Konya Karapınar İlçesi

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Karapınar

Yüzölçümü : 3030 km2
Nüfusu : 59.823
İlçe Merkezi : 37.881
Köyler : 21.942
Rakım : 995 m.

konya3jpgw581h252zc1q.jpg

KARAPINAR’IN TARIHÇESI
Karapınar ilçesi, Anadolu'yu Ortadoğu'ya bağlayan önemli bir yol güzergahında bulunduğundan, bölgeye ilk yerleşmeler Hititler döneminde görülmektedir.

Karapinar, M.Ö. 3000–200 yillarinda “HYDE” kasabasi üzerinde kurulmus ve Proto Hititler tarafindan yerlesme merkezi olarak seçilmistir. Karapinar, Hititlerin yari bagimsiz ve rahip krallar tarafindan idare edilirken Truva Kralligi’nin hâkimiyeti altina girmistir. Daha sonra Frigler, Lidyalilar, Asurlular, Persler, Büyük Iskender ve Bizans Imparatorlugunun hâkimiyeti altina girmistir. M.S.832’de Memun “Karapinar ve çevresinin gelirlerini Medine Vakfi” usulünde bir tür vergiye baglar. (Bu vergi Selçuklular, Karamanogullari ve Osmanlilar döneminde de verilir. Fakat II. Abdülhamit Dönemi’nde son bulur.) Karapinar ve çevresi 1071 Malazgirt Savasi’ndan sonra 1076 – 1077 yillari arasinda Selçuklu Imparatorlugu’nun hâkimiyetine girmistir.1096 yilinda baslayan Haçli Seferleri’nde Karapinar da olumsuz etkilenmistir. “1101” adi verilen Haçli Seferleri’nin 3. kolu Karapinar topraklarindan geçmis ve ilçe çok büyük zarar görmüstür.

Karapinar 1308 yilinda Karamanogullari’nin hâkimiyeti altina girmistir. Fatih Sultan Mehmet’in 1467 yilinda Karamanogullarina son vermesi üzerine Karapinar Osmanli Imparatorlugu’nun hâkimiyeti altina girmistir. 1514 yilinda Yavuz Sultan Selim Çaldiran Seferi’ne giderken Karapinar’da konaklamis ve çevrede yasayan halkin istegi üzerine; Karapinar’dan geçen ticaret yollarinin korunmasi amaciyla Eski Il’e bagli “Karabinar” adinda bir derbentçi köyü kurulmasini ve Sultan Selim Camii’nin temellerinin atilmasini emretmistir. Kanuni Sultan Süleyman’in oglu II. Selim’in Konya valiligi sirasinda Karapinar’in imarina önem vermis, basta Sultan Selim Camii’nin insasini tamamlatmis ve ilçeye kervansaray, han, hamam, 39 dükkânli bir bedesten, 2 yel degirmeni ve 5 çesme insa ettirmistir. Karapinar’da II. Selim’in eserleri görülünce buraya Sultanlar Sehri anlamina gelen “Sultaniye” ismi verilmistir. 1868 yilinda Konya’ya bagli bir ilçe sinifina geçirilmistir. Karapinar’da 1882’de belediye teskilati kurulmustur. Cumhuriyet Dönemi’nde (1934) ilçenin ismi “Sultaniye”den “Karapinar” olarak degistirilmistir.

