bursa escort bursa escort beylikdüzü escort bursa escort escort bayan istanbul escort mersin escort bayan escort kayseri bursa escort bayan escort kayseri bursa escort ay Hakknda Genel Bilgiler - islamiforumlar.net - islami forum






Burada her ey "NET"
islamiforumlar.net



Go Back   islamiforumlar.net - islami forum > KLTR,EDEBYAT MZAH > Trk Mutfa > Pf noktas
www.islamiforumlar.net
Kayt ol Yardm Ajanda Arama Son Mesajlar Forumlar Okundu Kabul Et
Anasayfa Soru cevap Dua kesi slami rya tabirleri Resimli Cuma Mesajlar Dk iini rahatla letiim

ay Hakknda Genel Bilgiler

Pf noktas


Yeni Konu a CEVAPLA

 

Seenekler Deerlendirme
Alt   #1 (permalink)
mr- diyar
Uzman Kardeimiz

ay Hakknda Genel Bilgiler



ay hakknda genel bilgi, ay nasl yetiir, ay nedir corafya, ay nerede yetiir, ay nedir ksaca, ay szlk, ayn tarihesi, ayn toplanmas

Anavatan kimilerine gre in, kimilerine gre Hindistan olan ay bitkisinin milattan yaklak 2700 yl nce in’de yetitirildii ne srlmektedir. nceleri ila olarak kullanlmas sonra da sanayisinin ilk kez in’de gelitirilmesi ve buradan da dnyaya yaylmas, anavatannn in olmas grn glendirmektedir.

ay (Camellia sinensis) bitkisi, Theacea Familyas iinde Camellia Cinsine ait her dem yeil bir aatr. Camellia sinensis iki varyeteye sahiptir. Bunlar, Camellia sinensis var.sinensis ve Camellia sinensis var.assamica dr.

ay tropikal blgelerde ve iklim bakmndan bol yal ve scak alanlarda yetimektedir. Bitkinin normal geliebilmesi iin toplam yllk yan 2000 mm’den az olmamas ve aylara gre ya dalmnn dzenli bulunmas gerekmektedir. ay tarmnda yetitiricilik, genel olarak tohum ve elikle oaltlan fidanlarla yaplmaktadr.

ay’n lkemizin Dou Karadeniz blgesinde douda Sarp snr kapsndan balayarak, batda Arakl Deresine kadar olan alan iinde Artvin, Rize, Trabzon illerini kapsayan 180 km uzunluundaki ky eridinde 10-35 km ierilere kadar uzanan kesimde, 1000 metre yksekliklere dein ulaan yamalarda ekonomik anlamda yetitiricilii yaplmaktadr.

Trkiye, ay tarm alanlarnn genilii bakmndan dnya retici lkeler arasnda 6. srada, kuru ay retimi ynnden 5. srada, yllk kii bana tketim bakmndan ise 4. srada yer almaktadr.

ayn kalitesini belirleyen ana unsur yetitiricilik ve retim artlardr. ay rn, kltre alnan ay bitkisinin zerindeki gen srgnlerin ucundaki tepe tomurcuu ile bu tomurcuu izleyen taze ve krpe birinci ve ikinci yapraklardan oluan, lif vermeyen ve tekniine uygun olarak toplanan filizlerdir. Bu filizler ‘iki buuk yaprak’ olarak tanmlanmaktadr.

