Kurt ile eşeğin hikayesi

VOYAGER

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
8 Şubat 2024
Mesajlar
23
Tepkime puanı
3
Esselamu aleyküm. Aşağıda naklettiğim hikaye ile ilgili bir olay hakkında değerli görüş ve yorumlarınızı okumak isterim, izin verirseniz.

Kurtla eşek bir konuda tartışmaya başlamışlar. Kurt haklı, eşek haksız ve ancak eşek son derece inatçı, dediğinden şaşmıyor, kurdu dinlemiyor bile. Aslanın hakemliğine başvurmuşlar. Aslan tarafları dinlemiş ve eşeğe, “Tamam, tamam, sen haklısın,” demiş. Eşek sevinçle hoplaya sıçraya ayrılınca, kurt sormuş, “Yâhu, bu nasıl karar, benim haklı olduğum apaçık ortada, sen nasıl eşeği haklı bulursun?” Aslan gülmüş. “Sen,” demiş, “savunduğun konuda haklısın; ancak eşekle tartıştığın için haksızsın; boşuna zamanını harcamışsın, bildiğinden şaşmayan, cahil, üstüne üstlük kendini bir halt zanneden eşeğe laf anlatmak mümkün değil ki, bırak inadını sürdürsün! Vaktini bir daha boşuna harcama.”

Bu güzel hikayeyi başka bir forum sitesinde "ibretlik kıssa ve hikayeler" bölümünde yazdım ve akabinde "Yasaklanma sebebiniz: Hem yüzsüz hem arsız! Bu kadar ahlâksızlık olmaz. İftira ve haksız ithamlarına başka yerde devam et. Selametle..." ikazını aldım ve bu hikayenin olduğu mesajım hemen silindi. Bunu "buyuran" o sitenin o moderatörü, bunun öncesinde sitenin başka bir moderatörüne yaptığım sitemkar ve sert ama kesinlikle hakaret içermeyen bir eleştirinin gerekçelerini tam anlamadıklarını o yüzden beni mazur görebilecekleri şeklindeki uzun savunmama karşı bana, " ... e yaptık bir eşeklik kusura bakmayın deseydin, bu kadar kelime israfından beri olurdun..." şeklinde cevap vererek bana hakaret etmişti. Sanırım naklettiğim hikaye, bana "bir eşeklik yaptığım" hakaretini yapan o moderatöre tokat gibi bir cevap olduğu için bunu hazmedemedi ve beni yasakladı. Sizlerden istirhamım, olayı değerlendirmeniz ve görüşlerinizi aktarmanızdır. Allah haklının yanındadır, yanılıyorsam lütfen bildiriniz. Allah'a emanet olunuz.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
İki veya daha fazla kişi arasındaki konu veya konuşma taraflardan birinin anlatması ve yorumuyla değerlendirilemez.
 

VOYAGER

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
8 Şubat 2024
Mesajlar
23
Tepkime puanı
3
İki veya daha fazla kişi arasındaki konu veya konuşma taraflardan birinin anlatması ve yorumuyla değerlendirilemez.

(1) Öncelikle bir çok forum sitesinde olduğu gibi bu sitede de bir mesajın en son satırında yer alan "Beğen" ifade şablonu seçildiğinde XenForo forum yazılımında ön tanımlı olarak gelen ifadelerden "haha veya hahaha denilen" seçeneği ki, "gülmekten gözlerinden yaş gelmek veya yerlede yuvarlanmak" ifadesini temsil eder, bu siteden kaldırılması için gerekli teknik çalışmanın yapılmasını teklif etmek istiyorum. Çünkü bu emoji surat ifadesinin, müslümanın vakarına aykırı olduğunu ve aslında genel olarak bütün emoji surat veya şekil ifadelerinin, küresel ölçekte internet mecralarında tamamen arka planda ticari büyük veri toplama amacı ile dayatılmış "bir sosyal medya icâdı" olduğunu düşünüyorum. Şahsen hiçbirini kullanmıyorum.

(2) Mantıklı cevabınız için teşekkürler. Bununla birlikte, burası Serbest kürsü olduğu için ve diğer tarafı dinleme imkânı olmadığı için nakledilenlerin objektif olduğu yâni olduğu gibi aktarıldığı varsayımı ile okuyucular yine de bir değerlendirme yapılabilirler görüşünde olduğum için varsa onların da görüşlerini öğrenmek istemiştim. Karar sizlerindir. Hürmetlerimle.
 

