Külahi Köfte Tarifi Yapılışı

NiDa

Başarılı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
22 Eylül 2011
Mesajlar
281
Tepkime puanı
7
Külah Köfte Gerekli Malzemeler

Köfte için;

♦ 400 gr az yağlı kıyma
♦ 4 yemek kaşığı ekmek tozu ya da galeta unu
♦ 1 küçük soğan
♦ 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
♦ 1/2 çay kaşığı kimyon
♦ 2-3 çekim Kotanyı sarımsaklı tuzlu çeşni (değirmen)
♦ 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Püre için;

♦ 3 adet orta boy patates
♦ 1/2 su bardağı süt
♦ 1 yemek kaşığı tereyağ
♦ 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
♦ Muskat (ince rende ile 2-3 kez rendelenmeli)
♦ Tuz

Sos için:

♦ 1/2 su bardağı domates püresi
♦ Taze çekilmiş renkli biberler
♦ 1/2 çay kaşığı isot

Garnitür için;

♦ İglo Steam Fresh

Hazırlanışı;

Köfte Yapımı:

Yoğurma kabına kıymayı koyalım, içine; yıldız rende ile rendelenmiş soğanı, ekmek tozu ya da galeta ununu, sıvı yağı ve baharatları ekleyip iyice yoğuralım. Elde ettiğimiz köfte hamurundan mandalina büyüklüğünde bir parça alalım ve külah şeklindeki kalıbımızın etrafına saralım. Köfte hamurumuz bitene kadar bu işleme devam edelim.

Fırın tepsimizin üzerine yağlı kağıt serelim ve tepsinin hemen üzerine ızgara telini yerleştirelim. Fırınımızın üst resistansını açıp, külah şeklindeki köftelerimizi ızgara telinin üzerine yerleştirip önlü arkalı hafifçe pişirelim ancak üzerlerinin kızarmamasına dikkat edelim. Hafifçe pişen köftelerimizi ılınması için kenara alıp bekletelim.

Kızartma sırasında ızgaranın altına koyduğumuz tepsinin içine köftenin bir miktar suyu akacak, bu sudan 3 yemek kaşığı kadar alıp ayıralım çünkü bunu daha sonra sos yapımında kullanacağız.

Püre Yapımı:

Ayıklayıp yıkadığımız patatesleri buharda haşladıktan sonra pürüzsüz bir kıvam alana dek ezelim. Tümüyle pürüzsüz hale gelen patatesleri tencereye alıp, üzerine tereyağını, kaşar peynirini, muskat ve tuzu ilave edip, kısık ateşte sütü yavaş yavaş ilave ederek pişirelim. Püremiz, sütü tamamen çektiğinde ocağın altını kapatalım.

Ilınan külah şeklindeki köftelerimizin içindeki kalıpları çıkartalım ve içlerini hazırladığımız püre ile dolduralım ve fırında kullanılabilen kapaklı bir tencereye yerleştirelim (eğer böyle bir tencereniz yoksa yağlı kağıt içine koyup kağıdı paket şeklinde kapatarak tepside de pişirebilirsiniz) Köftelerimizi servis etmeden önce, önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirelim.

Sos Yapımı:

Küçük bir sos tavasına domates püresini koyalım, içine baharatları ve ayırdığımız köfte suyunu ilave edip bir iki taşım kaynatalım.

İglo steam freshleri kendi poşetinin içinde 5 dakika buharda pişirelim.

Köftelerimizi servis tabağına alıp üzerine bir kaşık sos ilave edelim, yanına da 1-2 kaşık İglo Steam Fresler koyup servis edelim.

Afiyet Olsun.
 
Üst Alt