Siyah ay, iki buuk yapran Ortodoks veya CTC (Crushing – Tearing – Curling) yntemlerine uygun olarak ilenmesi ile elde edilmektedir. Siyah ayn kalite zellikleri (ISO) Uluslararas Standartlar Organizasyonun 1986/3720 sayl standard ile belirlenmitir. Ayrca, ayda maksimum kalnt seviyesini belirleyen dzenlemeler bulunmaktadr. Bu dzenlemeler; Amerikada FDA (Food and Drug Administration) ve EPA (Environmental Protection Administration) tarafndan belirlenen US Protokolu ile Dnya Salk rgt ve FAO tarafndan oluturulan, Avrupa Birliinde ve birok lkede kullanlan Codex Alimentarius’dur.

retici lkelerde siyah ve yeil ayn snflandrmas retim metotlarna, para byklne ve blgesel zelliklere gre yaplmaktadr. retim metoduna gre CTC ve Orthodoks aylar. Blgelere gre; High grown, Medium grown ve Low grown aylar. Para byklne gre; P (Pekoe), OP (Orange Pekoe), BOP (Broken Orange Pekoe), F ve PF (Fannings ve Pekoe Fannings), D ve DP (Dust ve Dust Pekoe) eklinde snflandrlmaktadr. Japon yeil aylar genel olarak blgelere ve retim ekline gre, in yeil aylar yapran yana, retim metoduna gre, Hindistan yeil aylar, in ayna benzer ekilde snflandrlmaktadr.

Trkiye’de 767 bin dekar alanda yetitirilen ay bitkileri, tohumla retilmi olup, Camellia sinensis orjinli in ve Hindistan melezidir. ay yetitiricilii yaplan blgenin genel olarak yllk ortalama scakl 14C, ya ortalamas ise 2232.5 mm’dir. ay bitkisi, her yl Mays-Kasm aylar arasnda 3 yada 4 kez srgn vermekte, hasat ilemi ise makas ile yaplmaktadr. Son yllarn retim verilerine gre, dekar bana yllk ortalama verim 1.300-1.450 kg arasnda deimektedir.

ay rn, kltre alnan ay bitkisinin zerindeki gen srgnlerin ucundaki tepe tomurcuu ile bu tomurcuu izleyen taze ve krpe birinci ve ikinci yapraklardan oluan, lif vermeyen ve tekniine uygun olarak toplanan filizlerdir. Bu filizler ‘iki buuk yaprak’ olarak tanmlanmaktadr. ay kalitesini fiziki olarak belirleyen de bu tanmdr. ay yaprann kimyasal bileimi, Polifenoller, Enzimler, Alkoloidler, Azotlu bileikler, Karbonhidratlar, Klorofil ve teki pigmentler, Vitaminler, Mineral Maddeler ve Uucu maddelerden olumaktadr.

Yeil ay yaprann kimyasal bileimini oluturan maddelerin, yaprakta bulunma oranlar, ok eitli etmenlere baldr. Bunlar; bitkisel etmenler, evresel etmenler ve kltrel tedbirler olarak snflandrlmaktadr. Bitkisel etmenler; ayn eidi, evresel etmenler; iklim ve toprak, kltrel tedbirler ise hasat, gbreleme, budama ve glgelemedir.

Yeil ay yapraklar retim srasnda birok kimyasal ve biyokimyasal deiikliklere uramaktadr. Polifenol bileiklerden flavanollerin %90’ flavandiollerin tamam, fenolik asitlerin bir ksm deiiklie urayarak siyah ayda kalite maddeleri olan theaflavin ve thearubiginlere dnr. Karotenoidler ve ya asitlerin bir ksm uucu aroma maddelerine dnerek ayda renk, tat, ve koku zellikleri oluur.

Uluslararas Standartlar Organizasyonu (ISO) 1986 ylnda siyah ay kalite standardn belirlemitir. 1996/10 sayl Trk Gda Kodeksi Siyah ay Teblii’nde siyah ay kalite standartlar belirlenirken ISO standartlar gz nne alnmtr. ISO Standartlar ile Siyah ay Teblii’nde belirtilen standart deerler arasnda tek fark su ekstrakt deerinde grlmektedir. ISO’da kuru maddedeki su ekstrakt en az %32 iken, Siyah ay Teblii’nde bu deer en az %29 olarak belirtilmitir.