Intruder

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Haziran 2023
Mesajlar
87
Tepkime puanı
16
İki veya daha fazla kişi arasındaki konu veya konuşma taraflardan birinin anlatması ve yorumuyla değerlendirilemez.
İki kişiyi dinlediğinizde de yine karar veremezsiniz.. Çünkü kimse kendisini haksız görmez.. Nasreddin Hoca'nın dediği gibi herkese sen de haklısın demekten başka bir yol yoktur..

Başka bir sitede yine aynı soruyu sormuştu. Verdiğim cevabı beğenmemiş olmalı ki bu siteye de aynı şeyi copy-paste yapmış arkadaş..

(Cevabı okumak isterseniz, Kurt ile eşeğin hikayesi — İslami Forum linkinden bakabilirsiniz. Okuduktan sonra linki silebilirsiniz.)
 

VOYAGER

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
8 Şubat 2024
Mesajlar
23
Tepkime puanı
3
Verdiğim cevabı beğenmemiş olmalı ki bu siteye de aynı şeyi copy-paste yapmış arkadaş..

Muhterem üye, verdiğiniz cevabı asla beğenmemiş değilim. Sizin verdiğiniz cevap "RE: Kurt ile eşeğin hikayesi" şeklindeydi. Burada RE ifadesi İngilizcede "reply" kelimesinin bir kısaltması olup Türkçesi "karşılık veya cevap"tır. O yüzden siz de hikayedeki Aslan'ın cevabını bu defa bana hitaben tekrarlamış oldunuz. Şaşırtıcı bir benzerlikle ben hikayedeki Kurt yerine malûm kişi de hikayedeki Eşek yerine geçmiş olduk. Yanılıyor muyum acaba? Kısaca bana bunun için vaktini harcamaya değmez demeye getirdiniz, tıpkı hikayedeki Aslan'ın yaptığı gibi. Cevap vermek için bile aynı hikayenin kullanılması şaşırtıcı bir döngüye benzedi. Bu cevap aslında benim lehime olduğu için niye beğenmemiş olayım ki?

Size cevabınız için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz sitede sizden başka biri vakit ayırıp da maalesef halen cevap vermemiştir. İşte bu yüzden bir de aynı konuyu burada açıp başka kişilerin de yol gösterici görüşlerini almak istemem, sizce yanlış ve yapılmaması gereken bir hareket midir? Aynı konuyu açtığım için, o hikayenin buraya kopyala-yapıştır işlemi ile aktarılması zaten olması gereken değil midir? Amacım sadece, farklı sitelerdeki üyelerin değerli görüşlerini almak istemekten ibarettir. Bunun bir amacı da aslında, malûm kişinin yetkili olduğu sitesinden sadece kişisel öfke ve kızgınlıkla silip yasakladığı bu hikayenin, bir ihtimal başka sitelerde yayınlandığını görürse, belki yeniden bir değerlendirme yapmasına vesile olmaktır. Yâni hikayenin değişmesini umut ediyorum aslında. Sizce bu çabam, denemeye veya denenmeye değer değil midir? Hürmetler.
 

Intruder

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Haziran 2023
Mesajlar
87
Tepkime puanı
16
Kısaca bana bunun için vaktini harcamaya değmez demeye getirdiniz, tıpkı hikayedeki Aslan'ın yaptığı gibi.
Siz ne derseniz deyin, söylediğiniz şey karşı tarafın anladığı kadardır..

Aslında size, karşınızdaki kişiye karşı empati yapmanız gerektiğini ve olaya onun gözüyle bakabilirseniz o kişinin de kendisi için doğru olanı yaptığını görürsünüz demek istedim. (Tabi bunu anlayamamanız o kişiye karşı duyduğunuz aşırı kinden kaynaklanmaktadır.)

Bazen insanlar kendisinin duymak istediği şeyi bir başkasından duyana kadar o şeyi sormaya devam eder.

Mesela bir kimse bir şeyin caiz olup olmadığını sürekli hocalara sorar, ta ki kendi duymak istediği cevabı alıncaya kadar.. Siz de kendi duymak istediğinizi alıncaya kadar aynı konuyu başka yerlerde paylaşma ihtiyacı duydunuz.

Bir kimse size, evet o kişi size çok büyük bir haksızlık yapmış diyecek olsaydı siz bu kez başka şeyler konuşacaktınız.

Sizin gittiğiniz yoldan biz de gittik.. Nefsinizin ve şeytanın sizi bu tür şeylerle yolunuzdan alıkoymaması için insanları affetmeyi öğrenmelisiniz. Böyle küçük şeyleri de dert etmemelisiniz.

Ve's-Selam..
 
Üst Alt