yararlı kolesterol artmakta (HDL), kötü huylu kolesterol (LDL) ile trigliserid düzeyleri de dengede kalmaktadır. Koroner kalp hastalığı riski için bir risk faktörü olan homosistein in ramazan döneminde düşük düzeylere gerilemektedir. Bu bulgularla bireylerde orucun koroner kalp hastalığından koruduğu, koroner kalp hastalığının ilerlemesini önlediği ve azalttığı rahatlıkla söylenebilir.Uzun süreli açlığın temel olarak olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Fakat bunun en temel nedenleri; beslenmenin kısıtlı bir zaman diliminde tüm günün ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla fazla miktarda ve ağır yiyeceklerin yenmesi ve ilaç kullanımının aksatılmasıdır.

İftarda tuz ve su yüklemek riskli

Koroner kalp hastaları beslenme planlarına ramazanda da bağlı kalırlarsa oruç tutmaları herhangi bir risk yaratmayacaktır. İftarda aşırı miktarda yağlı, kalorili yemek tüketimi, gündüz içilmeyen sigaraların iftar sonrasında ardı ardına içilmesi özellikle kalp hastaları için önemli risk faktörleridir. İftarda vücuda aşırı tuz ve su yüklenmesi, hızlı ve bol yemek sonrası sindirim sisteminde artan kan dolaşımı kalbe ilave yük getirir ve zorlar. Kalp diyeti zorlayıcı, yıpratıcı bir diyet değildir. Kalp ve damar sağlığı açısından olumsuz etkileri olan yağlı ve şekerli besin maddelerinden yalnız ramazanda değil tüm yaşantı boyunca uzak durmak şarttır.


Selahattin Dönmez

Star
 
Üst Alt