YETTRLMES
ay yapraklarnn belirli bir bykle ulatktan sonra toplanmas gerekir. Bu sre pek ok lkede 7 gnde bir eklindedir. Baz lkeler ise ay yapraklarn 7-12 gnlk periyodlar arasnda stten koparrlar. ayn kalitesi, yapraklarnn toplama zamanna gre de farklk gsterir. rnein, Hindistan'n kuzey blgelerinde ay, Nisan-Aralk aylar arasnda toplanr. Yln, zellikle ilk aylarnda toplanan ayn kalitesinin dier zamanlarda alman rne gre ok daha iyi olduu bilinir.

AY ETLER
Hint ve Seylan aylar: lkenin adnn Sri Lanka olarak deimi olmasna karn, tm Dnya bu lkenin yetitirdii ay hl "Seylan ay" olarak anar. imdi bunlarn en nemlilerini sralayalm:
Portakall ay: Seylan'da retilir. Hafif ve ho bir iimi olup, daha ok st ve limonla birlikte alnr.
Darjeeling: Gerek bir Hint aydr. Koyu bir rengi, nefis bir iimi vardr. Kahvaltlarn en bata gelen ieceidir. Assam da Dar-jeeling'e ok benzeyen bir Hint aydr.
ngiliz ay: Hint ve Seylan aylarndan elde edilir. Olduka sert bir iime sahiptir.
Limonlu ay: Seylan'n Dnyaca nl aylarndan biridir. Limon tad ihtiva eder. Servis yaplrken iine dilimlenmi limon konulur. Kesinlikle stsz iilmelidir.

in aylar ve kokulu aylar: Siyah ve yeil renktedir ve genellikle stsz ve ekersiz olarak servis yaplr. Belliballarmn adlar yledir:
Lapsang souchong: Rengi siyahtr. Fukien blgesinde yetiir.
Yasemin ay: Kurutulmu yasemin iekleri ihtiva eder.
Earl Gray: Portakal z ve dier aylarn karmndan elde edilir. Dnyann en nl markalarndan biridir. Earl Gray'in esiz tadndaki sr, iindeki in mandalinasdr. En iyi Earl Gray ay, Keemun, ya da Darjeeling adl aylardan yaplandr.

AY PRME YNTEMLER
Son derece basit bir i gibi grnd iin oumuz ay piirmeyi hafife alr ve belirli metodlan olabileceini aklmza bile getirmeyiz. Oysa, demiyle kokusuyla damaklarmza tad brakan bu keyif vericinin de "nev-i ahsna mnhasr" bir piirme adab vardr.

te bunlardan bazlar: yi bir.ay piirmede en nemli etken, bizzat bu ho bitkinin doru olarak seimindedir. Mutfamzdaki tozlu, krk ve kt bir aysa, kahvalt masasna harika bir tad gtrmeniz elbetteki zordur.
aydanln da gzel ay piirmede rol vardr. Hatta en az ay kadar nemli olduunu sylemek yanl olmaz. Gerek bir ay elde edebilmek ii kullanacanz demliin in porseleni, ya da seramik olmasnda yarar vardr. nk madeni kaplar, sy ok abuk kaybettikleri gibi, aya istenmeyen bir koku da katabilirler. Uzmanlarn bu konudaki gr yledir: "Demliin porselen olmas, ay yapraklarnn almasn nler. Bu da dem kalitesini ykseltir..." Eer, ay bir bardak olarak hazrlanyorsa, kullanlacak miktar en az bir ay ka olmaldr.

Demlik, ay piirmeden nce iine scak su konularak stlp, sonra boaltlarak kurutulmaldr. Demlie yeniden scak su koyarken dikkat edeceiniz husus, suyun temiz olmasdr. Su kaynaymca ay ilave ederek, altn kapatp 5 dakika kadar beklemeniz yerinde olur.

