Yufka Tatlısı

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Mesajlar
3,351




Malzemeler:
2 kase un
Alabildiği kadar su
Tuz
1 kg ceviz

Şerbeti İçin:
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker

Yapılışı:
Soğuması için önce şerbet hazırlanır. Orta ocak ateşte, orta boy çelik tencereye 2 kâse şeker ve 2 bardak su konularak karıştırılır. Ortalama 10 dakika içerisinde şekerler suya karışıp, kaynayıp koyu bir renk halini alacaktır. Rengi değiştiğinde ocağın altı kapatılarak şerbet soğumaya bırakılır.
Plastik bir kaba 2 kâse un, 1 çay kaşığı tuz ve hamur kıvamını alabildiğince su eklenir. Hamur meme kıvamını alıncaya kadar yoğrulur. Yoğrulan hamur 10 dakika dinlendirildikten sonra dört eşit parçaya bölünür. Her parça ayrı ayrı yufka kalınlığında açılır. Önceden ısıtılan saca konularak 1-2 dakika pişirilir. Böreklik yufkadan daha az pişirilmesi gerekmektedir. Tatlı yapılacağı için herhangi bir acılık olmaması için kızarmaması gerekir. Dilerseniz pişirme işleminizi en büyük teflon tavanızda da yapabilirsiniz. Teflon tavada ya da sacda pişirseniz de her yufka piştikten sonra kuru bir bez ile üzerindeki kararmış un kalıntılarını temizlemeniz gerekmektedir. Her pişen yufka tahta uzun kalın çubuk ile ya da el yardımı ile rulo şeklinde sarılır ve yufka sarıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Soğuması için beklenirken geniş bir tabağa 3 adet yumurta kırılarak çırpılır. Herhangi bir kızartma tenceresine bol sıvı yağı (ayçiçeği ya da fındık yağı da olabilir) konularak yüksek ocak ateşte kızarması beklenir. O sıra soğuyan yufkalar yassı, 1,5 santim genişliğinde parçalar halinde kesilir. Her parça yumurtaya bulandırılıp kızmış olan yağda kızartılır. Kızarma işlemi tamamlandıktan sonra tenceredeki soğumuş olan şerbetin içine atılır. Tüm yufkalar için aynı işlem yapıldıktan sonra şerbet tenceresinden kızarmış yufkalar çıkarılarak servis tabağına konulur. Üzerine 1 avuç ceviz rondodan geçirilerek serpilir (dilerseniz tane tane ya da toz haline de getirilebilir). Ortalama tatlının yapılış süreci 20 dakika olup, 4-6 kişilik servis edilir
 
Üst Alt