Kurban etinin saklanması ve pişirilmesi

ferit

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Şubat 2011
Mesajlar
365
Tepkime puanı
21
Kurban Bayramı’nın çok yaklaştığı şu günlerde, uzmanlar tarafından kurban etinin saklanması ve tüketilmesi ile ilgili kafaları karıştıracak farklılıkta bilgiler veriliyor. Sağlıklı bir bayram dönemi geçirebilmek sevdiklerimizle huzur ve mutluluk için de kesilen kurban etinden yiyebilmek için, derlediğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Yaklaşan Kurban Bayramı’nda kesilecek kurban etlerinin en iyi şekilde saklanması ve doğru tüketilmesi insan sağlığı açısından çok önemli. Etler, yapısal özelliğinden dolayı çok çabuk bozulabiliyor. Etler buzdolabının derin dondurucu bölmesinde uzun süre saklanabiliyor. Etler derin dondurucuda -18 derecede uzun süre, buzdolabında ise -2 derecede bir hafta saklanabilir.

Et ve et ürünleri çabuk bozulma riski taşımaktadır. Donmuş etlerin çözdürülüp tekrar dondurulması birtakım mikroorganizmaların üremesine sebep olmaktadır. Bu nedenle çözdürülen etin tekrar dondurulmaması gerekir. Buzdolabından veya dondurucudan çıkartılan etin hemen pişirilmesi gerekir. Kurban etlerinin bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklanması daha sağlıklı olacaktır.

Eti dinlendirerek et yerine kas yemekten korunun
Kurban kesilir kesilmez etinin direkt buzdolabına konulması, etin lastik gibi sert olmasına sebep olur. Et yerine kas yememek için etleri parçalar halinde temiz kaplara koymalı ve daha sonra güneş görmeyen serin bir yerde (14 santigrat derecenin altında) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli. Bu süre 5-6 saati geçmemeli. Dinlendirilen et daha sonra buzdolabına kaldırılmalı.

Kurbanlık etlerin henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmaması gerekir. Buzdolabı ısısının etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez bu nedenle, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (ikinci günde) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülebilir.

Etin rengi yeşile döndüyse tüketmeyin
Kurban etinin yanlış saklanmasından dolayı yeşillenme görülen kısımları kesinlikle tüketilmemeli. Kurbanlık etin dayanma süresi kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişebilmektedir, normal buzdolabı şartlarında 5 veya 6 gün saklanabilir. Bu süre kıymada genellikle 3 günü geçmez.

Etlerin henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına veya 10 santigrat derecenin altında bir ortamda tutulması halinde, soğuk kasılması denilen durum ortaya çıkmaktadır. Düzensiz kasılmalar nedeniyle et tam bir olgunlaşma evresi geçiremediğinden sertleşir ve lezzet kaybı görülür.

Kurban Bayramınız Mübarek olsun.
 
Üst Alt