Servis: Eer tercihiniz Hint ay ise, st, ya da limonla birlikte servis yapabilirsiniz. Genellikle insanlar, ayn iine st kendileri koymaktan holanrlar. Bu bakmdan nceden sormanzda yarar vardr. Ama, limonlar mutlaka dilimlenmi olarak ay tabana koymalsnz. Bu arada, kk bir szgele, kp ekeri de ay getirirken tepside bulundurmanz sylemeye gerek yok tabii.


ay hakknda ansiklepodik bilgiler;

ay hakknda ansiklopedik bilgi
ay (Thea sinensis); Alm. Tee (m), Fr. The (m), ng. Tea; tea plant. Familyas: aygiller (Theaceae). Trkiye’de yetitii yerler: Dou Karadeniz blgesinde yetitirilmektedir.

Vatan olan in’de yabani olarak yetitii zaman ykseklii 10-12 metreyi bulan, yetitirildikleri zaman ise boylar 2-3 metreyi amayan ve yaprak dkmeyen bir aa. Haziran-temmuz aylarnda beyaz renkli ve gzel kokulu iekler aar. Yapraklar basit ve sapl, sert, koyu yeil renkli, oval ekillidir. 5-9 ta yapraktan mteekkil olan iekler dallarda teker teker bulunur. Meyveleri 3 gzl olup, her gznde bir tohum bulunur.

ayn tarihesi
ay, ince “a” kelimesinden tretilmitir ve btn diller, bu iecek iin bundan aldklar ve rettikleri kelimeleri kullanrlar. lk olarak aya in’de isa aleyhisselamn doumundan 2700 yl nce yazlm olan belgede rastlanlmtr. Fakat kaytlar yalnz ila olarak kullanldn belirtmektedir.

ayn inlilerin milli ikisi olmas, ancak milattan 400 yl sonradr. Ortaalarda ticari mnasebetlerin balamasyla beraber yava yava ayn kymeti de anlalm ve btn dnyaya yaylmtr. Miladi 350 yllarnda inliler gemilerle Seylan’a gidiyorlar ve mallarn Arap ve ran gemilerinin getirdii mallarla mbadele ediyorlard. Beinci yzyln ortasnda inliler Kzldeniz’deki Aden’e kadar geldiler. Sekizinci yzyldan itibaren Arap ve ran gemileri in’e kadar gittiler. On beinci yzyldan itibaren ay karayoluyla Orta Asya’ya geldi ve bylece Tibetliler onu genel olarak kullanmaya baladlar.

Avrupa ay hakkndaki haberleri ancak Hal seferleri srasnda alabildi. On altnc yzylda aydan, mehur seyyahlardan Giovanni Battista Ramusio (1559), L. Almedia (1588) ve Tareira (1610) tarafndan bahsedilmitir. Fakat ayn hazrlanmas hakknda kesin bir bilgiye sahip deillerdi. 1610 ylnda Hollanda-Dou Hindistan irketinin gemileri ilk ay Hollanda’ya getirdiler ve ok gemeden sevilen bir iecek oldu. Paris’e ilk ay 1635’te, Londra’ya 1650’de geldi. Rusya’ya karayolundan 1638’de ulat. Almanya’ya ise 1647 ylnda girdi. ayn halk tarafndan da benimsenmesi birok doktorun bunu tavsiye etmesinden ileri gelmitir.

Trkiye''de ay ziraatine ait ilk denemeler 1888 senesinde Bursa’da yaplm ve baarszlkla nihayet bulmutur. 1924 senelerinde Kafkasya’dan getirilen tohumlar ile Rize’de baz denemeler yaplm ve iklime uygun tohum kullanld iin iyi neticeler alnmtr. Fakat ay ekimi, kuvvetli tevik edici sebepler bulunmad iin ilerleyememi ve ancak 20 dnmlk kadar bir ay bahesi yaplmtr. 1939’da 3788 sayl kanunun kartlmas ile ay ziraati byk bir hzla gelimitir. 1939’da 2130 dnm olan aylklarn sahas, 1957’de 93.360 dnme ykselmitir. ay yetitirme ii memleketimizde ilk nce Rize civarnda balam ve zamanla yaylmtr. Bugn Srmene’den Hopa’ya kadar olan mntkada, sahilden 500 m’ye kadar ykseklikte olan yerlerde, geni apta ay fidan yetitirilmektedir.