Osmanlı'nın "Sultaniye" adını verdiği Karapınar'a 1500 yılında Celali ve Levent (Çiftbozan) isyanları gelmiştir. Eşkiyadan rahatsız olan halk, evlerini terkederek Karacadağ eteklerine çekilmiştir. Sıkıntılı günler 14 yıl devam etmiş, Çaldıran Seferine, giden Yavuz Sultan Selim'e şikayetlerini bildiren Karapınarlılar padişahtan yardım istemişlerdir.
Padişah, bölgede huzur ve güvenin sağlanması için bir "Derbentçi Köyünün" kurulmasını istemiştir. İşte bu önemli, fakat geçilmesi zor ve zahmetli yerde kurulan Karapınar'ın imarı 2. Selim'in valiliği döneminde gerçekleştirilmiştir. Mimar Halepli Cemaleddin bu dönemde cami, kervansaray, han, hamam, 39 dükkanlı bedesten, 2 yel değirmeni ve 5 çeşme inşa etmiştir.
Karapınar, 1868 yılında ilçe olurken 1882'de ise Belediye teşkilatı kurulmuştur. Sultanın ismi 1934 yılında Karapınar olarak değiştirilmiştir.
İlçemiz Karapınar, killi, kumlu geniş topraklarla kaplıdır. Güneydoğuda Volkanik bir dağ olan Karacadağ ve güneybatıda geniş bozkırlar, krater gölleri obruklar görülmektedir. İlçemizde ilginç görünümler taşıyan Acıgöl, Meke Gölü, Meyil, Cıralı ve Obruk gibi Krakter gölleri bulunmaktadır.

İlçemiz Karapınar tarihi ve turistik eserlerin en fazla olduğu yerlerden birisidir. Bunlar Sultan Selim (Sarı Selim) Külliyesi, Yağmapınar Camii, Reşadiye Camiidir.

Karapınar'daki yeraltı şehirleri ve mağaralar şunlardır. Bacanak Ovası mağarası, Kumsivri Tepesinde Arap hamamı, Meke inleri, Meke tuzlası mağarası, Apak Mağaraları, Yazomca mağaraları, Çıralıgölünde yeraltı şehirleri, Bağdaylı köyü Mağaraları, Kayalı kasabası toprakların mağaralar ve yeraltı şehirleri, Akören köyü Mağaraları ve yeraltı şehirleri.

Karapınar ilçemizde Valide Sultan Hamamı, Çarşı Çeşmesi, Selimiye Şadırvanı, Koca Çeşme (Taşçeşme), Ağaç Çeşmesi (Çetmi Çeşmesi) Apak çeşmesi, Hacı İsa Çeşmesi ve Hankapı Çeşmesi mevcuttur.

İlçemizde Ali Tepesi Hüyüğü, Yağmapınar, Göynük, Tilkili, Yassıca (Çukurca ve Kızık). İnatçı, Toprak tepe Gözlük Tepesi, Tepesi delik, Küllütepe, Maltepe, Bağırsı, Kiremitlik, Kahvelti tepesi, Kuzu tömeği, Sırnık, Küçük Sırçan (Kellenin) Büyük Sırçan Gögezli Tepesi, Çukur Deper Samık Kalesi, Afşar, Çingen, İldanlı, Rakka, Çimli tepe, Yassı hüyük, Ekinlik veya Ortaoba, Eşek Tepesi, Gedeman, Kül, Kayacık Hüyükleri ve İlbizlik Tepesi vardır.
Ayrıca Karapınar ilçemizde, Meyil,Çıralı, Acıgöl ve dünyaca ünlü bir doğa harikası olan Meke Tuzlası gölleri mevcuttur.

Karapınar, Türkiye’nin tek çöl toprağı sayılabilir. Meke Tuzlası bu ilçede yer almaktadır. Karapınar toprakları %60′lara varan oranda kireçli bir yapıya sahiptir. İlçede birçok obruk mevcuttur. Meketuzlası, Acıgöl, Meyil gölü, Çıralı gölü gibi yeraltı gölleri meşhurdur. Ayrıca birçok yeraltı şehiri de mevcuttur. En önemli özelliği ise yeryüzündeki en büyük rüzgar erozyonunu önleme sahasının bu ilçede yapılmış olmasıdır. Bu proje yeryüzünde uygulanan en başarılı 10 projeden birisi kabul edilmiştir.

