- Katılım
- 22 Şubat 2011
- Mesajlar
- 9,107
- Tepkime puanı
- 81

ZENCEFİL
Diğer İsimleri : Zencebil, Zingiber, Ginger, Gingembre
Botanik Bilgi : Zencefilgiller familyasının örnek bitkisidir. Zencefil 1-2m boyunda çok yıllık bitki olup yurdumuzda yetişmez. Gövdesinin boruyu andıran bir duruşu vardır. Yapraklı sürgünler 1-2m boyunda olabilirken çiçek koçanını taşıyan sürgün 20cm boyundadır. Çiçek koçanı 4-6cm büyüklüğünde olup kozalağı andırır. Bu kozalak şeklindeki esmerimsi yaprakların altından çıkan çiçek sapları üzerinde çiçekleri bulunur. Kökleri yumru gibi birbirine bağlı, yatsı, boynuz gibi ve etlimsi olup bu köklerle çevresine yayılır.
Yetiştirildiği Yerler :Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmakta, günümüzde Hindistan ve Malezya ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir.
Kullanım Şekli : Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ekmek, tatlı, pasta, şarap ve bazı likörlerin yapımında kullanılır. Ayrıca zencefil tozu, baharat olarak tüketilir.
Toplanması-Saklanması : Sonbaharda yaprakları solup döküldükten sonra kökleri çıkartılarak iyice yıkanır, dış kabuğu soyulup ve bir gece soğuk suda bekletildikten sonra güneşte kurutulur.
Bilinen Bileşimi : Zencefil zingiberon, zingiberol, fellandron, borneol, sineol sitrali içeren uçucu yağ ile nişasta, yapışkan bitki sıvısı ve reçine yönünden zengindir.
Faydaları
Bilim adamları zencefilin şifalı bitki olarak bir çok formülde yer almasının sebeplerine ve şifalı özelliklerine dair pek çok delil bulmuşlardır.
Zencefil kolestrolü düşürür,alerji astım,eklem iltihabı,soğuk algınlığı ve mide bulantısına iyi gelir.Sindirim yollarını ve karaciğeri toksin ve parazitlere karşı korur.
Zencefil kandaki kolestrol miktarının % 85 ini üreten karaciğerdeki kolestrol üretimini durdurur.
Zencefil trombosit aktive eden faktör(PAF-platelet activating factor) etkisini azaltarak kalp krizine sebep olabilen pıhtılaşmayı önler.
Zencefil PAF etkisini azaltıcı özelliği sayesinde alerji ve astıma karşı etkilidir.
Yağ tüketimi arttığında alerjide görülen kızarma ve astımda görülen bronşiyal kasılma artar.
Kurutulmuş zencefil,özellikle tentürü bu etkiyi dengeleyebilir.
Hindistan'da yapılan bir deney günde 5 gr(5 çay kaşığı) kurutulmuş zencefilin 7 gün boyunca alınması,günde 100 gr tereyağı tüketiminden kaynaklanan kandaki yüksek yağ oranını düşürmüştür.
Zencefil, eklem iltihabının neden olduğu ağrıları, bağışıklık sisteminin iltihabik lökotrien üretmesini durdurarak, rahatlatır.
Zencefil, zingibain adlı parazit ve yumurtalarını yok eden bir kimyasal içerir.
Bu anti-parazit etkisi suşi hazırlanırken kullanılır.
Suşi geleneksel olarak zencefil turşusuyla beraber yenir. Zencefil ekstresinin çiğ balıkta bulunan ve 16 saat boyunca canlı kalabilen anisakid parazitini yok ettiği bilinmektedir.
Zencefil çayı sistozomyası (parazitten kaynaklana bir tropikal iklim hastalığı) tedavi eder.
Zencefil mide ülserine faydalıdır.
Çinli araştırmacılar bir akupunktur noktasına küçük bir miktar zencefil uygulamanın ters doğum vakalarını % 77 oranında düzelltiğini söylüyor.
Mide ve bağırsak gazını sökme özelliği vardır.
Mideyi yatıştırır.
Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır.
Bedeni ısıtır, terlemeyi sağlar.
Hazırlanan çayla gargara yapılırsa boğaz ağrılarını geçirir.
Kas incinmelerinde haricen kullanılarak masaj yapılır.
Kullanım Şekli : Zencefil tozundan 1,5 tatlı kaşığı, 1 bardak su içine konularak ocakta su kaynayıncaya kadar beklenilir. Sonra, ateş kısılarak 5-10 dakika daha ısıtmaya devam edilir.