ayn yetitirilmesi
Yabani ay aac 7-10 m’lik bir ykseklikte olmasna karlk, yapraklarn daha kolay toplayabilmek iin kltrlerinde boylarn 3 m’yi geirtmezler. Kuvvetli budama sayesinde aacn yeni filizler getirmesi salanr ki, en deerli yapraklar tayanlar da bunlardr. Byyebilmesi iin ay aacnn nemli scak bir iklime ve bol gnee ihtiyac vardr. bu yzden ay baheleri genellikle tepelerin gney tarafndadr. ay fideleri birer metre aralkla dikilir ki, byynce, aralarndan rzgar esebilsin. yl sonra rnn alnmasna balanabilir ve bu arka arkaya yedi yl srer. Bu sreden sonra toplanan yapraklarn deerleri gittike azalr ve eskileri karlp yerine yenileri dikilir.

ayn toplanmas
in’de ylda kez ay yapra toplanr. Yamur mevsiminden biraz nce, mart, nisanda yeni, taze yeil yapraklar toplanr ki, en iyi ay da bunlardan yaplandr. Maysn sonu ve hazirann banda ikinci rn alnr. Fakat bunun deeri birinci rne oranla biraz dktr. Temmuz ve austosta yapraklarn deeri ok azalr. Bu yzden toplama yaplmayabilir.

Rize blgesinde ay yapraklar bilhassa Mays-haziran aylarnda toplanmaktadr. Toplanan yapraklar bu blgedeki fabrikalarda hemen ilenmektedir.

Yamur mevsiminde, nemliliin ayn tadna etkisi fena olduundan, yapraklar toplanmaz. Sabah erkenden gecenin i taneleri buulanp utuktan sonra toplanr.

ay yapraklar bitkinin zerinde bulunduklar yerlere gre deer tar ve bunlardan elde edilen aylarn da ayn ekilde deerleri deiiktir.

Beyaz kirpik, zerinde beyaz yumuak tyler bulunan henz almam yaprak tomurcuklardr. Bu yapraktan elde edilen aya altnba veya akkuyruk ismi verilmektedir.

ay elde edilecek yapraklar, daln ucunda yeni alm ikibuuk yapraktr. Daha aadaki kartlam yapraklar koparlp ay yaplmaz. Bizde en iyi kaliteli ay Srmene-Hopa arasnda yetimektedir.

ayn elde edilii
ay aacndan ileme gre iki tip ay elde edilmektedir. Siyah ve yeil ay. Siyah ay elde etmek iin toplanan yapraklar raflara serilerek soldurulur. Sonra makinalarda bklr. Bylece hcre eperlerinin ksmen paralanmas salanr. Soldurulmu ve bklm aylar rutubetli bir odada fermantasyona braklr. Sonra frnlarda kurutulur ve nihayet elenerek kalitelerine ayrlr ve ambalajlanarak ticarete karlr. Trkiye’de siyah ay elde edilmekte ve iilmektedir. Yeil ay fermante edilmeden hazrlanan aydr. Toplanan yapraklar dorudan doruya kavrulur veya 80-90 C’de stlm su buharna tutulur, sonra makinalarda kvrlarak kalitelerine ayrlr ve ambalajlanr. Yeil ayn tad siyah aydan daha kuvvetli ve serttir. Yeil ay daha fazla Asyallar sever.