Konya’nın ilçelerinden biri olan Karapınar, kent merkezinin 94 km doğusundadır. Batısında Konya, Karatay ve Çumra: batısında Ereğli ve Adana: güneyinde Karaman: kuzeyinde Aksaray vardır. Ova üzerine kurulu olan ilçenin çok eski yerleşim yerlerinden biri olduğu bilinmektedir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması, ilginç jeolojik yapısı, suları farklı özellikler içeren ve dünyada bir benzeri daha bulunmayan krater gölleri ile Türkiye’nin de sayılı turizm alanlarından biri olarak tanınan Karapınar ayrıca erozyonun da önüne geçebilen nadir bölgelerden biridir. İlçenin merkez nüfusu 37.881 olup; bu sayı köyler ve beldelerle birlikte 60.000′e yaklaşmaktadır. 2670 km2′lik yüzölçümü ile Konya’nın büyük ilçelerinden biridir. Kendisine bağlı 4 beldesi, 15 köyü ve 25 mahallesi vardır. Doğusunda Ereğli , kuzeyinde Emirgazi ve batısında Çumra ve Karatay ilçeleri ile çevrili olan Karapınar; Konya- Adana yolu üzerindedir.

Meke Gölü:

Meke Gölü, Karapınar yakınlarında yoldan 1 km içerde bulunuyor. Göl girişinde metruk bir ev var. Önünden ayrılan rampa, sizi göl kıyısına getiriyor. Evin doğu ve batısından devam eden kömür tozuna benzer yol, bir yandan sizi krater ağzında olduğunuza inandırırken, gölün manzarasının en güzel seyredildiği arka yüzeyine götürüp, çevresini dolaşmanıza da imkan veriyor.
Kırık kömürü andıran tozsuz yolun dışı, "off-road" zevkini tatmin edecek engebeli bir arazide bodur otlar arasında yol alma olanağı da sunuyor. 4 km'ye yakın çevresi olan Meke Tuzlası krater gölünün içinde oluşan volkan bacası örneği adacıklar, doğa tutkunlarına ayrı bir görsel lezzet sunuyor.

Meke Gölü'nden Karapınar'a girişte yolun sonunda ve biraz içerde bulunan tepeler yoldan dikkat çekmese de, "Ketirlik" adıyla anılıyor ve ilginç bir kaya kütlesi barındırıyor. Doğanın bir hayli bonkör davrandığı bölgedeki doğal kır çiçekleri, yosun yüzlü kayalar makro fotoğraf çekimlerine meraklı olanların ilgisini çekecektir.

Selçuk Üniversitesi Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksek Okulu

Yüksekokulumuz Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı ile 1993-1994 Eğitim Öğretim Yılında sanayi sitesindeki kooperatif binasında açılmış olup, 1994-1995 Eğitim Öğretim Yılında Mahalli İdareler Programı ile devam etmiştir. 1999 yılında kendi binasına taşınan okulumuza 2000-2001 Eğitim Öğretim Yılında Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliği Programı ve Pancar Yetiştiriciliği ve Şeker Teknolojisi Programları açılarak Program sayısı dörde çıkarılmıştır.
13.04.2004 tarihinde Üniversite Senatosunun aldığı kararla Mahalli İdareler Programı Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokuluna, Pancar Yetiştiriciliği ve Şeker Teknolojisi Programı da Çumra Meslek Yüksekokuluna nakledilmiş olup yerine Karaman Meslek Yüksekokulundan Et ve Ürünleri Teknolojisi Programı I. ve II. Öğretimi Programları Yüksekokulumuza nakledilmiştir. 2005-2006 Eğitim Öğretim Yılında Yerel Yönetimler Programı ve Gıda Teknolojisi Programları açılmıştır. 2011-2012 eğitim öğretim yılında Et ve Ürünleri Teknolojisi Programı (İ.Ö) kapatılmış Yerel Yönetimler Programı (İ.Ö) ve Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programları açılarak Program sayısı yediye çıkarılmıştır.
 
Üst Alt