Oruç Ahlakı Güzelleştirir

süreyya58

Süper Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
30 Temmuz 2011
Mesajlar
1,199
Tepkime puanı
16
oruc_cami.jpg

Oruç büyük bir ahlak mektebidir. Mümin bu mektepte bir çok yönden eğitilir. Oruç nefse karşı bir savaştır, nefsâni arzulara ve şeytanin vesveselerine karşı büyük bir mukavemettir. Oruç sebebiyle insan mahrum olduğu şeylere ve karşılaşacağı sıkıntılara, korkulara karşı sabretme alışkanlığı kazanır.

Mealen: Her kim kavlı zuru yâni yalan sözü, gıybet, nemime, diğer ahlaki zemimeler, nifak, haset, kibir ve nefreti fisk-ı fucuru bırakmaz ve onunla ameli terk etmezse, Allahın o kimsenin yemesini ve içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur. Allah-u Teâlâ böyle orucu istememektedir. Hatta bu yalnız oruca âit değil bütün ibadetlerde aranılan en büyük bir meziyettir. Çünkü hakiki oruç yalnız yememek ve içmemekle değil belki hakiki oruç pis, adi, çirkin, boş sözlerden ve refes denilen cinsi muamelelere hoş olmayan sözleri terk etmektir.

Eğer sana birisi cahilcesine edep harici hareketlerde bulunursa ona verilecek cevap; ben oruçluyum, ben oruçluyum demek olmalıdır. Eğer ayakta ise oturmalıdır ki gazabı sönsün. Zîra bir çok oruç tutanlar vardır ki oruçlarından yanlarına yalnız aç ve susuz kalmaları kar kalmıştır. Başka bir fayda elde edememişlerdir. Orucun o nihâyetsiz sevabından ellerine bir şey geçmemiştir.
Güzel ahlak hakkında hadisi şerifler şöyledir; Amellerin tartılacağı o günde mizanda ahlak-ı haseneden (güzel ahlaktan daha ağır bir şey yoktur.

Bir adam Resûlullaha (s.a.v) geldi; Ey Allahın Resulü! Din nedir? diye sordu. Peygamber (s.a.v): Güzel ahlaktır buyurdu. Sonra arkasından yaklaşarak; Din nedir? dedi. Peygamber (s.a.v); Güzel ahlaktır. dedi. Sonra sağından giderek aynı soruyu sordu. Peygamber (s.a.v). aynı cevabı verdi. Sonra solundan gelerek soruyu tekrar etti. Aynı cevabı verdi ve şöyle devam etti.Kızıp öfkelenmemektir.Peygamberimize (s.a.v); Ey Allahın Resûlü uğursuzluk nedir? diye sordu. Peygamber (s.a.v); Kötü ahlaktır.

Bir gün Resûlullaha (s.a.v); İman bakımından hangi mümin faziletlidir? diye soruldu. O şöyle cevap verdi. En iyi ahlakı olandır. İnsanlara mallarınızla değil de güler yüz ve güzel ahlakınızla mutluluk verirsiniz. Zîra kötü ahlak sirkenin balı bozduğu gibi iyi amelleri de bozar.

Bera ibni Azaki (r.a) diyor ki: Peygamber (s.a.v): İnsanların en güler yüzlü ve en iyi ahlaklısı idi. Peygamberimizin (s.a.v): Sâit el Hudri (r.a) rivâyet ettiğine göre Peygamber (s.a.v) devamlı şöyle dua edermiş: Ey Allahım, canlıları nasıl güzel yarattınsa benim ahlakımı da güzel ahlak kıl.
Usame ibni Şerikra dedi ki: Bir Arabi Resûlullah (s.a.v) e şöyle sorarken işittim.
-Ey Allahın Elçisi, kula verilen en hayırlı şey nedir?
Resûlullah buyurdu ki; Güzel ahlaktır. Yine Resûlullah buyurdu ki: Kıyamet gününde bana konak bakımından en yakın, sevimli olanınız güzel ahlak sahiplerinizdir.
Akrafm ramazan özel sitesi...

hayirli-ramazanlar18.jpg
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Oruç, ahlâkımızı güzelleştirir

Oruç bize Allah'ı hatırlatır. Oruç, kalbimizi kötülüklerden temizler. Peygamberimiz (sas) "Oruç (koruyucu) bir kalkandır. Oruç günü olunca kimse kötü söz söylemesin, bağırıp çağırmasın, cahilce davranmasın. Birisi sataşır veya bulaşırsa, 'Ben oruçluyum, ben oruç tutmaktayım!' desin." buyuruyor.
Oruç, bize daima Allah'ı hatırlatır, sorumluluk duygusunu geliştirir. Kalbimizi kötü duygu ve düşüncelerden temizler, başkalarına fenalık yapmaktan korur. Oruç, bize en güzel ahlâkî davranışları kazandırarak adeta melekleştirir. Efendimiz (sas) bir kutsî hadîste, Allah'ın şöyle buyurduğunu bize bildiriyor: "İnsanoğlunun her amel ve ibâdeti kendisi içindir, yalnız oruç müstesna; çünkü o, benim içindir, onun özel ödülünü de ben vereceğim. Oruç (koruyucu) bir kalkandır. Oruç günü olunca kimse kötü söz söylemesin, bağırıp çağırmasın, cahilce davranmasın. Birisi sataşır veya bulaşırsa, "Ben oruçluyum, ben oruç tutmaktayım!" desin. (Buharî, Savm, 2)

Bu ve benzeri hadîslerle orucun amacı göz önüne alındığında kâmil bir orucun, yalnızca yeme içme ve cinsel teması terk etmekten ibaret olmadığı, oruç tutan mü'minin her an Allah'ın huzurunda olduğunun şuuru içinde bulunması gerektiği, her zaman ayıp ve günah olan davranışlardan, oruçlu iken daha çok, daha titizlikle uzak kalmanın kaçınılmaz olduğu, orucun insanı âdeta melekleşmeye doğru götürmesi icap ettiği ortaya çıkmaktadır. Buna 'oruçlunun ahlâkı' demek mümkündür. Bu yönüyle oruç iyi bir ahlâk eğitimi aracı olabilmektedir.
hayirli-ramazanlar10.jpg

Bir başka hadîste "Nice oruçlu vardır ki, orucundan kendisinde kalan yalnızca açlıktır, nice gece boyu namaz kılan vardır ki, namazından yanına kalan sadece uykusuzluktur." (İbn Mace, Sıyam, 21) buyruluyor. Öyle ise bütün ibadetler gibi orucun da maddî ve manevî güzel sonuçları vardır. Bunları gerçekleştirmeyen bir oruç, sadece aç ve mahrum bırakır. Bu böyle olmakla beraber, orucun mânâ ve hikmetini kendinde gerçekleştiremeyen, üzerinde bunları göremediğini düşünen insanların orucu terk etmeleri gerekmez, çünkü her ava çıkan av yapamazsa da, ava çıkmayı terk edip evinde oturanın av yapma ihtimâli hiç yoktur. Sonuç ne olursa olsun oruç tutmak, ancak bu ibadeti yaparken şekil yanında öze de yönelmek, orucun maddî ve manevî bereketini elde etmeye çalışmak, özellikle oruç ahlâkına sahip olmak için çaba göstermek tercih edilecek en doğru yoldur. Bu arada harama bakmaya istekli, haram işlemeye meyilli arzular oruçla azaltıldığı gibi oruç, mü'minin duygu ve düşüncelerini inceltir, yardım duygularını artırır, şefkat ve merhamet ahlâkını da geliştirir.
 
Üst Alt