Kullanld yerler
ay keyif verici olarak iilmesinin yan sra, tbbi nemi haizdir. ay yapraklarnda % 1,5-4 kadar kafein, az miktarda da teofilin vardr. ay yapraklar % 10 civarnda tanen de ihtiva eder. htiva ettii alkaloitlerden dolay bariz idrar sktrc etkisi vardr. Bzc etkisinden dolay gz banyolarnda kullanlr. ay yapraklarnn eczaclktaki asl kullanl kafein elde etmek bakmndandr. la hammaddesi olarak olduka fazla kullanlan kafein, ya sentetik olarak veyahut da ay yapraklarndan elde edilmektedir. Uzun mddet ve fazla miktarda ay kullananlarda teizm ad verilen uykusuzluk, itahszlk, zayflama ve sinirlilik halleri ile kendini gsteren bir hastalk belirir. Az miktarlar dinlendirici ve itah ac etkisi yannda keyif vericidir.

ay limonla imek adeti Rusya’dan gelmitir. Bazlar bu yzden ayn asl aromasnn kaybolduunu iddia ederler. Gerekten ay saf olarak hazrlanrsa, kendi aromas tam olarak meydana kar. Genellikle ay daha baka ieceklerle de kartrlr. St bunlardan biridir. Ruslarn semaverde yaptklar ay ok ince bir aydr. 240 gr suya 1/2 gram ay yapra atarlar. En ok tannm semaver ay yeil yaprakl aydan yaplr ve bu ince ayn en iyi aromaya sahip olduunu iddia edenler oktur.

Ticareti: Rize blgesinden elde edilen ay memleketin ihtiyacna kafi gelmemektedir. Bu sebeple Tekel daresi her sene hemen hemen memleketimizde elde edilen miktarda ay Hindistan, Pakistan ve Seylan’dan ithal etmekte ve bunlar harman yaptktan sonra piyasaya karmaktadr. Yaplan hesaplamalarda Trkiye’de her vatandan milli gelirden ald payn % 20’sini keyif verici maddeler iin harcad ortaya kmaktadr.


PAYLA
Facebook Twitter Google



mr- diyar isimli ye imdilik offline konumundadr  
Alnt ile Cevapla
Alt   #2 (permalink)
Turab
Teknik Ekip

ay hakknda bilgi-ayn zellikleri



AY HAKKINDA BLG

Kurutulan yapraklar halanarak suyu iilen kamelyagillerden bir aak. Gerekte ay, bu aacn, yani ay aacnn kurutulunca karams bir renk alan kk ve kvrk yapraklandr. Biz ay deyince, ay aacn deil, daha ok sabah kahvaltlarmzda itiimiz krmz renkteki buruk, kokulu svy dnrz.

ok iilen ay bir besin deildir. inde sinir sistemimizi uyaran ve kafein denilen bir madde ile tanen denilen ve dericilikle, eczaclkta kullanlan bir madde vardr. Uyarc ve dinlendirici nitelii yznden kklerden ok yetikinler aya alrlar. Kahve ve sigarada olduu gibi aya dkn olanlara tiryaki denir.

ay, Avrupa ve Trkiye’ye ok uzaklardan geldi. Bugn bizde de, Rize blgesinde yetitirilir. Anayurdu in’dir. ay ad Thai dan (Say gibi okunur) gelir. Bu gzel kokulu yapraklar oradan geldii iin dilimize de byle gemitir.

AY RETM

ay aac 1,5-2 mboyundadr. Kamelyagillerden bir bitki olan aa budanmazsa boyu 8-10 metreyi bulur. Aa, tohumdan yetitirilir ve 3 yllk olduu zaman ilk rn elde edilir. Ama en iyi rn, dikildikten 6-7 yl sonra alnr. in ile Hindistan arasndaki dalk blgede yetien ay aac oradan iklim ve toprak artlar uygun yerlere, Seylan, Cava ve Japon adalarna ve Gney Asya’nn yksek yerlerine yaylmtr. ay, yetimek iin ykselti ister. Genel olarak 1000 -1500 m^ykseklii olan yerlerde iyi ay yetiir. Aa, scaktan ok holanmaz. Kn yapraklar dklmez.

En ok yetitii Uzak Dou lkelerinde ylda 3 kere yaprak verir. ubatta verdii yapraklar en iyi cins saylr.

ay yetien lkelerde, toplama zaman gelince, herkes tarlalara yaylr, evlerde kimse kalmaz. En knden en byne kadar herkes ayla urar. Toplayclar elle bir-bir kopardklar yapraklar kamtan bir sepete koyarlar. Bunlar ikier ikier omuzlarndaki sra asarak byk sepetlere tarlar. Dolan sepetler kurutma yerine gtrlr. Yapraklar, zel yerlerde bir sre kurutulduktan sonra, iki el arasnda- ya da makineyle yuvarlanarak bklr. Bylece bildiimiz kvrk yaprakklar ortaya kar. Kvrlan yapraklar serin bir yerde mayalanmaya braklr. Sonra aylar bir sre ak havada tutulur ve dar kenarl tavalara konarak, atete bir daha kurutulur. Artk iilmeye hazrdr. stenilen byklkte kesilir, kutulanr ve sata karlr. (bknz. Trkiye’de ay retimi)

AYIN TRLER

Yetitii yere ve topland zamana gre ayn trleri de deiir. Dnyada balca 2 ay tr vardr:

1) Siyah ay — Scak suyla haland zaman tula krmzs olur. Burukluu az, iimi hotur. Rize blgesinde yetitirilen ay ile Avrupa lkelerinde aranlan tr budur.

2) Yeil ay — Piirildii zaman suyu ak sar renkte olur. imi ok buruktur. Bu tr ay en ok Asya’da, Rusya’da, Amerika’da ve Kuzey Afrika’da sevilir. Bu iki temel trn yannda ay, yetitii yere gre de nem kazanr. Dnyada en ok Seylan, Cava ve in aylar n kazanmtr.

Bir de zel ay trleri vardr. Bunlarn balcalar unlardr:

Akkuyruk (ya da iek) : ay fidannn tepesindeki krpe filizin verdii kvrk tek yapraktan elde edilen en iyi cins aydr.

Altnba: Bu da tepe yapraklarndan elde edilen sar renkli bir aydr. Eskiden bu aylar ayr ayr iilirdi. Ama bugn bu aylar birbirine kartrld (harman edildii) iin Akkuyruk ve Altnba ayr ayr satlmaz.

AYIN ZELLKLER

Bugn dnyada kahve, sigara ve ikilerle birlikte ay da en ok kullanlan keyif verici bir iecektir. Hemen her yerde halanp suyu iilir. Yine birok lkelerde iine eker katlr. Yalnz inliler, Japonlar ve baz Asya uluslar ay ekersiz ierler. inlilerin ve Japonlarn itikleri ay bizimkine benzemez. Rengi ok koyu, adeta yeilimsidir. ine eker katlmad iin de buruk, ac bir tad vardr. in ve Japon evlerinde aydanlk ocan stnden eksilmez.




Turab isimli ye uanda  online konumundadr  
Alnt ile Cevapla
Alt   #3 (permalink)
LiM DiLeNcs
Ryalar aleminden




Yeil ayda var ben yeil ay daha ok seviyorum. Tabi siyah ay da Trkler'in vazgeilmezi. aysz bir sohbet dnlemez.




LiM DiLeNcs isimli ye imdilik offline konumundadr  
Alnt ile Cevapla
Alt   #4 (permalink)
mr- diyar
Uzman Kardeimiz




ay muhabbettir




mr- diyar isimli ye imdilik offline konumundadr  
Alnt ile Cevapla
Yeni Konu a CEVAPLA

Bookmarks

Seenekler
Konuyu deerlendir
Konuyu deerlendir:



Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
| islamiforumlar.net | Sitemap | Gizlilik Politikas | Kullanm artlar

Tm Haklar Sakldr.
Bu websitesinde Bulunan Yazlar
AKTF KAYNAK LNK belirtilmeden kullanlamaz.